Zaujímavosti Slovenska: Červený Kameň

0
4983

Nad dedinou Častá stojí hrad Červený Kameň. Miestnosti sú zariadené luxusným nábytkom v komnatách sa nachádza bohatá zbierka obrazov a z hradu vidno na ďaleko.

cerveny kamen
Autor: muzeum.sk

Dvanásť múdrych starcov posadaných okolo okrúhleho stola sa radilo, kde by mali postaviť hrad. Chceli nájsť čo najlepšiu polohu pre tento hrad, aby jeho miesto postavenia bolo bezpečné a bolo z neho všetko vidieť. Jeden z usadených si myslel, že by vhodným miestom na postavenie takéhoto hradu bol vrch Kukla. Tento vrch spĺňal všetky podmienky, tak s ním všetci súhlasili. Všetci, až na jedného. O vrchu sa povrávalo, že je prekliaty a tak s tým nemohol súhlasiť. Na vrchu sídlili zlí duchovia, ktorým sa určite nebude páčiť stavebný ruch a určite by sa snažili tento hrad zničiť. Ostatní však poverám neverili a hlas väčšiny rozhodol. Hrad sa postaví na vrchu Kukla.

Hneď na druhý deň bolo všetko prichystané a stavebné práce boli v plnom prúde. Pomáhali ľudia z dediny, ale aj zo širokého okolia. Netrvalo dlho a základy pre hradné múry boli postavené. Keď slnko zapadlo, všetci sa vybrali do svojich obydlí, aby nabrali nové sily na ďalší deň. Na krajinu padla čierna noc, len okolo hradu bolo vidieť akési červené plamienky. Boli to horské víly. Aj ony sa radili, ale o niečom inom. A keď vyšli posledné lúče slnka, posledný kameň z vrchu bol odnesený na vedľajší kopec.

cerveny kamen
Autor: muzeum.sk

Keď sa ráno vybrali ľudia do roboty, neverili svojim očiam. Po múroch ani stopa. Netrvalo dlho a rada starších dala za pravdu jedinému, ktorý bol proti tomuto návrhu. O chvíľku si všimli základy, ktoré boli prenesené na druhý vrch. Čo iné im ostávalo, ako postaviť hrad na tomto mieste. O krátky čas stál hrad tam, kde si to duchovia želali.