Ako častejšia chôdza dokáže pozitvíne zmeniť náš život

0
1080

Mnoho ľudí verí, že telu môže prospieť iba namáhavé cvičenie, akým je  napríklad beh. Na druhej strane sa lekári domnievajú, že pravidelná chôdza má pozitívny vplyv na fyzickú a duševnú pohodu človeka. Ak budete chodiť aspoň hodinu denne, prinesiete si do života týchto 7 pozitívnych zmien.

Lepší spánok

Regeneračnému spánku napomáha dlhodobé vystavovanie sa čistému vzduchu. Majú z toho prospech osoby trpiace nespavosťou a aj tí, ktorí sú neustále v polospánku a vyčerpaní.

Ranné cvičenie vás prebudí a dodá vám energiu na ďalší deň, zatiaľ čo večerná aktivita vás upokojí, uvoľní a pripraví na spánok. Výsledkom je, že si človek postupne zvykne na správny denný režim a jeho biorytmy sa stanú regulovanejšími.

Lepšia nálada

Niekoľko štúdií ukazuje, že chôdza je fantastická technika, ako sa zbaviť zlých myšlienok. Faktom je, že chôdza spúšťa uvoľňovanie endorfínov, ktoré podporujú pocity šťastia. Už po 15 minútach cvičenia sa nálada človeka zlepší. Pokiaľ teda strávite aspoň hodinu denne vonku, váš nervový systém sa bude neustále zlepšovať.

Príroda vám uľaví od ruchu mesta a pre tých čo neradi meditujú to môže byť spôsob ako sa zbaviť negativity z celého dňa.

Ľahšie zotavenie sa z choroby

Veda tvrdí, že chôdza vám môže pomôcť rýchlejšie sa zotaviť z prekonaných chorôb. Ak chcete zo svojho cvičenia vyťažiť maximum, lekári odporúčajú začať s 15-minútovými prechádzkami dvakrát denne a postupne predlžovať trvanie. V počiatočných fázach vývoja je dôležité, aby ste to nepreháňali a nechodili celé hodiny, telo ešte nie je plne zotavené.

Okrem toho denný pobyt na čerstvom vzduchu zlepšuje zdravie a zvyšuje odolnosť tela. Štúdia z University of Virginia napríklad zistila, že je možné znížiť pravdepodobnosť vzniku demencie a Alzheimerovej choroby na polovicu.

Chudnutie

Ako každá iná pravidelná fyzická aktivita, pomáha pri chudnutí. Na rozdiel od silového tréningu v posilňovni alebo CrossFitu však chôdza nemá žiadne vekové obmedzenia a je úplne bezpečná pre vaše zdravie.

Fyziológovia vyzývajú, aby ste každý deň prešli najmenej 16 000 krokov, aby ste schudli.

Dlhovekosť

Vedci z Harvardu zistili, že pravidelná chôdza môže pomôcť ľuďom žiť dlhšie. Fyzická aktivita znižuje riziko predčasného úmrtia o 20-30%. Preto tí, ktorí majú radi dlhé prechádzky, žijú dlhšie ako tí, ktorí radšej trávia voľný čas pred televíziou. Je to preto, že chôdza znižuje riziko rôznych závažných ochorení, vrátane kardiovaskulárnych ochorení, jednej z hlavných príčin úmrtnosti na celom svete.

Po cvičení pomôže zmierniť svalové nepohodlie

Aj u začiatočníkov treba počítať s bolestivosťou tela po cvičení. Ťažké cvičenia môžu navyše spôsobiť nepohodlie, pretože svalové vlákna sú zranené a ich rast je spomalený.

Chôdza môže pomôcť znížiť bolesť a urýchliť regeneráciu tkaniva, pretože normalizuje prietok krvi. Aj krátka prechádzka po cvičení stačí na úľavu od svalových bolestí.

Zlepšuje bolesť chrbtice

Pri pohybe náhodne narovnávame chrbát. V dôsledku toho sú vnútorné orgány správne zarovnané a tkanivá chrbtice a kĺbov sú posilnené. Okrem toho jemné kolísanie, ku ktorému dochádza pri každom kroku, vytvára dojem jemnej masáže. Výsledkom je, že predĺžené prechádzky môžu pomôcť zmierniť bolesť chrbta. Pri chôdzi sa snažte presunúť ramená čo najďalej dozadu a potom dole a natiahnuť chrbticu.

Veľa šťastných kilometrov 🙂

Čítajte tiež: