Badyán, hviezdicové korenie podobné anýzu

0
2557

Badyán patrí medzi typické vianočné korenie. Nie je to len pre jeho hviezdicovitý vzhľad, ale najmä arómu. Jeho vôňa vám pripomenie niektoré koreniace zmesy na vianočné pečivo, či dokonca veľmi známe a tradičné medovníky. Badyán je jednou zo zložiek pravého medovníkového korenia. Nemletý je hviezdicovitého tvaru s plodmi, lesklými semienkami v pukavých úkrytoch. Výrazne sa podobá na inú známu koreninu Anýz, aj preto má hovorový názov Čínsky anýz či hviezdicový anýz. Získava sa zo stromu Badyaníka – Illicium verum. Pôvodne rástol v juhovýchodnej Číne a až po 17. storočí sa mu podarilo rozšíriť do celej Ázie a Tichého oceánu. Pritom v Čne poznali badyán ako liečivo už niekoľko tisícročí. Nie sú neobvyklé celé lesy badyaníkov, pričom zber plodov je možný niekoľko krát ročne.

Badyán je medzi koreninami výnimočný napríklad tým, že obsahuje anízové silice s významným podielom vzácnej a účinnej látky menom anethol. Práve tieto silice robia badán neobyčajným korením, ktoré v priebehu vekov používajú v lekárstve aj v kozmetike dodnes.

Badyán v kuchyni a v lekárstve
Badyán má bohaté využitie v medzinárodnej kuchyni. Na Slovensku ho poznajú medovníkári ako dôležitú súčasť spomínaného korenia. Pridávame ho aj k zverine, do slivkových lekvárov, do ťažších mastných jedál. Vo Vietname je súčasťou korenia do polievky Phu. V Číne má hlbokú tradíciu a aj preto je súčasťou ich národných korenín. Ako prírodný zdroj cenných látok schopných bojovať proti chrípkovým vírusom sa stal zložkou pri výrobe účinného lieku Tamiflu. Samotný badyán nie je proti chrípke nijak výrazne účinný. Nápoj z badyánu pôsobí výborne na trávenie a badyánová pálenka, čo je ojedinelá ale vynikajúca pálenka, je výborným digestívom po ťažkom jedle.