Beh v chladnom počasí. Jeho benefity a úskalia

0
959

Beh v chladnom počasí či cvičenie vonku v zime, môže byť pre vás dobré v mnohých smeroch. Poskytuje príležitosti na doplnenie vitamínu D a ako vravia lekári, každá fyzická aktivita je pre naše celkové zdravie prospešná.

Tipy na behanie v chladnom počasí

  • Skontrolujte si, aké je vonku počasie. Dážď či sneh môžu ovplyvniť bezpečnosť vašej bežeckej dráhy. Dĺžku tréningu by ste si mali nastaviť na základe sily vetra a teploty.
  • Vhodne sa oblečte. Myslite na vrstvy.
  • Začnite pomaly. Ak nemáte pravidelný tréning, venujte nejaký čas postupnému budovaniu svojej vytrvalosti.
  • Dbajte na bezpečnosť. V prípade, že beháte po ceste, alebo v okolí premávky, oblečte si niečo s reflexnými prvkami.
  • Hydratujte sa. Rovnako ako počas horúcich letných mesiacoch, vaše telo vodu stále potrebuje.
  • Nezabudnite sa pred behom rozcvičiť a po behu si dajte strečing.
  • Ak vás niečo začne bolieť, nepokračujte a v prípade potreby vyhľadajte lekára.

Aké sú výhody behu v chladnom počasí

Zvyšuje aeróbnu aktivitu

Hlavnou výhodou behu v chladnom počasí je, že vykonávate aeróbne cvičenie.

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) dospelí potrebujú každý týždeň v priemere 150 minút stredne intenzívnej aeróbnej aktivity alebo 75 minút intenzívnejšieho cvičenia. Pár rýchlych behov vonku vám môže ľahko pomôcť dosiahnuť tieto ciele.

Zrýchli váš metabolizmus

Navyše, samotné chladné teploty môžu skutočne rozprúdiť váš metabolizmus a pomôcť zmeniť kompozíciu vášho tela.

Spaľovanie kalórií

Štúdia z roku 2014 zistila, že muži, ktorí boli cez noc vystavení chladnejším teplotám počas jedného mesiaca, zaznamenali výrazný nárast hnedého tuku, ktorý kalórie spaľuje a nie ukladá ako biely tuk.

Ak sa snažíte zhodiť pár kíl – alebo si udržať váhu, ktorú ste už schudli – môže to byť výhoda, ktorá vás motivuje ísť ďalej.

Na čo si pri behu v zime dávať pozor

Buďte opatrní, ak máte v anamnéze srdcové ochorenie

Chlad môže spôsobiť zvýšenie krvného tlaku. Ukázalo sa, že kombinácia chladu s náhlym alebo intenzívnym cvičením je pre niektorých ľudí so srdcovým ochorením potenciálne nebezpečná.

Poraďte sa preto so svojím lekárom.

Cvičenie na chladnom a suchom vzduchu môže zaťažiť vaše pľúca

Vaše pľúca môžu byť tiež zraniteľné. Kombinácia suchého, studeného vzduchu a dlhodobého cvičenia môže zaťažiť vaše dýchacie cesty.

Pozor na podchladenie

Okrem toho môžete byť náchylní na podchladenie, ak ste vonku dlhší čas počas veľmi chladného počasia (najmä ak nie ste správne oblečení).

Pri podchladení vaše telo začne rýchlo strácať teplo, čo môže znížiť vašu telesnú teplotu a začať ovplyvňovať vašu schopnosť myslieť a uvažovať.

Beh v cladnom počasí môže byť skvelým spôsobom ako si udržať kondičku a praktizovať aeróbne cvičenie. Je však potrebné sledovať počasie a vhodne sa obliecť. Začnite radšej pomaly a sledujte odpovede vášho tela.

Čítajte tiež: