25. októbra svetový deň cestovín. Aké druhy vôbec poznáme?

0
4728

Beach Albatros, ilustračná foto25. októbra si gastronomické organizácie, reštaurácie a milovníci dobrého jedla pripomínajú svetový deň cestovín, ktorý môže na rôznych miestach Slovenska sprevádzať aj nejedna akcia venovaná tejto tradične talianskej pochúťke. Cestoviny nevymysleli Taliani ako jediní, má ich viacero kultúr a k ich výrobe používali rôzne receptúry a suroviny. Taliani však šli svojou vlastnou cestou nezávisle napríklad od ázijských kultúr, a dali pojmu cestoviny ten správny rozmer, pod ktorým ho chápeme aj dnes. Bežný Slovák pozná špagety, kolienka, rezance, lazane a tu aj skončí. Prekvapivé je, že poznáme podľa niektorých delení až 8 kategórií a 200 druhov cestovín. V dnešnom článku síce nebude ochutnávka a recept na ich prípravu, ale skôr na pobavenie zoznam názvov niektorých z nich.

Názvoslovie
Spomínate si ešte na reklamu v televízií s chlapíkom, ktorý vymenoval asi 10 druhov cestovín a získal si uznanie, ba dokonca sa mnoho detí snažilo jeho rýchly jazyk napodobniť a vymenovať ich rovnako rýchlo? Aj na vás sa môžu pozerať divne, alebo s údivom „ty vieš po taliansky?“ Keď sa pustíte do čítania nasledovného zoznamu nahlas. Ich tvary v talianskom originály pozostávajú z mužských koncoviek množného čísla -ini, -etti, -elli, alebo –illi, prípadne ženských koncoviek –ine, -elle, a ďalšie ako napríklad vyjadrujúce veľké množstvo –otti, a –acci. Je pravdou, že mnoho novších názvov pomenúva často len novinku vyvíjanú pre čo najlepší marketing producenta daného výrobku, no nepôjde čisto len o talianske vynálezy. Občas ide o francúzskych výrobcov, či jedlo pôvodne z iných kútov sveta. Taliansky názov, či taliansky tvar len dodáva imidž. Rozdielom sú nie len tvary, hrúbka, ale hlavne materiál, potrebná príprava a chuť. Pre pobavenie teda slúži nasledovný prehľad druhov cestovín.

Cestoviny
Zdroj: pinterest

Dlhé oblé cestoviny
Dlhými cestovinami nie sú len špagety. Ich zástupcom je široká škála podlhovastých tvarov, ba dokonca ani špagety nie sú vždy všade rovnaké. Na našom trhu máme časté aj makaróny, ktoré sa nazývajú „dutými špagetami“. Pravdou však je, že pod menom makaróny sa u nás predávajú niekedy aj perciatelli či bucatini, ktoré sú taktiež naozaj duté. Dlhý rezancový tvar majú bigoli, barbina, capellini, ziti, zitoni, pici, maccheroni alla molinara, fedelini, zakrútené dlhé sú fusilli, veľmi dlhé sú fusilli bucati, tenké špagety uvádzané ako spaghettini, v prípade extra dlhých, či extra tenkých ide o spaghettoni, používa sa aj názov vermicelli a od nich ešte tenšie sú vermicelloni.

Ploché rezané cestoviny
Klasické domáce rezance, aké poznáme mnohí z nás rezané nožom, či na tenké plátky, majú svoju vlastnú kategóriu. Najznámejší predstavitelia sú lazane a fetučíny, v origináli lasagne a fettucine. Ďalej poznáme linguine, dlhé tenké mafaldine a krátke tenké mafalde, od lazaní odvodené lasagnette a lasagnotte, širšie fettucine známe ako fettuce, chitarra, bavettine, bavette, u nás tiež známe pappardelle, pizzoccheri, sagnarelli, stringozzi, sciatelli, tagliatelle, tenšie taglierini, tenké tripoline a trenette.

Krátke duté cestoviny
Krátke duté cestoviny majú laickú výhodu. V omáčkach a polievkach sa do nich neraz dostane nejaká dobrota, vyzerajú často zaujímavo a poznať na nich, že vám jedlo pripravoval agresívny kuchár. V abecednom poradí ide napríklad o cannelloni, cavatappi, cellentani, chifferi, ditalini, garganelli, gemelli, macaroni (krátke macaroni), manicotti, marziani, mostaccioli, paccheri pripomínajúce cíbik mladej cibuľky, na Slovensku známe penne, s vrúbkovaním známe ako penne rigate, hrubšie penne zita, širšie pennoni, formované do trojuholníka ako trenne a krátke pennette, ďalej rigatoni, zakrútené rotini, spirali, spiralini, a nakoniec tortiglioni.

Cestoviny
Zdroj: firsthomelovelife.com cez pinterest

Minútkové cestoviny
V Tunisku poznáme kuskus, na Slovensku máme krúpy a tarhoňu. Taliani majú mnoho druhov, ktoré sa používajú do polievok, alebo ako prílohy. Ide prevažne o sypké druhy, ktoré nie je jednoduché priamo napichovať vidličkou. Ide o abecedné písmenká alfabeto, anelli, anellini, corallini, ditalli, ditallini, mašličky farfalline, fillini, fregula, funghini, grattini, grattoni, midolline, v tvare ryže sypké orzo, pastina, stortini, tripoloni, do hviezdičiek tvarované stelline, quadrettini, opäť do ryže tvarované risi a ďalšie.

Plnené cestoviny
Plnené cestoviny si u nás predstavíme pyrohy s bryndzou, ravioli, tortellini a ďalším sa u nás darí presadiť len veľmi ťažko. Ich názvy si predstavíme teraz. Môže ísť napríklad o agnoplotti, cannelloni, cappelletti, casunciei, fagottini, pelmeni, sacchettini, lebo zakrútené tortellini známe ako tortelloni.

Nešpecifikovateľné tvary
Cestoviny, ktoré nemajú jasne popísateľný tvar majú taktiež svojho známeho zástupcu. Neplnené cestovinové hmoty, ktoré nie sú ničím plnené, nie sú duté a nedisponujú klasickým tvarom, sú napríklad gnocchi, passatelli alebo nemecké spätzle.

Dekoračné tvary
Autori jednotlivých dekoračných tvarov využívajú formy a rezadlá pri výrobe cestovín naozaj tvarov od výmyslu sveta. Treba priznať, že tieto druhy často prilákajú pozornosť detí, zaujmú, pobavia a svoje uplatnenie nachádzajú v gastronómií orientovanej na dekoráciu na tanieri. Do mincí sú tvarované croxetti, do mašličiek farfalle a veľké farfalloni, na Slovensku poznáme rotelle a podobný 7 očkový tvar v podobe kvietku známy ako fiori, neobyčajné tvarované lanterne, mandala, quadrefiore, dokonca spojené vlnky radiatori, špirálovité rotini a mnoho iných. Zástupcami tejto kategórie sú aj viečkové, či zaoblené conchiglie, corzetti, creste di galli, gigli, lumache, lumaconi, orecchiette, pipe, sorprese, podlhovasté strozzapreti, trofie, riciutelle, gramigna, fiorente, do písmena S v profile tvarované casarecce a zvláštne plocho tvarované na okrajoch zahnuté cencioni.

Vedeli ste?
Ozaj, keď už sme pri cestovinách, vedeli ste, čo naozaj znamená talianske označenie „Al dente“? Ide o pojem využívaný v spôsobe prípravy. Vo voľnom preklade ide o prípravu „podľa zubu“, čiže spôsob, akým zistíte správne pripravené cestoviny, je skrátka vyskúšať to „al dente“. Tak to spoznáte najlepšie. Najzábavnejšie je, že keď sa talianska pizzéria volá Al Dente a zamestnanci ani len netušia, čo ich vlastný názov znamená. Spojenie vzniklo práve v súvislosti s cestovinami.