Zdravie na dovolenke: Medúza v mori, popŕhlenie a výskyt

0
32858

Premnožené medúzy v mori. Toto spojenie je naozaj hrozbou pre našich dovolenkárov. Hoci toto premnoženie nebýva dlhodobé a skôr je záležitosťou dvoch troch dní, vie znepríjemniť pobyt pri mori. Najmä vtedy, keď z 14 dňovej dovolenky ste po 9 dňoch poznávacieho okruhu mali byť posledné dni pri mori a práve vtedy to vyšlo na medúzy. Toto veľmi ľahké rôsolovité morské čudo rozdeľujeme na tisícky druhov. Kým niektoré sú veľmi vzácne a žijú len na určitých miestach sveta, iné sú rozšírené v celých moriach a sú azda najmenej milovaným obyvateľom morí. Stretnutie s medúzou v mori môže mať rôzne podoby a aj preto sa pokúsim aspoň vo všeobecnosti priblížiť, aké riziká toto stretnutie nesie a čo v tomto prípade robiť.

Bulharsko vedie, ale vôbec nie je jediné
Pri sledovaní a z osobných skúseností Bulharsko v počte medúz a ich premnoženiu vedie. Práve Bulharsko je typickým príkladom toho, kde sa môžu medúzy premnožiť. Čierne more a pobrežie pri Slnečnom pobreží a Primorsku je známe výskytom fialových medúz. Miestna rada hovorí, že tie s fialovým okrajom okolo tela pália. Niektorých dovolenkárov tieto medúzy vedia odradiť od návštevy mora, iných nie a sú odhodlaní v mori plávať a na medúzy si dávať pozor. Je pravdou, že nie všetky pália, ale jednoznačnú informáciu najmä pre nerozhodnosť viacerých zdrojov sa nedá povedať, ani označiť. Ďalšími lokalitami je občasne Červené more, alebo španielske pobrežie, Andalúzia až k Tunisku. Medúza sa však môže objaviť kdekoľvek. Ich rôsolovité telo ak je vyvrhnuté na pláži vyzerá na nepoznanie. Medúzu je možné najčastejšie nájsť ráno, najmä ak bolo more búrlivé, alebo sa konali preteky skútrov a člnov, kde rotory poranili medúzy. Pripomínajú skrčené igelitové vrecko s vodou a ani mŕtve sa ich neodporúča chytať.


Ilustračné video

Prvá pomoc
Proti medúzam, alebo následkom ich popálenia existuje niekoľko rád. Popálenie medúzou zanecháva malé pichliače na pokožke, ktoré je dobré odstrániť uterákom alebo všade prítomným pieskom a opláchnutím vodou. Keďže pichliače je možné rozložiť v octe, pomáha aj biely ocot, ktorý je pre tento prípad dobré nosiť so sebou. Pomáha tiež v lekárni viacero prípravkov na popŕhlenie medúzou a lekárnik vie odporúčať ten správny. Obľúbený panthenol, ktorý pomáha pri spálení naslnku niekomu pomáha aj pri popálení medúzou. Popálenia bývajú chvíľkové a pripomínajú skôr žihľavu. Sú dokonca medzi nami ľudia, ktorí medúzy vyhľadávajú a napriek nie príliš lákavému dotyku s medúzou sa s nimi radi hrajú a strúhajú odvážnu frajerinu.

Moderná veda tiež vyrobila gél z látok, ktoré sú charakteristické pre rybku klauna. Známa rybka aj pre rozprávku Hľadá sa Nemo, prežíva medzi pŕhlivými sasankami vďaka látke, ktoré jeho telo obsahuje. Práve táto látka sa dá naniesť na telo vo forme gélu, čím sa zaručí, že vás na najbližších desiatok minút budú v mori medúzy ignorovať. Žiaľ o dostupnosti gélu SafeSea nie je na našom trhu veľa informácií a ani údaje o cenách a dostupnosti. V zahraničí sa predáva za 8 USD pod názvom Jellyfish After Sting® pain relief gel.

Aby sme však trochu medúzy aj predstavili, z množstva druhov ich žije v blízkosti hladiny len časť. Existujú druhy veľké aj niekoľko metrov, ktoré obývajú hlbiny. Existujú aj niekoľko milimetrov veľké medúzy, ktoré dokonca obývajú vody našich jazier a v podstate sa nachádzajú na celom svete. Keďže medúzami sa živí veľmi málo druhov, má málo predátorov a celkom pokojný život. Medúza je schopná sa premnožiť až na toľko, že tvorí v určitej lokalite nepriehľadnú vrstvu zástupu tohto druhu.