Ponorka – fascinujúci stroj aj smrtiaca pasca druhej svetovej vojny

0
2866

Je jeseň 1942, bojuje sa už tretí rok a nemecká armáda vo francúzskej lodenici púšťa na vodu novú ponorku U-612. Začína sa misia posádky štyroch desiatok mladých mužov a príbehy mnohých ďalších ľudí na okupovanej pevnine.

Na jednej strane na palube panuje vojnová vrava, blízkosť smrti, psychický tlak zo stiesneného priestoru podmorského stroja. Na druhej strane tu klíči rozpor medzi vernosťou k Vodcovi a zakázanou láskou, prejavuje sa odvaha francúzskeho odboja proti fašistickému nepriateľovi. To, a omnoho viac môžete zažiť v novom seriáli Ponorka (Das Boot) na kanáli EPIC DRAMA. Rovnaký názov niesol dnes už kultový film zo začiatku osemdesiatych rokov, na ktorý príbeh novovytvoreného seriálu voľne nadväzuje.

Neviditeľná zbraň útočiaca z hlbín bola hrozbou pre všetky lode na otvorenom mori. Vo vojne neplatí fair-play, rozhoduje výsledok. A podmorskí zabijaci boli mocným tromfom v námorných bitkách. Spôsobili skazu desiatok konvenčných lodí a ukončili život mnohých námorníkov a pasažierov. Sami pritom zápasili so zložitosťou techniky a ničivými silami mrazivých oceánskych vôd. Mnohí z nich sa už nevynorili a dostihol ich rovnaký osud, ako ich obete.

Lode, lokomotívy, automobily, vzducholode, lietadlá a ponorky – tieto prevratné vynálezy vždy ohromovali svojou nadľudskú silou, veľkosťou a rýchlosťou. Vo svojich začiatkoch všetky tieto stroje vzbudzovali emócie nielen svojimi technickými schopnosťami a estetikou inžiniersky dokonalých konštrukcií, ale aj nevídanou ničivou silou, ktorá sa prejavila pri ich tragických nehodách. Horšie je, že sa pre tieto krásne nové stroje vždy našlo aj vojenské využitie. V službách vojny boli ich možnosti a smrtiace schopnosti dotiahnuté na najvyššiu možnú úroveň.

Pre dnešného človeka je jazda v aute alebo vo vlaku všedná vec a mnohí si už niekedy vyskúšali bežné civilné lietadlo, ale o ponorkách to povedať nemôžeme. Poznáme ich z filmov a obrazoviek, ale boli ste už niekedy na jej palube? Videli ste ju na vlastné oči? Poznáte aspoň niekoho, kto sa v tomto kovovom monštre ponoril pod hladinu a zažil tú zmes úžasu a strachu na vlastnej koži?

Ani na súčasných moderných ponorkách nie je nijako pohodlne a úplne bezpečne. Aj bežná rutinná služba na ponorke zahŕňa minimum súkromia, odlúčenie od zvyšku sveta a klaustrofobické zovretie v útrobách chodieb a strojovní. Keďže mladí silní muži majú svoje potreby a posádka ponorky si siahne na pevnú zem len raz za čas, občas to prinesie dosť delikátnu prácu pre palubného lekára.

Od 26. novembra každý pondelok večer o 21.00 hod. máte možnosť ponoriť sa do príbehu ponorky a jej posádky. Vďaka kanálu Epic Dráma môžete sledovať námorníkov, ktorí neustále prežívajú úzkosť z ohrozenia života, pocity stratenosti vo vodnej hlbine a skutočnosť, že prípadná záchrana ich života je prakticky nemožná. Na osudoch ostatných postáv uvidíte brutalitu doby a nezmyselnosť vojny, alebo sa môžete nechať vtiahnuť do dilemy zamilovanej nemeckej civilistky medzi znepriatelenými Francúzmi.

Sledujte dobovo vernú výpravu a známe tváre medzinárodného hereckého obsadenia v pokračovaní kultového príbehu. S novou ponorkou, novú posádkou a novou misiou!

www.epicdrama.cz