Hora krížov v Litve je symbolom odporu voči režimu, aj pútnickym miestom

0
5133

Jednou z najväčších atrakcií a miest s významom pre kresťanov ako aj turistov v Litve je Hora krížov, alebo tiež Krížová hora neďaleko mesta Šiauliai. V rámci návštevy Litvy by ste si určite nemali nechať ujsť miesto, ktoré nevytvoril žiaden marketingový ťah, ale história, úcta predkov a obetí celkovo dvoch tragédií v litovskej histórii. Miesto, o ktorom je jedna vec čítať a druhá vec na vlastné oči vidieť, je neobyčajným nie len svojou históriou, ale aj tým, čo obsahuje. Na umelo vytvorenom kopci sa totiž nachádza podľa niektorých štatistík a posledných oficiálnych odhadov z pred dvoch rokov 55 000 krížov.

Hora krížov v Litve

Dnes by sme spolu aj s menšími krížmi mohli hovoriť pokojne aj o 100 000 krížoch a ešte mnohých malých krížikov, sošiek, ružencov a rôznych prosieb, modlidieb, tabuliek a podobne. Všade kam pozriete je veľké množstvo krížov rôznych veľkostí, pôvodu, veku, farieb a vôbec spôsobu vyhotovenia. Očividne z azda celého sveta sem prinášajú veriaci a turisti svoje vlastné kríže, čím pomáhajú k jedinečnosti miesta, ktoré jasne aj dnes dokazuje odpor voči režimu, ale aj silu viery ľudí prichádzajúcich na toto miesto.

Hora krížov, Litva

História
Po litovsky Kryžių kalnas je malou vyvýšeninou, v blízkosti ktorej mala podľa archeologických výskumov stáť ešte v 14. storočí pevnosť pevnosť livonských rytierov. V roku 1831 vznikol malý pahorok najskôr ako masový hrob pre obete poľského povstania. Svoj večný odpočinok na rovnakom mieste našli aj obete ďalšieho povstania z roku 1863.

Hora krížov, Litva

Ešte na začiatku 20. storočia sa na tomto mieste nachádzalo asi len okolo 100 krížov, z počiatku umiestnených na tomto mieste len pre symboliku aj vzhľadom na to, že mená obetí nie sú známe a bolo ich viac, než krížov. Tie neustále pribúdali rokmi viac a viac. po obsadení Litvy Ruskom a po vytvorení Sovietskeho zväzu si tvrdý socializmus neželal vyznávanie takýchto miest a opakovane sa snažil zničiť a spáliť všetky kríže na tomto mieste. Minimálne dva krát bola nasadená aj ťažká technika, ktorou sa režim snažil dať len najavo silu režimu a ľahostajnosť k tomuto miestu, aj napriek tomu, že by stačilo len niekoľko brigádnikov.

Hora krížov, Litva

Aj práve preto sa z hory krížov stal silný symbol odporu Litovcov voči socializmu a režimu. Miestu dal o niečo väčší význam záujem pápeža Jána Pavla II. v roku 1993, kedy tu celebroval omšu s veľkou účasťou veriacich. Miestu venoval veľkú drevenú sochu Krista a kríž. Neďaleko miesta sa nachádza kostol s cez oltár viditeľnou horou s krížmi.

Hora krížov, Litva
Hora krížov, Litva
Hora krížov, Litva

Dnes
Celé miesto je prístupné chodníkom z parkoviska a už z neho poskytuje výhľad na najskôr malú, no po priblížení výnimočne veľkú horu posiatu krížmi, ktoré sa tiahnu aj na rovine pod kopčekom. Cez neho vedie niekoľko chodníkov, okolo ktorých neustále míňate stovky, či celé tisíce krížov rôznych veľkostí, ružencov, príveskov a mnoho iného. Pôsobenie dažda a vetra niekde odfarbilo pestré farby, niekde kríže poškodilo, no veľký počet iných a stále nových a nových zakrýva pôvodné. Celá zastávka pre bežného turistu môže byť tak na hodinku, hoci ide len o kríže. Dosiaľ turisticky veľmi neobjavená Litva však dokáže nie len týmto miestom prilákať pozornosť aj našincov.

Hora krížov, Litva
Hora krížov, Litva
Hora krížov, Litva
Hora krížov, Litva
Hora krížov, Litva