Exotický domáci miláčik: nechcete slona, nosorožca či leva?

0
3287

Chovať doma psa či mačku môže vlastne ktokoľvek. Dostať sa však ku zvieratám, ktoré to pre svoju veľkosť alebo vzácnosť majú komplikované, je tiež problémom pre zákony a rôzne iné druhy obmedzení. Ale i tak, ak na chvíľu zabudneme na zákony a na to, že slony, nosorožce či gepardy u nás bežne nežijú… viete si niektoré z menovaných zvierat predstaviť v byte? Dá sa to, hoci len na krátky čas. Ako to potom môže vyzerať je nižšie zaznamenané na pár videách.

Pinnawala Srí Lanka, sloní sirotinec

Slon v byte
Že je možné chovať v byte slona? Určitý čas to možné je. Ošetrovateľka zoologickej záhrady v Odese Ľudmila Popová ho mala nasačkovaného napríklad v kuchyni, kde sa snažil vypomáhať pri príprave dobrôt, ale aj vo svojej posteli už neraz. Podľa popisu, ktoré na videu je, sloníka matka neprijala a tak zostal cez Vianoce u rodiny Popových. Video je staršieho dáta a slon medzičasom vyrástol na neúnosnú veľkosť pre takýto druh bývania.

Vzácny nosorožec biely
Toto video je staršie, no tiež zachytáva zaujímavé domáce zvieratko. Vzácny biely nosorožec sa kedysi nachádzal v domácnosti jednej rodiny, pracujúcej v rezervácií v Južnej Afrike. Biely nosorožec je nesmierne vzácne zviera, preto je každý jeden zdravý jedinec vzácny. Zvyk na ľudí mu však môže skôr priniesť smolu, ako šťastie. Stráca ostýchavosť a prirodzenú nedôveru. Práve ľuďom vďačí za masívny pokles jeho počtov.

Mačky, len vo väčšom vydaní
Dnes už ošetrovateľka Riana Van Nieuwenhuizen svojho času svoj dom zdieľala celkovo so 4 gepardmi, piatimi levmi a dvoma vzácnymi tigrami. Jej prvým gepardom bola Fiela v roku 2006. Zanechala prácu v justícií a začala sa naplno venovať týmto tvorom. Toľko sa píše k videu, kde tiež spomína, že postupom času sa jej zbierka zranených, alebo aj zdravách tvorov neustále rozrastala. Je krásne, že sa všetky zvieratá vzájomne tolerujú a nerobí im problém život v jednej domácnosti.

Koniec koncov, s tými levmi to nie je zase ani tak vzácnosť. Na Slovensku sa nachádza niekoľko chovateľov levov, či tigrov. Nájdeme aj takých, čo podľahli chovu pštrosov, lám, kreviet, žralokov, či veveričiek. No chovateľa nosorožcov alebo slonov v byte nenájdeme v strednej Európe asi žiadneho.