Viete koľko tekutín vaše dieťa denne vypije?

0
1718

My, dospelí si pitný režim vieme postrážiť sami. Fľaša minerálky na stole je dobrou „odmerkou“, koľko tekutín denne vypijeme. No viete koľko a čoho sa napijú počas dňa vaše deti? Je našou úlohou deti správne motivovať a vysvetliť im, že pitný režim je dôležitý aj pre nich.

Ak u vás doma nechýba nikdy pohár vody na stole, potom je pravdepodobné, že vaše dieťa si od vás vezme príklad a zaradí do svojho dňa pravidelný prísun tekutín. Možno vám to ani nenapadlo, ale deti sú počas vyučovania v jednom behu. Čas na desiatu či nápoj majú len počas prestávok. Ak sa však zvyknú presúvať z triedy do triedy, je možné, že na to často zabudnú. Preto venujte svoju pozornosť desiatej a nezabudnite pribaliť vášmu školákovi aj tekutiny, aby ste predišli dehydratácii. Prax totiž ukazuje, že práve deti a starší ľudia sú v tomto smere najcitlivejší.

Čo by ste mali zohľadniť?

Ak vaše deti majú bežný deň, nemusíte pitný režim nejako zvláštne kombinovať či vymýšľať. Stačí čistá voda – ideálne dojčenská. Prečo dojčenská? Nie, nie je to výmysel modernej doby. Prečo je dojčenská voda lepšia než pitná voda? Dojčenská voda musí spĺňať kvalitatívne prísnejšie požiadavky, neobsahuje chlór a taktiež má limit pre obsah dusičnanov nastavený až 4-krát nižšie, na maximálnu hodnotu 10mg/l, čo je v prípade detí veľmi dôležité. Má tiež vyvážené zloženie minerálov a stopových prvkov, ktoré dieťa potrebuje pre správnu funkciu organizmu a sú prítomné v množstve, ktoré ho nezaťaží.

Ak sa vaše dieťa „nezastaví“, veľa športuje a venuje sa rôznym pohybovým aktivitám, zaraďte do jeho pitného režimu pokojne ochutenú minerálku, ovocný sirup, či ovocné a zeleninové šťavy. Dodajú vašim deťom energiu (áno, aj deti potrebujú rýchly cukor), či potrebné vitamíny. Šťavy nemusia byť 100 %-né. Dobre poslúžia aj riedené s vodou. Pitný režim bude pestrejší a vášmu školákovi sa rýchlo nezunuje. Okrem toho rôznorodý pitný režim sa pozitívne odrazí aj na schopnosti dieťaťa sústrediť sa a učiť. Obzvlášť v doobedných hodinách, kedy je dieťa v škole.

Koľko má moje dieťa denne vypiť?

Podľa odporúčaní European Food Safety Authority z roku 2010 by mal adekvátny príjem vody detí vyzerať nasledovne:

Skupina Vek dieťaťa Odporúčané množstvo
Dojčatá 6 – 12 mesiacov 800-1000 ml na deň
Batoľatá 1 – 2 roky 1100-1200 ml na deň
  2 – 3 roky 1300 ml na deň*

(poznámka) *orientačné hodnoty predpokladajú mierne podnebie, mierny stupeň fyzickej záťaže a priemerný príjem vody z potravy 20 %, ktorý nie je zahrnutý v týchto hodnotách

Určite nezabudnite vašim deťom prichystať ráno fľašu s vodou či ovocnými šťavami, aby bol pitný režim naozaj pestrým. Samozrejme aj tu platí staré známe všetko s mierou.

Čítajte tiež:

5 vecí, ktoré by kaderníci svojim vlasom nikdy neurobili

Babylon, na ktorý sa zmenil Berlín v 20. rokoch

3 príznaky, že trpíte syndrómom vyhorenia a ako to napraviť