iPhone 6 a iPhone 6 Plus sú väčší, zaujímavejší a vyspelejší

0
1992

iPhone 6Deviaty mesiac v roku, nám priniesol veľa noviniek. Každý nadšenec techniky a elektroniky však čakal len na jeden moment. Tým momentom bola konferencia spoločnosti Apple, na ktorej predstavila veľa noviniek. Tými najväčšími boli iOS 8, Apple Watch no hlavne iPhone 6 a iPhone 6plus.

Nový iPhone je už 8. generáciou mobilných telefónov od spoločnosti Apple. Už teraz trhá všetky rekordy v predaji a má v pláne do roka predať až 80 miliónov kusov. Čo už sú viac ako slušné čísla a samozrejme veľký obrat peňazí, čo má nakoniec dôsledky ako nárast akcií Apple na trhoch. Otázkou ale je, prečo je to tak?

Zmeny a vylepšenia
iPhone 6 a 6+ priniesol celkom veľké, no celkom očakávané zmeny. Asi najhlavnejšou zmenou oproti predošlým iPhone-om je displej ktorý nám narástol až na 4,7“ a pri plusku až na 5,5“. Sklo ktoré pokrýva displej je oproti predchádzajúcim modelom zaoblené. Čo sa prejaví už pri prvom dotyku s telefónom. Okrem zaobleného skla má hliník a nerezovú oceľ. Kombinácia dotvára pocit dokonalosti a akoby bol nový model z jedného kusu. Aj keď sú rozmery telefónu podstatne väčšie, stále celkom slušne sadne do ruky. Ďalšou veľkou zmenou je presunutie ON/OFF tlačítka z vrchu telefónu na bok, ako sme zvyknutý u iných konkurenčných telefónov. Táto zmena je však pozitívna, pretože celý telefón sa dá teraz ovládať palcom. To je veľké plus hlavne po stránke mobility a taktiež sa zmenšuje šanca, že by vám telefón vypadol z ruky. Ostatné tlačidlá ostávajú na svojich miestach, ako sme boli zvyknutí. Tvarová zmena nastala pri tlačidlách na ovládanie hlasitosti, ktoré stratili svoj špecifický kruhový tvar. Vášmu oku tiež neunikne fakt, že nový iPhone je o čosi tenší, konkrétne 6,9mm a pri iPhone 6plus je to 7,1mm. Čo mu pridáva na elegancii, no pre niekoho môže byť sklamaním, je možný detajlnejší pohľad na šošovku fotoaparátu. Nie je zarovno so zadnou stranou telefónu, ale mierne vystupuje von. Samozrejme na zadnej strane nesmie chýbať logo výrobcu. Nový iPhone 6 si môžete vybrať z troch farieb, tými sú zlatá, strieborná a šedá.

Parametre
iPhone 6 ponúka rozlíšenie 1334×750 px a jeho väčší brat iPhone 6 plus až 1920×1080 px. Samozrejme oba telefóny disponujú retina HD displejom s 16 mil. farieb a oleofóbnym povlakom.
Displej splnil očakávania a rozlíšenie v pixeloch je dobre navrhnuté na rozmery displeja. Okraje displeja sa po stranách taktiež o niečo zúžili. Okrem nadupaného zovňajšku a displeja má aj kvalitné vnútro, ktoré síce nespravilo až tak veľkú dieru do sveta, nadšencov technológií poteší. Nová generácia prináša nový procesor, dvojjadrový (M8 Motion Coprocessor) s 64-bitmi a nesie označenie A8. Procesor (CPU) je o 50x rýchlejší a výkon grafiky (GPU) o 84x, čo privítajú hlavne majitelia, ktorí sa so svojim iPhonom radi hrajú, taktiež by sa mala prejaviť zmena pri prezeraní zložitých dokumentov a HD videií. Priaznivci hier a hlavne vývojári uvítajú novú technológiu Metal, ktorá ponúka vývojárom hier vyťažiť z grafiky a procesora maximum. Okrem Metal-u nás iPhone 6 a iPhon 6plus zaujme barometrom, ktorý sleduje nadmorskú výšku v ktorej sa pohybujete, tiež disponuje akcelometrom a GPS. Tretím senzorom je gyroskop pre záznam pohybu.

Operačná pamäť by sa mala pohybovať len okolo 1Gb. Pomerne málo. Zmena nastane až pri iPhone s kapacitou 128 GB, kedy je operačná pamäť vyššia o 1 GB. Hardware telefónu ponúka skvelý základ pre operačný systém. Čo sa týka fotoaparátov, zadný je vybavený 8 Mpix, LED bleskom a autofokusom. Dokáže nahrávať video vo Full HD kvalite pri 30fps (pri použití slow motion je to až do 240fps). Nastala zmena, keďže poteší možnosť časovača a nové efektové prevedenie. Predný fotoaparát disponuje 1,2Mpix len HD videom a funkciou HDR.

Pripojiteľnosť
Využíva vykonnejšie LTE a tak sa vám môže zdať, že máte celý svet na dosah. Rýchlosť LTE dosahuje až 150Mbps vďaka čomu dokáže váš iPhone rýchlo sťahovať, taktiež odosielať dáta. Toto vylepšenie sa prejaví hlavne pri streamovaní hudby, videa ale aj pri videohovoroch. Okrem výkonnejšieho LTE sa nezabudlo ani na WI-FI, tá zvládne až 3x rýchlejšie pripojenie. Netreba zabúdať na NFC, ktoré umožní nechať doma peňaženku a nahradiť ju iPhone-om. Telefón ponúka novú službu Pay. Tú si prepojíte s VISA/MasterCard alebo American Express a rázom môžete platiť len samotným telefónom bezkontaktne, čo po spojení s odtlačkom prstu ešte viac z rýchli platby. Platby ostávajú bezpečné aj po prípadnom stratení zariadenia.

Vďaka týmto skvelým novinkám a úpravám sa 8. generácia iPhon-ov posúva na predné priečky v predaji. A vytvára veľkú konkurenciu ostatným konkurenčným vývojárov mobilných telefónov.