Majstrovstvá sveta vo futbale 2014 a osemfinálové dvojice

0
1771

Futbalová lopta20. Majstrovstvá sveta vo futbale, ktoré sa konajú v Brazílii, rozhýbali celý svet. Všetko žije futbalom. Celkovo sa hrajú na 12 štadiónoch v krajine a po tuhých bojoch v skupinách postúpilo 16 úspešných tímov do osemfinále – 8 dvojíc. Možno sa vám hodí analýza osemfinálových dvojíc. (foto: ilustračná snímka freedigitalphotos.net)

1. osemfinálový zápas (28.6. o 18:00) BRAZÍLIA vs. ČILE
Domáca Brazília vyhrala skupinu A v konkurencii tímov Mexika, Chorvátska a Kamerunu, keď získala, rovnako ako Mexiko, 7 bodov. V prospech Brazílii rozhodlo skóre. Brazília odohrala prvý zápas proti Chorvátsku a zvíťazila 3:1 následne prišla bezgólová remíza s Mexikom a presvedčivá výhra nad Kamerunom 4:1. Medzi hlavných lídrov Brazílie patrí jeden z trojice doterajších najlepších strelcov MS 2014 – Neymar.

Čile v skupine B obsadilo 2.miesto a šokujúco postúpilo na úkor úradujúcich majstrov sveta zo Španielska. V prvom zápase na MS zvíťazili Čilania nad výberom Austrálie 3:1, v druhom zápase porazili prekvapivo Španielsko 2:0, ale v zápase o 1.miesto v skupine proti Holandsku prehrali 0:2. Medzi najväčšie opory tímu patria krídelník FC Barcelona Alexis Sánchéz a nová posila katalánskeho veľkoklubu kapitán Claudio Bravo.

Tento zápas bude skúškou pre domácich Brazílčanov a tiež šanca pre tím Čile ukázať sa.

2. osemfinálový zápas (28.6. o 22:00) KOLUMBIA vs. URUGUAJ
Kolumbia jednoznačne ovládla skupinu C, keď si presvedčivo poradila v 1.zápase proti Grécku 3:0, následne porazila Pobrežie Slonoviny 2:1 a Japonsko 1:4. Tím ktorému chýba veľká opora, hviezdny útočník Radamel Falcao, sa dokázal s touto stratou popasovať a vyšlo mu to na výbornú. Kolumbiu potiahol hlavne Falcaou spoluhráč z Monaka, James Rodríguez, ktorý je najväčšou hviezdou tímu argentínskeho trénera Josého Pékermana.

Uruguaj sa po veľmi šokujúcej prehre nad Kostarikou dokázal otriasť a zvládli následný dôležitý zápas proti Anglicku výhrou 2:1 po dvoch góloch Luisa Suáreza, ktorý tak „pochoval“ Anglicko. V treťom zápase sa stretli v súboji o postup z 2.miesta tímy Uruguaju a Talianska. Tento zápas bol dlho bez gólov až do 81.minúty v ktorej hlavičkou rozhodol o postupe Uruguaju stopér Godín. V tomto zápase však Uruguaj prišiel o najväčšiu útočnú zbraň Luisa Suáreza, ktorý pohrýzol Taliana Chielliniho. Hoci to ušlo rozhodcom, všimla si to disciplinárka FIFA, ktorá následne „naparila“ Suárezovi 4-mesačný zákaz futbalu.

Pôjd eo ťažkú hru pre oba tímy. Uruguaj bude oslabený o Suáreza a to by mohlo v celkovom výsledku zavážiť.

3. osemfinálový zápas (29.6. o 18:00) HOLANDSKO vs. MEXIKO
Holandsko na čele so 3-gólovými Van Persiem a Robbenom vyhralo skupinu B. Zverenci Louisa van Gaala si poradili so Španielskom vysoko 5:1, ďalej aj s Austráliou tesne 3:2 a Čile 2:0. Holandsko je veľkým ašpirantom na zisk titulu Majstra sveta a keď pôjdu krok po kroku, mohli by sa aj vytúženého cielu dočkať, no musia ešte prejsť cez húževnatých Mexičanov.

Mexičania si v skupine A poradili v 1.zápase s Kamerunom tesne 1:0, následne prišla remíza 0:0 s domácou Brazíliou a výhra v boji o postup nad Chorvátskom 3:1. Mexiko vedie kapitán stopér Rafael Márquez bývalý hráč FC Barcelona. Výraznými lídrami v tíme sú aj brankár Guillermo Ochoa a napríklad útočníci Oribe Peralta a Giovani dos Santos.

Oranjes budú chcieť potvrdiť dominanciu zo skupiny a poraziť nepríjemné Mexiko, ktoré sa bude snažiť im čo najviac znepríjemniť zápas.

4. osemfinálový zápas (29.6. o 22:00) KOSTARIKA vs. GRÉCKO
Kostarika je doterajším najväčším prekvapením Mundialu 2014 keď boli v skupine D zaradení medzi jasného Outsidra, ale hneď v prvom zápase dokázala prekvapiť a zvíťaziť nad Uruguajom 3:1, a neskôr aj nad Talianskom 1:0. V poslednom zápase skupiny uhrali tiež veľmi pekný výsledok keď remizovali s Anglickom 0:0. Kostarika je veľmi nevyspytateľná a môže sa stať, že hráči z oblasti Karibiku sa budú tešiť aj z postupu do štvrťfinále.

