5 najčastejších chýb vo vašej rannej rutine a jednoduchý návod ako ich napraviť

0
945

Dobrá ranná rutina je základom starostlivosti o seba a ovplyvňuje všetko od úrovne vašej energie, produktivitu až po stav vašej pokožky.

Je však ľahké vypestovať si nie úplne ideálne návyky, najmä počas pandémie, keď riešime oveľa väčšie problémy.

Stojí však zato, dať si námahu a vrátiť sa do starých dobrých koľají. Tu je 5 najbežnejších chýb, ktoré počas rannej rutiny robíme a návod ako ich jednoducho opraviť.

Odkladanie budíka

Výskumy naznačujú, že školský a pracovný deň začína príliš skoro čo má za následok to, že milióny ľudí prichádza o cenné hodiny spánku, ktoré potrebuje ich telo aj mozog. Preto pokus získať aj tých 5 minút navyše, sa vám môže javiť ako dobrý nápad. Omyl…

Je to preto, že minúty, ktoré získate navyše nie sú skutočne „obnovujúce“, aj keď sa možno v danej chvíli cítite lepšie.

Navyše môžete tým narušiť REM fázu spánku, ktorá  zvyčajne nastáva skoro ráno. Časté prerušenia prirodzeného spánkového cyklu súvisia s radom psychických problémov (ako sú kognitívne problémy a depresia), ako aj fyzických (ako sú metabolické problémy).

Ak si chcete ráno dopriať extra čas, odporúča sa nastaviť si budík, ktorý bude zvoniť napríklad 15 minút dlho a vy vstanete až keď dozvoní. Veľa šťastia pri otravných zvoneniach. Asi by sme radšej zvolili silu vôle a jednoducho odudlali pokušeniu budík prestaviť či odložiť.

Používanie mobilu

Ďalšou veľkou chybou je siahanie po telefóne, hneď po prebudení.

Ak prvou vecou, ktorú ráno robíte, je kontrola e-mailov, pozeranie sociálnych sietí alebo denných titulkov, v podstate nechávate veci mimo vašu kontrolu „uniesť“ vaše prvé myšlienky a pocity.

Svojej mysli tak núkate názory niekoho iného. Nehovoriac o tom, že niektorí ľudia sa na spravodajských novinkách stali takmer závislými.

Je v poriadku ak ráno siahnete po telefóne aby ste vypli budík, no nie je to v poriadku ak vám ide o okamžité spojenie sa s vonkajším svetom.

Namiesto toho si zameditujte, prípadne sa zhlboka niekoľkokrát nadýchnite, natiahnite sa, pozdravte partnera či deti a napite sa vody.

Okamžitý prísun cukru

Cukor a super nezdravé raňajky spôsobujú hormonálny posun v tele a tým pádom ovplyvňuje aj vašu náladu.

Raňajky sú najproblematickejším jedlom dňa, pokiaľ ide o pridaný cukor, a to vďaka bežnej ponuke ako sladená káva a čaj, cereálie, sirup, raňajkové tyčinky, sladké jedlá smoothies a jogurty, a tak ďalej a ďalej. V zásade platí, že čím viac cukru z rannej rutiny môžete vylúčiť, tým lepšie.

Cukor nie je diabol, iba sa odporúča aby ste si rozumne vybrali kedy si ho dáte. A ak máte ráno náročné na cukor, skúste hneď potom do svojej rutiny začleniť nejaký pohyb .

Neumytie tváre či nepoužívanie SPF

Jedna vec, ktorá odborníkom na starostlivosť o pleť vadí, je ak si niekto neumyje ráno tvár, lebo si myslí, že stačilo večer.

Je pravdepodobné, že na vašej pokožke ostanú z noci odumreté bunky kože, ktoré sa vám prichytili na vankúš, alebo prach, ktorý koluje vo vašej izbe. Niektoré vankúše majú toľko mikróbov ako záchodová doska.

Musíme poznamenať, že tento tip je trochu diskutabilný: Niektorí dermatológovia tvrdia, že nie je striktne nevyhnutné umývať si tvár produktmi ráno, ak ste noc predtým vykonali dôkladnú očistu. Viacnásobné použitie mydla alebo čistiacich prípravkov môže pokožku vysušiť.

Ak sa vydáte touto cestou, všímajte si teplotu vody. Aj keď by mohlo byť lákavé umyť si tvár veľmi studenou vodou, aby ste sa zobudili, teplota vody by nemala byť extrémna. Umyte sa vlažnou vodou.

Nech už urobíte akokoľvek, nezabudnite použiť SPF. Minimálne množstvo čajovej lyžičky, tak aby ste pokryli celú tvár.

Úplné prehliadnutie vašej duševnej pohody

Ráno môžu byť drsné, ste unavení a často sa ponáhľate.

Avšak ak nezačnete deň správne, môže vám trvať aj celý deň dostať sa z toho rozladenia. Je dôležité aby ste si našli čo i len chvíľku pre svoj blahobyt.

Existuje niekoľko spôsobov. Napríklad, otvorte žalúzie, rozostrite závesy, dostaňte do izby prirodzené svetlo a nájdite si chvíľku na rozcvičku, meditáciu, prejavenie vďačnosti či objatie s milovanou osobou.

Čítajte tiež: