Je pečenie zdravý spôsob, ako pripraviť zeleninu?

0
2972

Upečená zelenina do chrumkava, s miernym množstvom olivového oleja a morskej soli je výborná pochúťka nie len k mäsku ale aj namiesto čipsov k telke. Ide však o zdravý spôsob prípravy, alebo pečenie eliminuje zdravotné benefity, ktoré nám zelenina poskytuje?

Pečená zelenina ako ružičkový kel, karfiol či karamelizovaná koreňová zelenina je natoľko chutná, že vo vás vyvoláva pocit viny. Ale odborníci na výživu uisťujú, že aj keď vystavenie zeleniny intenzívnemu teplu môže zmeniť ich výživový profil a môže ohroziť niektoré živiny, môže zároveň zvýšiť ostatné. Koniec koncom ide stále o zeleninu, plnú vlákniny a množstva minerálov.


Prečítajte si: Ako schudnúť bez diét a cvičenia a nepribrať


Varenie zeleniny znižuje množstvo niektorých živín, najmä vitamínov rozpustných vo vode, ako je C a niektoré vitamíny B. Avšak varenie zeleniny môže tiež spôsobiť uľahčenie absorbcie niektorých živín. Varené paradajky napríklad majú vyššiu hladinu lykopénu, čo môže mať kardiovaskulárny prínos, a varené mrkvy majú vyššiu hladinu karotenoidov, bohatých na antioxidanty.

Neuviaznite však pri jednej metóde. Striedajte spôsoby prípravy a jedzte taktiež surovú zeleninu a čerstvé šaláty, dosiahnete tak najvyššiu výživovú hodnotu.

Najlepší spôsob ako variť zeleninu je pravdepodobne na pare, keďže využíva nepriame teplo a zelenina mu je vystavená relatívne krátku dobu.

Zopár tipov pri pečení zeleniny

Siahnite po oleji s nízkym obsahom kalórii a tukov. Teplotu udržiavajte pod dymovým bodom oleja alebo v bode, pri ktorom olej začne horieť (to je asi 410 stupňov pre extra panenský alebo nerafinovaný olivový olej). Prehriatie rozkladá nutričné zloženie oleja, mení chuť a uvoľňuje škodlivé voľné radikály. Ak používate extra panenský olivový olej, ktorý udržuje fytochemikálie s protizápalovými vlastnosťami, zničíte ich tiež.

Zeleninu osoľte až po upečení, soľ môže znížiť dymový bod oleja.

Dobu pečenia skrátite predvarením zeleniny.

Želáme dobrú chuť 🙂

Čítajte tiež:

5 tipov ako konečne prekonáte chuť na sladké

4 tipy ako prestať plytvať jedlom

Tieto mimoriadne pocity zažívate iba ak ste empatický človek