Grécko si pamätáme vždy ako tím, ktorý vyniká hlavne pevnou defenzívou. Začala svoje schopnosti potvrdzovať až po úvodnej prehre 3:0 nad Kolumbiou, keď následne Grécko remizovalo s Japonskom bez gólovo 0:0 a v poslednom zápase dokázalo poraziť Pobrežie Slonoviny 2:1. Vtedy o svojej výhre rozhodlo až v samostnom závere, keď v 93. minúte poslal Grékov do osemfinále Samaras.

Kostarika po senzáciách, ktoré ukázala v skupine má možnosť ukázať futbalovému svetu, že to náhoda nebola a zabojovať o postup medzi najlepších 8 tímov. Proti Grécku to nemusí byť nemožné.

5. osemfinálový zápas (30.6. o 18:00) FRANCÚZSKO vs. NIGÉRIA
Francúzi začali v skupine presvedčivým víťazstvom 3:0 nad Hondurasom a následne ďalšou vysokou výhrou nad Švajčiarskom 2:5, čím si zaistili 6 bodov a postup z 1. miesta v skupine E. V poslednom stretnutí remízovali hráči Didiera Deschampsa s Ekvádorom 0:0 a zakončili skupinu s celkovo 7 bodmi.

Nigéria obsadila v skupine F 2. miesto za prvou Argentínou so ziskom 4 bodov, ktoré získali v bezgólovom zápase proti Iránu a výhrou 1:0 nad Bosnou a Hercegovinou. Následne v zaujímavom zápase podľahli Nigérijci 2:3 Argentíne. V tomto zápase sa prejavil dvomi gólmi 21-ročný útočník Moskovského CSKA Ahmed Musa.

Francúzsko ukázalo peknú útočnú hru a bude chcieť určite napraviť pokazené MS 2010 z Južnej Afriky, kde nepostúpili galský kohúti ani zo skupiny. Teraz je to ale úplne iné Francúzsko a v rámci tejto dvojice sú favoritom.

6. osemfinálový zápas (30.6. o 22:00) NEMECKO vs. ALŽÍRSKO
Nemecko postúpilo zo skupiny G z 1. miesta keď základ postavili hneď v prvom stretnutí proti Portugalsku. Tento zápas zvládli presvedčivo 4:0, Hetrik strelil Thomas Müller. Následne prišla remíza s Ghanou 2:2 a výhra nad USA 0:1.

Alžírsko postúpilo zo skupiny H s počtom bodov 4 keď postúpili na úkor tímu Ruska, ktoré skončilo len na 3. mieste. V tíme Alžírska zaujali najviac strelec dvoch gólov a nakoniec aj postupujúceho Islam Slimani a samozrejme aj najznámenjší hráč Alžírskeho výberu Sofiane Feghouli, hráč Španielskej Valencie.

Tento zápas by mal byť povinnosťou pre nemecký výber, ale vždy môže niekto prekvapiť, takže určite Nemecko svôjho súpera podceniť nemôže.

7. osemfinálový zápas (1.7. o 18:00) ARGENTÍNA vs. ŠVAJČIARSKO
Argentína zvládla skupinu F a postúpila tak z 1.miesta. Argentínčania odštartovali MS v zápase proti Bosne a Hercegovine v ktorom dokázali vyhrať 2:1. V druhom stretnutí prišla tesná výhra nad Iránom 1:0, kde v 91. minúte otvoril a zároveň uzavrel zápas Lionel Messi svojim druhým gólom na šampionáte. Messiho gólový účet sa zastavil po základnej skupine na čísle 4 keď proti Nigérii skóroval ešte 2-krát a podieľal sa na výhre 2:3.

Švajčiarsko v úvodnom zápase rozhodlo o svojom víťazstve 2:1 nad Ekvádorom až v 93. minúte keď rozhodol žolík trénera Ottmara Hitzfelda Haris Seferović. V druhom zápase Švajčiari zlyhali a prehrali vysoko 2:5 a mohli byť radi, že to bolo „len“ 2:5 pretože ešte v 81. minúte bol stav 0:5. Našťastie dva góly Džemailiho a Xhaku zmiernili tento výsledok. V poslednom stretnutí naplno zaúradovala mladá hviezda Xherdan Shaqiri, 22-ročný krídelník, ktorý sa prejavil hetrikom proti Hondurasu pri výhre 0:3.

Favoritom je Argentína, no prejaviť sa stále môže aj Švajčiarsko.

8. osemfinálový zápas (1.7. o 22:00) BELGICKO vs. USA
Tím Belgicka je plný mladých nádejných hráčov a v skupine H to dokázali, keď získali plný počet 9 bodov. Postupne zvíťazili nad Alžírskom 2:1, Ruskom 1:0 po góle mladíka Origiho, striedajúceho Lukakuho, a vyplatil sa aj ako skvelý žolík. V poslednom zápase vyhralo Belgicko znovu 1:0 keď o víťazstve rozhodol stopér Jan Vertonghen. Určite treba spomenúť mladé hviezdy ako Eden Hazard, Kevin de Bruyne či Adnan Januzaj, ktorí svojmu tímu výrazne pomáhajú.

USA postúpilo zo skupiny G o skóre pred Portugalskom s počtom bodov 4. USA vyhralo 1. zápas 1:2 nad Ghanou, následne prišla remíza 2:2 s Portugalskom a prehra 0:1 nad Nemeckom. Ťahúňom tímu USA je Clint Dempsey, ktorý strelil dva góly.

V tomto zápase by mal byť favorit tím Belgicka. USA však netreba celkom odpísať, keďže trenérom Američanov je skúsený trenér Jürgen Klinsmann, ktorý môže zaútočiť novou taktikou. Článok pre Zaujimavosti.net pripravil Simon.