Kedy je ideálny čas na obed pri práci z domu

0
903

Podľa odborníkov by ste sa mali najesť do 30-60 minút od prebudenia sa, aby ste telu dodali potrebné palivo na jeho naštartovanie.

Po raňajkách a desiate je ďalším hlavným jedlom dňa práve obed. Na určenie jeho času, je potrebné zvážiť vaše trávenie. Poloplnému žalúdku trvá trávenie tuhého jedla približne štyri hodiny.

Snažte sa preto jesť obed (alebo občerstvenie) tri až päť hodín po raňajkách. Toto je však odporúčanie, ktoré by ste mali zladiť s potrebami vášho tela.

Rovnako je potrebné zvážiť čo ste jedli na raňajky a akú veľkú aktivitu ste vydali.

Ak boli vaše raňajky malé, už o jednu či dve hodiny môžete pociťovať hlad. Ak ste mali raňajky bohaté na skupinu potravín ako bielkoviny, vlákninu a podobne, trojhodinový odstup dáva väčší zmysel.

Bielkoviny a vláknina pomáhajú pri zasýtení, takže jedlá obsahujúce tieto skupiny potravín vám pomôžu cítiť sa dlhšie najedený.

To čo jete, ovplyvňuje spojenie medzi mozgom a tráviacim traktom, rovnako vašu náladu, duševné zdravie a mozgovú činnosť. Na zlepšenie trávenia sa odporúča do vašej stravy zahrnúť probiotiká ako jogurty, kyslú kapustu a prebiotiká ako celozrnné výrobky, zeleninu a orechy.

Pozor na príliš veľkú prestávku medzi jedlami

Prerušovaný pôst alebo dlhé hodiny bez jedla sú obľúbeným stravovacím plánom. Odborníci však tvrdia, že dôkazy o ich výhodách sú zmiešané a vysoko individualizované. Väčšina ľudí musí pravidelne jesť po celý deň, aby si udržali energiu.

Podľa Harvard Business Review telo premení väčšinu toho, čo zjete na glukózu, ktorá poháňa vašu energetickú hladinu a pomáha vám zostať v strehu. Takže keď idete príliš dlho bez jedla alebo vynechávate jedlo, vaša hladina glukózy klesá, rovnako ako vaša energia a koncentrácia.

Ak ste extrémne hladní, je tiež menej pravdepodobné, že si vyberiete zdravé jedlo, pretože v tom okamihu budete pravdepodobne jesť čokoľvek, čo je pred vami, čo je pre mnohých ľudí ťažšia voľba sacharidov zo špajze.

Cítiť sa príliš plní môže byť tiež nepríjemné. Môže to tiež spôsobiť tráviace ťažkosti a žalúdočný reflux. Ak sa necítite dobre, práca môže byť problémom.

Jednoducho povedané, frekvencia stravovania by mala byť založená na stabilnom prísune energie pre telo v podobe vyváženej stravy, ktorá žalúdok príliš nezaťaží.

Čítajte tiež: