Korupčné škandály otriasajú vrcholovým športom

0
2916

korupcne skandaly

Nie je to prvýkrát, čo svetom vrcholového športu otriasa nejaký škandál. Tentokrát však ide o problémy s korupciou a predávaním zápasov, ktoré už navždy poznačia dôveru fanúšikov a poškodia dobré meno najobľúbenejších a najsledovanejších hier.

Korupcia, klientelizmus a rôzne iné machinácie kazia dlhé roky povesť politike a biznisu, kde sme si už na takéto praktiky začali zvykať. V poslednom období však prišlo viacero šokov aj z prostredia športu a počet škandálov okolo predstaviteľov zväzov a federácií rýchlo pribúda. Na celej situácii je najhoršie to, že nejde len o regionálne súťaže, ale rovno o medzinárodné štruktúry, čo robí celosvetovému športu veľmi zlé meno.

 

Korupcia vo futbale sa rieši roky

Futbal je najrozšírenejším športom na svete, čo mu zabezpečuje aj najvyššiu sledovanosť. Tá však takisto prináša informácie o dianí okolo zelených trávnikov, ktoré sa práve vďaka veľkej medializácii dostanú k fanúšikom po celej planéte. Presne takto sa začal šíriť aj škandál okolo úplatkov, ktorý neotriasol len vybranými krajinami, ale rovno celou štruktúrou FIFA. K tomu si pripočítajme korupčné kauzy v popredných európskych ligách plus opakujúce sa problémy okolo kupovania zápasov Afrike. Táto situácia trvá už roky a opatrenia vedúce k zastaveniu korupcie zatiaľ neprichádzajú, takže čoskoro môžu prísť ďalšie nové škandály.

 korupcne skandaly

Meno atletiky kazí doping a podplácanie

Atletika sa už roky zmieta v problémoch s dopingom, ktorému sa veľakrát, či už vedome alebo nevedome nevyhnú ani najlepší športovci. Doping ako taký však nekazí meno celému športu, pretože vždy ide o záležitosť jednotlivca, ktorý si za svoje skutky odnesie následky. V prípade korupcie vo vrcholových funkciách sa kríza dotýka celkového ponímania športovej disciplíny a práve preto je česť a fair play v atletike pod paľbou. Za škandálom totiž stojí minuloročné obvinenie samotného prezidenta Medzinárodnej asociácie atletických federácií, ktorý údajne prijímal úplatky s cieľom zabrániť pozitívnym dopingovým kontrolám. Pokiaľ sa podozrenia potvrdia, atletika bude mať v očiach svojich priaznivcov dosť veľký problém.

 

Stávková mafia ovláda tenisové dvorce

Zdalo sa, že tenis patrí k posledným športom, ktorého sa korupcia netýka a môže sa pochváliť štatútom čestnej športovej disciplíny. Sklamanie prišlo krátko po tom, čo sa prevalili správy o údajnej manipulácií zápasov zo strany samotných hráčov. Na škodu celému tenisu vraj ide o niekoľkých hráčov z prvej päťdesiatky, ktorých organizovaná stávková mafia podplácala, aby ovplyvňovali výsledky zápasov na želanie úplatkárov. Ide o dobre premyslený plán ako zarobiť na neúspešných stávkach miliónov ľudí z celého sveta, ktorým nevyjdú tipy. Dobré meno tenisu je tak poškvrnené bez ohľadu na to, že vyšetrovanie sa neskončilo a obvinenia nie sú dokázané.

korupcne skandaly

Korupčné škandály v športe sú pre verných fanúšikov najväčším sklamaním, pretože práve šport a umenie boli poslednými oblasťami, ktoré sa ešte považovali za poctivé. Vzhľadom na viaceré prekvapenia sprevádzané korupciou, dopingom a predávaním vrcholových zápasov je jasné, že v súčasnej dobe začala chamtivosť a kalkul pôsobiť všade. Ostáva len dúfať, že tieto praktiky budú čo najskôr eliminované a šport sa vráti k čestnému súťaženiu, aby opäť bavil poctivých športovcov a robil radosť priaznivcom.