Odkiaľ pochádzajú a ako vznikli JYSK, Carrefour, TESCO, LIDL, IKEA…

0
16884

Značky predajní a sietíNa Slovensku nachádzame veľký počet zahraničných predajní o ktorých vieme často len to, že zakladatelia a značka nebudú slovenskí. Málokedy však vieme presne, odkiaľ značky pochádzajú a ako vznikli. Vybrali sme pre vás 8 firiem, kde to o niečo viac upresníme aj vďaka oficiálnym zdrojom.

Carrefour
Carrefour je francúzsky reťazec hypermarketov. Celkom prvá predajňa bola otvorená v meste Annecy pri križovatke v roku 1957. Pomenovali ju Carrefour práve preto, že ide o francúzsky výraz pre križovatku a hoci dnešné Carrefour predajne nemusia stáť pri križovatke, názov je skrátka už charakteristický a vďaka zastúpeniu predajní aj v Afrike a Amerike, je svetoznáma.

JYSK
Nezameniteľná modrá predajňa s nábytkom a kúpeľňovými doplnkami vznikla v Dánsku, konkrétne v roku 1979 v meste Aarhus. Založil ju Lars Larsen a už v roku 1984 otvoril prvú predajňu mimo územia Dánska, v Nemecku. Dnes má viac ako 2000 obchodov prevažne v Európe.

IKEA
Spoločnosť IKEA, ktorá je dnes najznámejším predajcom nábytku na svete, vznikla v roku 1943, kedy ju založil 17 ročný Ingvar Kamprada ako pôvodne len predajňu s ceruzkami, peňaženkami a hárkami papiera. Postupne sa rozrástla až na najznámejšiu švédsku spoločnosť s pobočkami po celom svete. Zaujímavosťou je, ako vznikol názov IKEA a čo vlastne znamená. Ide o iniciály jeho mena a začiatočné písmen farmy a miesta, kde ako dieťa vyrastal. Poskladajte si sami písmenká z jeho mena Ingvar Kamprada a Elmtaryd Agunnaryd.

TESCO
Tesco je v našej krajine najznámejšiou sieťou hypermarketov a malých predajní, ponúka okrem predaja aj služby čerpacích staníc a telekomunikačné služby. Jeho zakladateľom bol židovský obchodník Jack Cohen. Úplný začiatok spoločnosti je nepresný. Jej zakladateľ začínal v roku 1919 s malým stánkom v londýnskom East Ende, no nešlo ešte stále o TESCO. Po prvý krát použil značku TESCO v roku 1924 na čaji TESCO TEA, pričom slovo TESCO vzniklo z iniciálok jeho dodávateľa čaju, pána T. E. Stockwella a dvoch písmen z jeho vlastného priezviska. Od roku 1929 už názov TESCO nesie aj prvý kamenný obchod. V roku 1932 Cohen otvoril aj prvý potravinový sklad, ktorý zásoboval sieť predajní a spoločnosť rástla do veľkých rozmerov. V čase vojny nakúpil veľké pozemky, na ktorých vynaložil veľké úsilie, aby sa ihneď začalo s pestovaním zeleniny a zaviedol prídelový systém skôr ako vláda, aby zaručil prísun čo najviac potravín pre vojnou poškodené obyvateľstvo. TESCO rastie dodnes. Nachádza sa v Severnej Amerike, v Ázii, v Európe a ďalších krajinách. Od roku 1995 ponúka zákaznícke karty a v priebehu nasledovných rokov ich zavádzalo aj do ostatných krajín. Čoskoro po kartách už v počiatku bežne verejnosti dostupného internetu prinieslo aj predaj cez internet s dovozom domov.

Hypernova
Supermarkety siete Hypernova taktiež nepatria medzi pôvodné slovenské spoločnosti. Pôvod Hypernovy by sme našli v Holandsku v meste Zaandam. Tam v roku 1887 získal Albert Heijn od svojho otca predajňu s potravinami a ďalším tovarom, ktorej sa začalo dariť. Rozšíril svoje pobočky, vstúpil na burzu a po 60 rokoch úspešného rastu jeho syn a menovec odkúpil konkurenčnú sieť Van Amerongen. Krátko potom otvoril prvé samoobsluhy a v roku 1973 založil Ahold N.V. V susedných Čechách sa objavuje Ahold odkúpením predajní Sesam a Mana, z ktorých vzniká sieť predajní Albert a následne sa predajne Prima premenovali na Hypernova.

KIK
KIK ako predajňa s lacným textilom je známa z Rakúska a postupne sa v posledných rokoch dostávala aj k k nám. Je často súčasťou hneď niekoľkých predajní v nákupných zónach a nenachádzame ho samostatne. Spoločnosť, ktorej celý názov znie KIK Textilien a Non-Food GmbH, otvorila svoju prvú predajňu v roku 1994 v nemeckom Dusseldorfe. Od začiatku bol zámer firmy sa orientovať na rodiny s deťmi, čo sa jej aj darí. V Európe má viac ako 3200 predajní.

LIDL
LIDL je jedna z najrozšírenejších sietí predajní s potravinami v Európe. Je súčasťou spoločnosti Lidl & Schwarz-Gruppe ku ktorej patrí aj Kaufland. Počiatky LIDLU siahajú do tridsiatych rokov, kedy fungovala predajňa Schwarz Lebensmittel-Sortimentsgroßhandlung založená rodinou Schwarzovcov. Postupne sa sieť predajní rozširovala a získavala si popularitu. V roku 1973 začali siahať aj do zahraničia, no bol tu jeden podstatný problém, keďže predajne sa v skrátenej podobe volali Schwarz Markt. V preklade to neznelo dobre, keďže šlo o „čierny obchod“ a tak Josef Schwarz oslovil obchodného partnera Ludwiga Lidla o prepožičanie mena celej sieti predajní. Jeho meno mal rád a sadlo mu to do plánov marketingových aj obchodných. Práva na jeho použitie kúpil za 1000 mariek. Mierne sa zmenil aj sortiment. Prvá predajňa LIDL otvorená v roku 1973 už prinášala lacné potraviny a o 5 rokov neskôr už existovalo 33 podobných predajní.

Deichmann
Deichmann, známa sieť predajní obuvi, je aj na našom trhu už nejaký ten rok. Vznik spoločnosti datujeme do roku 1913 kedy Heinrich Deichmann založil obuvnícky obchod. Zakladateľ zomrel v roku 1940 vo veku 52 rokov, no už počas svojho života odvážne kritizoval odvážanie Židov do koncentračných táborov. Jeho syn Heinz-Horst Deichmann a manželka Julie sa o rodinnú firmu ďalej starali. Heinz sa chopil vedenia spoločnosti v roku 1956 a otvoril aj predajne v Dusseldorfe a Oberhausene. Už v roku 1974 dosiahol počet 100 predajní. V roku 1989 do podniku vstupuje zakladateľov vnuk Heinrich Deichmann. Dnes pôsobí v 23 krajinách.

foto: foto zložené z log spomínaných spoločností