Encyklopédia Príroda je skutočnou pokladnicou informácií o prírode

0
1501

Dostala sa mi do rúk kniha už dávnejšie výnimočnej kvality. Koncom roka 2011 sa práve o túto jedinečnú publikáciu bojovalo vo veľkej súťaži a výherca už má svoju knihu doma. Kým ju dostal, dovolil som si ešte trochu nazrieť do tohto skvostu encyklopedickej literatúry. Pochopil som, že množstvo správnych odpovedí a veľká účasť v súťaži boli odôvodnené. O knihu sa naozaj oplatilo bojovať.

Ťažká a bohatá
Nie každá ťažká kniha je zároveň hodnotná a plná informácií. Príroda váži naozaj pekne veľa, veď má 650 strán. Na každej stránke je možné nájsť množstvo krásnych fotografií zvierat, rastlín, či prírodného javu. Publikácia sa všeobecne aj konkrétne venuje pohľadu do útrob Zeme, do prírodných cyklov a čeľadí rastlín a zvierat. Nebudem preháňať, ak poviem, že do dvoch mnúť sa dokážete naučiť toľko, čo bežne za týždeň. Vedeli ste vôbec, že na svete žijú minimálne 4 druhy žirafy, alebo dokážete vymenovať aspoň tri druhy zebier? Už obálka knihy napovedá, že sa máte na čo tešiť. Podrobný súpis žiab, ich druhov, neskôr vystriedajú informácie o vtákoch, o rôznych podobných čeľadiach a sfarbeniach, sú tu primáty, hmyz, veľké cicavce, aj ryby rôznych druhov. Menovať by bolo zbytočné, nechýbajú ani náhodné tipy ako boli mloky, jedovaté huby a opešovanie kvetov. O tom všetkom je možné sa dočítať a rôzne okolité poznámky a informácie ešte len vylepšujú zážitok zo študovania. Práve umiestnenie rôznych textov na stránkach nenudí a ilustrácie ihneď dávajú predstavu o tom, čo vlastne v texte je. Niektoré pekné veci sa dajú ťažkop popísať, tak možno v o niečo inom môže priblížiť viac aj toto malé video:

Bohaté informácie sú často doplnené obrázkom k téme vysokej kvality. Dať dohromady takúto publikáciu muselo dať zabrať množstvu odborníkov a fotografov. Podrobné informácie k rôznym zvieracím alebo rastlinným druhom nepochybne dokážu prekvapiť aj slovenských odborníkov, ak sa ku knihe dostanú. Je pravdou, že kniha nepatrí medzi najlacnejšie, no vzhľadom k hodnote a významu pre nie len mladého prírodovedca, ale aj pre celú rodinu, sa oplatí po neh siahnuť. Istotne je určená všetkým, ktorí majú doma miesto pre veľkú knihu o prírode. Kniha totiž nenudí a a mnohé nové naučí.