Prírodný neznamená bez chemických prísad. Rozdiel medzi prírodnými a organickými potravinami

0
2772

Na trhu už nejaký čas vládne boom zdravých potravín, predovšetkým takých, ktoré sa prezentujú buď ako organické alebo ako prírodné. Väčšina ľudí však nepozná skutočný rozdiel medzi organickými a prírodnými v presvedčení, že je to v podstate to isté. Náš článok vám pomôže pochopiť, v čom sa tieto dva pojmy odlišujú, a čím sa potraviny so spomínanými označeniami vyznačujú.

Prírodný verzus organický – jedno a to isté?

Medzi prírodnými organickými potravinami je obrovský rozdiel. Obe pomenovania sa, nanešťastie, používajú tak často, že nikto zrejme nie je schopný v skutočnosti rozlíšiť, čo je čo. Pre ľudí, ktorí sa usilujú kupovať najlepšie a najzdravšie produkty na trhu, tak vzniká poriadny zmätok.

Rozdiel medzi prírodnými a organickými potravinami má pôvod v oficiálnom označení organických výrobkov, ktoré vydáva americké Ministerstvo poľnohospodárstva. V roku 2000 predstavilo svoje oficiálne stanovisko voči organickým potravinám, ktorých výroba je odvtedy pod prísnym dohľadom a riadi sa právnymi predpismi. Ku kritériám pre organické výrobky patrí pestovanie a chov bez syntetických hnojív a pesticídov (s niekoľkými vzácnymi výnimkami), antibiotík, ožarovania, genetickej modifikácie či rastových hormónov. Podľa Ministerstva poľnohospodárstva sa pojem organický vzťahuje na potraviny vyrobené v súlade so zákonom o výrobe organických potravín. Organický spôsob pestovania okrem toho zahŕňa podporu biodiverzity, biologických cyklov a biologickej aktivity pôdy.

Na druhej strane prírodné potraviny sa neriadia nijakým zákonom ani kritériami. Ministerstvo poľnohospodárstva síce vyžaduje uvádzanie zložiek potravín v poradí podľa ich koncentrácie, no na špecifikovanie množstva prírodných zložiek v potravinách s označením prírodné nejestvujú nijaké oficiálne požiadavky. Výrobky označené ako prírodné zvyčajne obsahujú menej konzervantov a chemických prísad ako ostatné druhy spracovaných potravín. Keďže však proces ich výroby neurčuje nijaký zákon, ani to nie je jednoznačné.

Kedy je výrobok organický

Skvelý príklad rozdielu medzi prírodným a organickým výrobkom je ovocná tyčinka. Ak obsahuje iba certifikované organické zložky, môže byť označená ako 100% organická. Ak má 95% organických zložiek, tiež sa môže uvádzať ako organická. V prípade, že sa v tyčinke nachádza 70% organických zložiek, môže sa označiť ako vyrobená z organických zložiek. Akékoľvek hodnoty pod 70% nemajú právo na označenie organická ani na oficiálnu pečať Ministerstva poľnohospodárstva. Tyčinky vyrobené predovšetkým z ovocia a orieškov však teoreticky môžu mať označenie prírodné, hoci obsahujú veľké množstvo rafinovaných cukrov, konzertantov a iných chemických prísad.

Čítajte tiež:

6 spracovaných potravín, ktoré by ste mali vždy kupovať v organickej kvalite

7 potravín, ktorými zaženiete chuť na sladké

Je vedecky dokázané, že týchto 11 potravín vám zlepší náladu

Aký je ideálny partner pre vaše znamenie zverokruhu