Desať prekvapivých faktov o behaní, ktoré ste možno nevedeli

0
1306
Zdroj: bluedog studio / Shutterstock.com

Aktívny pohyb, ktorý je dôverne známy každému z nás. Povinne odbehnuté hodiny počas telesnej výchovy sú síce už dávno za nami, len málokto však dokáže nájsť odhodlanie a opäť si odbehnúť povinný okruh ako kedysi. Behanie pritom predstavuje mnoho výhod aj pozitívnych účinkov a týchto desať faktov vás v tom môže len utvrdiť.

Možno ste o týchto 10 faktoch ani len nepočuli a možno niektoré z nich budú pre vás absolútnou novinkou:

1. Beh má význam len vtedy, ak odbehnete aspoň 30 minút

Ako začať správne behať? Vždy by ste mali odbehnúť aspoň polhodinu, len vtedy bude mať beh význam pre vaše zdravie. Nezabúdajte však aj na určitú pravidelnosť a snažte sa využiť každý jeden deň. Na váš konečný výkon totiž vplýva viacero faktorov. Výrazne ovplyvniť beh môže aj hudba a zvýšiť tým vašu produktivitu až o viac ako 15 percent.

2. Pri behu zapájate 26 kostí, 33 kĺbov a viac ako sto väzov v chodidle

Pri tejto klasickej pohybovej aktivite pracuje aj veľká sieť nervov, šliach a ciev vo vašom chodidle. Kto by to bol povedal, že toto všetko zapájate pri štandardnom behaní?

3. Počas minúty behu absolvujete takmer 200 krokov

Tento počet krokov sa týka priemerného bežca. Práve ten počas 60 sekúnd behania zvládne urobiť 185 až 200 krokov.

4. Kalórie spálite aj pri minimálnej efektivite

Či už plánujete behať dlhodobo a postupne zvyšovať tempo alebo na to idete zo začiatku pomerne pomaly, kalórie spálite v oboch prípadoch. Pri skutočne pomalom tempe môžete spáliť 10 kalórií počas minúty behu.

5. Správna technika je dôležitá

Ak budete behať správnou technikou, minimalizujete tým bolesti chrbta, hlavy a odbúrate aj stres. Navyše tým zlepšíte metabolizmus a zvýšite si kapacitu vašich pľúc. Okrem toho podporíte imunitný systém, regulujete krvný tlak či znížite hodnotu cholesterolu.

6. Znížite riziko Alzheimerovej choroby

Bežci znížia riziko Alzheimera až o 60 percent, čo je ďalší z dôvodov, prečo by ste mali začať behať. Aktívnym pohybom si prekrvíte telo aj mozog a celkovo zlepšíte vašu kondíciu. Behom udržíte aj mozog v lepšom stave a získate istotu toho, že sa vám nezhorší pamäť.

7. Trpíte nespavosťou? Beh môže byť riešením

Stačí polhodina behu a dokážete výrazne ovplyvniť vašu celkovú náladu, sústredenosť či aj samotnú kvalitu spánku. Pokiaľ trpíte deficitom spánku a nespavosť nedokážete prekonať, beh môže byť účinným riešením.

8. Oveľa efektívnejší je beh proti vetru

Prečo voliť náročnejšiu formu, keď vám je príjemnejšie behať s vetrom, ktorý vás poháňa? Efektívnejšie však bude súperiť proti vetru, čím vynaložíte väčšie množstvo energie a spálite o 10 % viac kalórií na rovnakom odbehnutom úseku.

9. Vhodne zvolená obuv – účinná prevencia úrazov

Nesprávnou voľbou topánok výrazne zvyšujete riziko možných úrazov. Zlý výber topánok sťažuje vašu stabilitu a noha sa tým dostáva do nesprávnej polohy, čo môže mať na svedomí bolestivé vyvrtnutie či pád s nepríjemnou zlomeninou. Tie najlepšie bežecké topánky by mali byť nevyhnutnou súčasťou vašej bežeckej výbavy, nakoľko vás účinne ochránia.

10. Zmierniť kŕče pomôže banán

Ak s behom začínate, problémy s kŕčmi vás pravdepodobne neobídu. Vaše svalstvo totiž na takúto prvotnú záťaž nie je zvyknuté, no pomôcť vám môže magnézium. Prijať ho môžete v podobe banána, vďaka ktorému sa zbavíte pomerne rýchlo kŕčov a zmiernite tým aj ich priebeh či celkový výskyt. Nie je teda prekvapením, že u mnohých bežcov je jedným z najobľúbenejších ovocí práve banán.

Či už plánujete chodiť pravidelne von alebo zvolíte domáci tréning, beh predstavuje veľké množstvo výhod, ktoré hovoria v jeho prospech. Praktizovať beh môžete pritom v dnešnej dobe skutočne kedykoľvek bez ohľadu na aktuálne počasie, recenzie na bežiaci pás vám uľahčia výber a budete tak môcť behať aj počas daždivých dní.Z