Medzinárodný deň ochrany ozónovej vrstvy: Pozrime sa či sa zvačšila

0
5707

Tohtoročné oslavy Medzinárodného dňa ochrany ozónovej vrstvy sa budú niesť v pozitívnom duchu. Tím vedcov z USA a Veľkej Británie totiž zistil, že ozónová diera je porovnateľne menšia ako pred pár rokmi.

4616917 - ozone logo on the skyozone logo on the sky with reflection

Ozónová diera sa môže zmenšovať a postupne zažívať ozdravný proces, pri ktorom dochádza k tvorbe nového ozónu. Dosť veľkou mierou sa na tom dokážeme podieľať práve my, ľudia, stačí prestať produkovať vybrané škodlivé látky, ktoré spôsobujú rozpad ochrannej ozónovej vrstvy. Podľa informácií z vedeckej pôdy v USA a vo Veľkej Británii sa tak aktuálne deje, čo nám prináša obrovskú príležitosť na podporu zdravšieho životného prostredia.


Prečítajte si: Jedenie pavúkov počas spánku je povera. Alebo? Prečítajte si, čo sme zistili

Vedci zahájili výskum zameraný na meranie ozónu

S dobrou správou o citeľnom zmenšovaní ozónovej diery prišiel tím vedcov z Massachusetts Institute of Technology, ktorý zrealizoval podrobný výskum zameraný na meranie množstva ozónu v stratosfére. Vedci pod vedením Susan Salomon zahájili v úvode tisícročia niekoľkoročný projekt, pri ktorom pomocou meteorologických balónov a špeciálnych počítačových modulov merali rozsah ozónovej diery.

Ozónová diera sa zmenšila o sedminu

Výsledky po viac ako 15 rokoch merania boli príjemným prekvapením, nakoľko potvrdzujú, že ozónová diera je výrazne menšia. Po zahájení projektu v jeseni 2000 sa rozpínala na ploche 28 miliónov km2, no aktuálne dosahuje zhruba 24 miliónov km2. Zmenšenie o sedminu svojej veľkosti za 15 rokov (čo je približná veľkosť rozlohy Indie) je perfektnou správou o to viac, že diera nad územím Antarktídy sa začala hojiť dosť rýchlym tempom.

diagram-29982_1280

Ozón a ozónová diera vo faktoch

  • úlohou ozónu je zachytávať UV žiarenie a odrážať ho do vesmíru, čím chráni planétu
  • ide o trojatómový kyslík, ktorý sa v stratosfére koncentruje do ozónovej vrstvy
  • rozsiahlejší vznik ozónovej diery je zaznamenávaný od 80. rokov minulého storočia
  • zákaz používania chlóru a freónov platí od podpisu Montrealského protokolu (1987)
  • ozónovú dieru zväčšuje aj sopečná aktivita a vylučovanie sopečnej síry do ovzdušia
  • ozdravenie celej ozónovej vrstvy by mohlo nastať už v rokoch 2050 až 2060

Prečítajte si: Vedci konečne objavili v blízkosti zeme planétu, na ktorú môžeme ísť žiť

Nižšia produkcia škodlivých látok prináša úspech

Ak sme spoznali hlavné vplyvy, ktoré sa výrazne podpísali pod rozširovanie ozónovej diery, potom môžeme s týmto stavom aj niečo robiť. Potešujúcou správou je, že vôľu pomôcť našli aj veľké výrobné spoločnosti. Tie sa zbavili produkcie chlórfluórovaných uhľovodíkov CFC, obsahujúcich nebezpečné freóny. Práve ich zákazom sa zahájil ozdravný proces a v stratosfére nad Antarktídou sa ukázali prvé úspešné výsledky. Sú skvelou motiváciou, ako pokračovať v čistejšej priemyselnej výrobe a zdravšej spotrebiteľskej produkcii.

Nebezpečné rozširovanie ozónovej diery sa dá nielen zastaviť, ale dokonca vieme ovplyvniť aj jej zmenšovanie. Pre ľudí, ktorým záleží na osude tejto planéty, je to vynikajúca správa, s ktorou môžu naložiť v prospech súčasnej aj budúcej populácie. Ostáva len držať palce, že v tomto priaznivom vývoji sa bude pokračovať naďalej.

Čítajte tiež:

Bratislavské letisko má VIP terminál za 300 000€

To je fail: Muž sa sám usvedčil zo šoférovania pod vplyvom alkoholu!