Urýchľovač častíc oživuje prvé momenty zrodu vesmíru

0
2076

Aký bol vesmír počas prvých momentov svojej existencie? Cestovať v čase zatiaľ nie je možné, ale vytvoriť tento moment v laboratórnych podmienkach dnes už vďaka vede možné je!

Large Hadron Collider (LHC) – najväčší urýchľovač častíc na svete – podľa najnovších správ presunul svoj výskum do vyššej energetickej úrovne a vo svojich experimentoch začal testovať kolízie častíc pri neuveriteľne vysokej energii. Energia dosiahnutá pri týchto zrážkach častíc je dvojnásobne vyššia než pri doterajších experimentoch uskutočnených v LHC (1045 triliónov elektrón-Voltov).

 

250 000-krát vyššie teploty než v strede Slnka!

Zrážky prúdov pozitívne nabitých častíc olova (boli zbavené negatívne nabitých elektrónov) vedú k uvoľneniu obrovského množstva energie a vzniku prvotnej hmoty. Pri zrážkach teploty dosahujú viac než 250 000-krát vyššie hodnoty ako teplota v jadre Slnka!

Extrémne horúca a hustá zmes častíc, ktorá je výsledkom kolízií, sa nazýva gluón-kvarková plazma, – presne to, čo stálo na počiatku vzniku vesmíru pár sekúnd po veľkom tresku.

Vedci dúfajú, že podrobné štúdium tejto hmoty prinesie hlbšie porozumenie základných princípov fungovania hmoty, z ktorej sa vesmír skladá.

Na obrázkoch sú zábery zo zrážok, ku ktorým dochádza počas experimentov v LHC, a tiež vysvetlenia, prečo sú projekty pre vedcov tak významné.

cms-lead

CMS detekcie olova

V druhej etape výskumu budú vznikať častice s tzv. vysokou vôňou – je to príležitosť skúmať hadronovú hmotu v extrémnych podmienkach. CMS je jeden z experimentov, ktoré práve prebiehajú v LHC. Podľa vyjadrenia CERN-u je experiment navrhnutý na presné merania týchto častíc.

alice-lead

ALICE kolízie olova

Tento experiment bol špeciálne navrhnutý na zodpovedanie mnohých horúcich a hustých otázok. „Pokúsime sa zistiť, ako zvýšená energia ovplyvňuje produkciu charmonia. Sme z toho nadšení a tešíme sa na novú cestu objavovania neznámeho,” vraví šéf projektu ALICE – Paolo Giubellino.

lhcb-lead

LHCb detekcie olova

Tento experiment je veľký a vzrušujúci krok do neznáma. LHCb má schopnosť veľmi presnej identifikácie častíc. Detektor dokáže robiť úžasne presné výpočty. Malé b v skratke znamená beauty (v preklade kráska).

atlas-lead (1)

ATLAS kolízie olova

Tento pokus zrážok ťažkých iónov bude skvelo dopĺňať údaje získané v predošlom výskume zrážok protón-protón. „Sme zvedaví, ako sa vysokoenergetické objekty, ako napr. bozóny W a Z, správajú v gluón-kvarkovej plazme,” vraví Dave Charlton z projektu ATLAS.

Zdroj: popsci.com