Objavili sa fotografie izolovaného amazonského kmeňa z Brazílie, ktorý ohrozujú nelegálni zlatokopi

0
2307

Kmeňové komunity

Kmeň Yanomami je jednou z najväčších izolovaných skupín v Amerike, no jeho existencia je ohrozená kriminalitou.

Nedávno sa objavili nové fotografie istej nedotknutej kmeňovej komunity žijúcej v amazonskej džungli.

Uncontacted Yanomami yano (communal house) in the Brazilian Amazon, photographed from the air in 2016 © Guilherme Gnipper Trevisan/Hutukara @survivalinternational “The place where the uncontacted Indians live, fish, hunt and plant must be protected. The whole world must know that they are there in their forest and that the authorities must respect their right to live there.” Davi, Yanomami Shaman #uncontactedtribes #indiginouspeople #survivalinternational #ecology #conservation #savetheplanet #brazil #southamerica #amazonjungle #yogainspiration #oneness #iandi

A photo posted by ashim | अशिम (@ashimbhalla) on

Zábery zhotovené zo vzduchu zachytávajú ľudí v takzvanej štruktúre yano na domorodom území kmeňa Yanomami v severnej Brazílii, blízko hraníc s Venezuelou.


Tip redakcie: Teroristický útok v Štrasburgu by mohol zrušiť vianočné trhy


Kmeňové komunity si vystačia sami

Predpokladá sa, že pod každým prístreším zo slamy býva iná rodina, spí tam, udržiava oheň aj skladuje potravu. Izolované spoločenstvá Yanomami, z ktorých niektoré už mali kontakt s vonkajším svetom, tvorí spolu okolo 35 000 ľudí. Živia sa tým, čo nájdu alebo zabijú v okolitých lesoch. Údajne využívajú až 500 rôznych druhov rastlín na rôzne účely. Mimovládna organizácia Survival International zaoberajúca sa právami domorodcov označuje ich vedomosti, ktoré zbierali tisíce rokov, za nenahraditeľné.

#Yanomami #uncontactedtribes #brazilianamazonia #brazilian Support @survival.org #survival to protect these Tribes from outside ruin

A photo posted by Jason Colchin-Carter (@isis_phoenix_arts) on

Čelia hrozbe

Približne stočlenné spoločenstvo zachytené na fotografiách však čelí riziku zániku. K ich územiu sa totiž približujú nelegálni zlatokopi. Pôvodné územie kmeňa Yanomami, ktoré má rozlohu okolo 9,6 miliónov hektárov, patrí oficiálne pod ochranu štátu. Cudzinci a obzvlášť kriminálne skupiny znamenajú hrozbu násilia, pustošenie životného prostredia a prinášajú so sebou choroby ako malária, voči ktorým nie sú pôvodní obyvatelia prirodzene imúnni.

Podľa ostrieľaného aktivistu a šamana kmeňa Yanomami Daviho Kopenawu „sú zlatokopi ako termity – stále sa vracajú a nenechajú nás na pokoji“. „Miesta, kde žijú izolovaní indiáni, lovia, chytajú ryby a pestujú rastliny treba chrániť. Celý svet musí vedieť, že sú vo svojom lese a úrady musia rešpektovať ich právo žiť v ňom,“ dodal.

V kultúre kmeňa Yanomami robia šamani duchovné obrady, počas ktorých vdychujú halucinogénnu látku s názvom yakoana.

#uncontactedtribes I recently watch a short clip/doco on one of the last uncontacted tribes, who are located in the #amazon. I learnt that Uncontacted Indians face pressures on their land due to illegal logging, drug trafficking and oil and gas exploration ? I also learnt the sad fact that the government over there has carved up 70 percent of the beautiful breathe taking Amazon rainforest for oil and gas exploration, including the lands of uncontacted tribes?? I want to believe and I do believe in change and that people can and will join forces to help one another out and respect Mother Nature using nothing but pure love and respect, instead of going against each and destroying Mother Earth just for money $ (photo taken in 2010).

A photo posted by Tash Collins (@tash_potato88) on

Organizácia Survival International je proti akémukoľvek kontaktu s komunitou. Jej predstavitelia tvrdia, že domorodci strieľajú šípy na lietadlá, ktoré im preletia ponad hlavy, utekajú pred cudzincami a vyhýbajú sa dokonca aj členom vlastného kmeňa, ktorý už mali styk s vonkajším svetom. Podľa organizácie musia ako prví iniciovať kontakt práve domorodci. Skupina na fotografiách však nepôsobila, že by mala niečo také v úmysle. Ľudia by mali kmeňové komunity rešpektovať.


Tip redakcie: Ruskí vedci objavili tajnú vojenskú základňu nacistov…neuveríte kde


Odhadovaný počet asi 1 000 zlatokopov však je od spoločenstva vzdialený iba okolo 35 km. Zábery pochádzajú z vládneho lietadla, ktoré skúmalo, koľko nelegálnych zlatokopov je na území. Konkrétna poloha komunity je utajená pre ich ochranu.

Krvavý boj

Takmer každý kontakt medzi cudzincami a členmi kmeňa skončil doteraz krvavo. V roku 1993, rok po oficiálnom uznaní územia Yanomami, zavraždili zlatokopi 16 domorodcov v dedine Haximú, vrátane jedného bábätka. Zlatokopi napadli domorodých obyvateľov už veľakrát a ich zásahy spôsobili vysokú mieru otravy ortuťou medzi členmi amazonských kmeňov Yanomami a Yekuana.

Bojovníci za práva pôvodných obyvateľov Yanomami sa dožadujú lepšej kontroly ich územia. Rozpočet brazílskej vlády sa však zmenšuje a vnútorné rozbroje oslabili ochranu kmeňa Yanomami aj ostatných izolovaných komunít, o ktorú sa starali špecializované tímy. Pred rokom 1992, keď vláda uzákonila spomínanú ochranu, umierali po kontakte s cudzincami obrovské počty domorodcov.

Riaditeľ organizácie Survival International Stephen Corry uviedol: „Tieto výnimočné fotografie sú ďalším dôkazom existencie ďalších izolovaných kmeňov. Nie sú to divosi, ale komplexné spoločenstvá súčasného sveta, ktorých práva treba rešpektovať. Je zjavné, že sú dokonale schopní úspešne prežiť aj bez potreby predstáv vonkajšieho sveta o pokroku či vývoji. Všetkým izolovaným kmeňovým národom hrozí katastrofa, ak nikto neochráni ich územia. Robíme všetko, čo sa dá, aby sme zabezpečili ich oblasti a dali im šancu rozhodnúť o svojej budúcnosti.“

Čítajte tiež:

Teraz je najlacnejší čas na dovolenku v USA. Vďačíme za to Trumpovi

Dávať alebo nedávať peniaze žobrajúcim deťom


Zdroj: http://www.independent.co.uk/news/world/americas/photos-uncontacted-tribe-community-village-amazon-yanomami-illegal-gold-miners-a7426651.html?cmpid=facebook-post