5 byliniek, ktoré vám uľavia od bolesti kĺbov

0
998

Od úrazu po stavy ako artritída, existuje niekoľko rôznych dôvodov, prečo môžete mať bolesti kĺbov. Bez ohľadu príčinu bolesti, je isté, že môže ovplyvniť vašu schopnosť vykonávať aj tie najjednoduchšie každodenné činnosti.

Samozrejme, ak trpíte silnými bolesťami kĺbov, možno sa budete musieť uchýliť k voľnopredajným liekom alebo k lekárskemu predpisu od lekára, ale existuje veľa iných pomôcok, ktoré vám bolesť pomôžu eliminovať, ako napríklad týchto 5 byliniek.

Aloe Vera

Aloe Vera je populárny liek na popáleniny od slnka, ale na túto nádhernú bylinu, má veľa ďalších využití. S viac ako 75 potenciálne aktívnymi zložkami, vrátane aloínu a emodínu, o ktorých je známe, že sú analgetikami zmierňujúcimi bolesť, je aloe vera bohatým zdrojom silných protizápalových látok.

Pokiaľ ide o úľavu od bolesti kĺbov, aloe vera sa môže používať lokálne aj orálne. Najskôr môžete na postihnuté miesta použiť kvalitný aloe gél (ideálne značka, ktorá je certifikovaná Medzinárodnou vedeckou radou pre aloe). Nepoužívajte generické gély z aloe, pretože majú tendenciu mať veľmi málo skutočného aloe alebo sú vysoko spracované, čo ničí účinky aloe.

Aloe vera je k dispozícii aj vo forme doplnkov a kapsúl, čo je rýchly a ľahký spôsob podania. Šťava z aloe vera je tiež ďalším spôsobom, ako ju môžete dostať do tela. Čistá šťava z aloe vera má jemnú chuť a dá sa ľahko pridať do smoothies a koktailov. Pre ľudí, ktorí užívajú lieky na cukrovku, stimulačné preháňadlá alebo diuretiká, je potrebné dávať pozor, aby ste sa pred požitím aloe poradili s lekárom.

Eukalyptus

Populárnou ingredienciou používanou v krémoch a mastiach na bolesť kĺbov je eukalyptus, silné miestne analgetikum. Silný zápach eukalyptu vám pravdepodobne pripomenie balzamy na zmiernenie bolesti, ale ten nie je len na parádu. Vedci v skutočnosti predpokladajú, že aj vôňa eukalyptových éterických olejov môže poskytnúť úľavu od bolesti.

Protizápalová vlastnosť eukalyptu pochádza z listu rastliny. Táto zlúčenina známa ako triesloviny je účinným prostriedkom na zmiernenie opuchov a bolesti. Pre prvých používateľov eukalyptu je najlepšie vyskúšať si svoju toleranciu voči nemu tak, že si trochu otriete predlaktie. Akákoľvek nežiaduca reakcia sa pravdepodobne prejaví do 24 – 48 hodín.

Zázvor

Zázvor bol prominentnou zložkou čínskej medicíny. Zázvor je superpotravina, ktorá má výhody od zníženia rizika srdcových chorôb a zlého cholesterolu po zlepšenie hladiny cukru v krvi, posilnenie funkcií mozgu a dokonca aj zníženie rizika rakoviny!

Ďalším účinkom zázvoru je, že môže pomôcť znížiť zápal a bojovať proti bolestiam kĺbov vďaka jeho hlavnej zložke, ktorá sa nazýva gingerol, silný antioxidant a protizápalový prvok. Nie je to všetko iba o ľudovom liečiteľstve. Štúdie zamerané na účinky zázvoru ako prostriedku na tlmenie bolesti u pacientov s reumatoidnou artritídou sú veľmi sľubné. Zázvor je široko dostupný v čerstvej, sušenej a práškovej forme. Môžete si pridať zázvor do jedla, vypiť ho v čaji alebo ho užiť ako doplnok kapsuly.

Zelený čaj

Pokiaľ ide o nápoje, zelený čaj je jednou z najlepších možností, ktoré máte. Zelený čaj má veľa zdravotných výhod pre vaše celkové zdravie, vrátane zlepšenia funkcie mozgu a podpory spaľovania tukov. A samozrejme má niekoľko protizápalových zložiek, ktoré preukázateľne pomáhajú pacientom s osteoartrózou a reumatoidnou artritídou.

Väčšina ľudí radšej pije zelený čaj, ale môžete si ho dať aj vo forme kapsuly alebo tinktúry. K dispozícii sú tiež koncentráty zeleného čaju, ktoré umožňujú pridávať do rôznych jedál. Ak ho užívate ako nápoj, môžete na zlepšenie účinkov bolesti kĺbov pridať aj ďalšie protizápalové prísady, ako je zázvorové aloe.

Kurkuma

Možno ste sa stretli s kurkumou ako s ingredienciou, ak ste sa niekedy pokúšali variť karí, ale vedeli ste, že je tiež dosť populárna v ľudovom liečiteľstve? Moderná veda teraz dobehla našich predkov a dokázala, že účinná látka v kurkume známa ako kurkumín je silný protizápalový prostriedok.

Výskum dokonca zistil, že kurkuma môže byť schopná spomaliť progresiu reumatoidnej artritídy Údajne je kurkuma najefektívnejšia, ak sa užíva perorálne. Ak nemáte radi chuť kurkumy, dobrou náhradou sú kapsuly kurkumínu.

Ak trpíte boleťou kĺbov, za vyskúšanie týchto byliniek nič nedáte, avšak vždy je dobré poradiť sa aj s vašim lekárom.

Čítajte tiež: