Trend modernej dovolenky je čumieť do tabletu a mobilov

0
1763

samsung-tabletPred pár desaťročiami sme si na dovolenky ťahali len rezne a chlieb. možno tak tenisové, či badmintonové rakety s košíkmi. Ešte nedávno stačili krížovky, či nejaká knižka. Dnes si na dovolenky ťaháme tablety a mobily. Hotely ponúkajú internetové pripojenie a to nám dovoľuje zostávať v spojení s rodinou, priateľmi, či kolegami. Občas vyznieva na sociálnych sieťach dosť provokačne, ak sledujete nejakého nadšenca pre mobilné technológie, ktorý dokumentuje každý vstup do bazénu, či jazdu na toboganoch. Do týchto zariadení pozerá každý. V strašnom hoteli a pokojne aj v tom najluxusnejšom. Sú ľudia, ktorí sa radi pochvália každým zážitkom na dovolenke a hoci dávajú každému vedieť, že ich byt je práve nestrážený, každý tiež vie, že si užíva. Dovolenky sú o oddychu. Nuž a niekedy ho chcú aj rodičia a pomocníkom v tejto veci je tablet.

Tablet ako Babysitter
Dnešná typická ruská rodina s malým dieťaťom, od ktorého by ste ťažko čakali, že ovláda technológie, prekvapí modernou výbavou. Dieťa je pokojné, ticho, dáva rodičom pokoj, pretože surfuje na Youtube ako programátor, prepína medzi rozprávkami a púšťa si jednu za druhou. Sú hotely, kde prechádzate večernými reštauráciami a sedia v nich pokojné deti, ktoré sledujú najčastejšie pre nás neznáme animované príbehy, či diely novej podoby rozprávky Máša a Medveď. V menšej miere sa tablet používa na upokojenie detí aj Slovákov. Tie zaujaté hrou, či filmom ponúkajú rodičom chvíľu pre seba.

Mať „chytré zariadenie“ a nečumieť doň je už ťažké
Najčastejšie sa s mobilmi a tabletmi môžete stretnúť na plážach a pri bazénoch, kde len také obyčajné opaľovanie už dávno nie je v móde. Dokonca sa dá naraziť na starších dôchodcov, ktorí si vytiahnu čítačky kníh, alebo tablety s logickými hrami. V malom prieskume ide o majiteľov čítačiek s literatúrou v elektronickej podobe prevažne z Anglicka a Nemecka. Mladí ľudia po mobilných zariadeniach siahajú len v prípade, ak nejde o skupinky ľudí a partie detí. Vnímanie dovolenky niektorej mládeže je trochu rozdielne od dospelých ľudí a najmenších detí. Odpojenie od počítača znášajú horšie a tak sa nemožno diviť, že vyhľadávajú a chcú využiť možnosť spojenia so svetom aspoň prostredníctvom mobilu, či iného chytrého zariadenia.