Vojnoví špehovia, ktorí použili pletenie ako nástroj na špionáž

0
1891

Babička len plietla sveter, alebo?

Počas 1. svetovej vojny zvykli babičky v Belgicku pliesť pri svojom okne a sledovať prechádzajúce vlaky. Prešiel jeden vlak a babička urobila v tkanine hrboľaté očko, prešiel ďalší vlak a babičke spadla ihlica pri čom spravila úmyselnú dierku. Neskôr riskovala svoj život tým, že výrobok odovzdala vojakovi, spolubojovníkovi belgického odporu, ktorý sa snaží poraziť okupujúcu nemeckú silu..

Či už ženy plietli do textílií kódy, alebo používali tento stereotyp ako zásterku, ostane históriou. Podľa knihy z roku 1942,  Sprievodca kódmi a signálmi, sa správy kódovali nie len do pletenia, ale aj výšiviek, koberčekov a všeličoho iného. Kde ste počas vojny videli ženy pliesť, tam ste väčšinou mohli nájsť aj špiónov.

Pletené kódované správy mali formu stenografie, spôsob akým sa dá správa fyzicky skryť (napríklad skrytie morseového kódu na pohľadnici, digitálne maskovanie jedného obrázka v inom). Ak nemusí byť správa technologicky náročná, pletenie je ideálny spôsob. Každý pletený výrobok je totiž vyrobený z rôznych kombinácií vzorov. Vďaka špecifickej kombinácii  vo vopred stanovenom vzore, mohli špióni odovzdať obyčajný kus látky a prečítať si tajnú správu, ukrytú v nevinne vyzerajúcom teplom šále alebo klobúku.

Britská tajná agentka Phyllis Latour Doyle strávila vojnové roky tajením britských informácií pomocou pletenia. V roku 1944 zoskočila padákom do okupovanej Normandie a na ukrývanom bicykli sa dostala k nemeckým jednotkám, s ktorými sa rozprávala pod zámienkou užitočnosti. Následne získané informácie ukryla pomocou pletených kódov, ktoré sa dali preložiť pomocou Morseovky.

Ľudia, ktorí nevedeli pliesť si tento kódovaný vzor ani nevšimli a bol pre nich nečitateľný. To mohlo často spôsobovať paranoju ohľadom rôznych vzorov. Nikdy ste si neboli istý či niečo znamenajú. Hovorí sa, že Nemci si plietli celé svetre aby si tak mohli posielať tajné správy.

Keď nemecké autority takýto sveter opatrne rozmotali, vlákno bolo posiate mnohými uzlami.

Ako je zvykom pri väčšine veciach súvisiacich so špionážou,  získanie dôkazov a presných podrobností o pletení kódu môže byť zložité a navyše, pletené skryté kódy boli menej bežné.

Techniku, opísanú v úvode, ktorá zahŕňala upustenie stehu vytvárajúceho dierku pre jeden prechádzajúci vlak a hrboľček v tkanine pri druhom vlaku, pomáhala Belgičanom sledovať logistiku nepriateľov. Elizabeth Bently, Američanka, ktorá špionovala pre Sovietsky zväz počas druhej svetovej vojny a neskôr sa stala informátorkou USA, použila svoj vak s pomôckami na pletenie na prepašovanie skorých plánov pre bomby B-29 a informácie o stavbe lietadla.

Pletenie, špionážne a tajné správy  z celého sveta, možnosti sú tak očividne nekonečné, že by bolo dokonca dobré naučiť sa pliesť, aby ste si to vyskúšali. Navyše, ak odovzdávate pletený kód, pripojíte sa k dlhoročnej tradícii špiónov textilnej výroby.

Čítajte tiež: