3D tlačiarne by onedlho mohli vyrábať ľudské orgány, zachránili by životy

0
2715

Tlačiareň 3D na skutočné orgányPodľa vedcov a odborníkov by sme sa mohli v blízkej budúcnosti dočkať tlačiarní, ktoré by boli schopné vytvárať celé chýbajúce orgány. Fungovali by pritom na princípe fungovania dnešných už známych 3D tlačiarní, ktorých éra je ešte len na samom počiatku. Pokiaľ by moderná veda dokázala vyriešiť základné veci, ako vytváranie buniek, alebo len materiálov, schopných fungovať ako originálne orgány a zároveň zachovať ich nepretržité fungovanie, znamenalo by to prevratný objav a zároveň obrovský míľnik vôbec v histórií ľudstva a vedeckotechnických objavov. 3D tlač orgánov by pritom mohla fungovať podobne ako klasická tlačiareň, kde by sa využívalo niekoľko druhov materiálov. Podľa zloženia stavebných látok a teda „tonerov“ by takáto tlačiareň musela byť oveľa viac precíznejšia, než súčasné 3D tlačiarne. Hoci ide o víziu niekoľkých rokov, či dokonca desaťročí, myšlienkou sa odborníci zaoberajú naplno už dnes. Niečo o bioinžinierstve tohto druhu spomína aj televízia RT na videu. V každom prípade by to však znamenalo pomoc pre tisícky ľudí odkázaných na darcov a dlhé čakanie.

Novogen MMX
Spoločnosť, ktorá sa venuje vývoju biotlačiarní je spoločnosť Novogen MMX. Tá podľa videoanimácií aj vyvinula prorotyp, no nie je jasné, či je aj funkčný. Najskôr to bol stroj BioFab 4000, v súčasnosti zas novšia verzia BioFab 4500. Prípadné ilustračné videozábery a obrázky z produkcie spoločnosti zachytávajú logo HP. je teda možné, že sa výrobca tlačiarní Hewlett-Packard podieľa na vývoji technológie schopnej vytvárať syntetické 3D orgány. Zatiaľ stále v testovacom rozhraní.

3D tlač
3D tlač je momentálne hitom, keďže špeciálne tlačiarne s pomocou počítačov, dokážu vytvoriť trojrozmerný predmet podľa zadania. Už dnes sa vyrábajú týmto spôsobom rôzne formy, predmety, prorotypy konštrukcií a súčiastok v nákladnejšej elektronike. Biotechnológia a bioinžinierstvo by vývojom takýchto tlačiarní na výrobu orgánov nabralo celkom iný rozmer.

Foto a video: RT, Russia Today