Praktický návod ako si jednoducho vyberiete tkaninu a farbu látkových roliet

0
1446

Obyčajné alebo textúrované? Tmavé alebo svetlé? Látkové rolety môžu dodať vašim miestnostiam dizajnérsky vzhľad a okamžite zlepšiť ich atmosféru a preto by ste výber roliet nemali podceniť. Pripravili sme pre vás niekoľko tipov, ktoré vám tento výber môžu uľahčiť.

Podnebie je dôležité

Pri výbere roliet je potrebné myslieť na podnebie v ktorom sa nachádzate. Pokiaľ sa nachádzate v prevažne chladnejšom prostredí, možno budete chcieť udržiavať miestnosti teplejšie s minimálnym využitím energie. Inštalácia správneho typu roliet môže pomôcť regulovať teplotu vo vašej domácnosti a udržať vaše mesačné náklady pod kontrolou.

Roletu nájdete TU

Slnko či tieň

Okrem klímy má vplyv na typ roliet, ktoré sa rozhodnete nainštalovať, aj úroveň vystavenia slnku a iným extrémnym teplotám. Prečo? Povedzme, že vaša hlavná spálňa je otočená k východu slnka a vaša kuchyňa je obrátená k strane, kde zapadá slnko, pravdepodobne chcete materiál alebo tkaninu, ktorá úplne blokuje jasné ranné slnko – obzvlášť v tie rána, v ktorých chcete spať.

Naproti tomu vaša kuchyňa s najväčšou pravdepodobnosťou nebude vyžadovať rovnaký druh materiálu alebo pokrytia ako vaša spálňa. Tu budete možno chciet siahnuť po tkanine, ktorá svetlo filtruje, nie úplne blokuje.

Správne zvolená roleta, dokáže poskytnúť vysokú úroveň ochrany pred UV žiarením pred škodlivými lúčmi a ochrániť tak podlahy a nábytok vo vašej domácnosti pred vyblednutím.

Cely problém vám dokážu škovne vyriešiť látkové rolety deň a noc.

Nezabudnite na funkciu vašich roliet

Podobne ako expozícia, funkcia je tiež dôležitým aspektom výberu správneho štýlu a tkaniny žalúzií. Tmavšie tkaniny sú vynikajúcou voľbou na zníženie svetla, ale absorbujú viac tepla v porovnaní s ľahšími tkaninami. Ľahšie textílie odrážajú viac svetla, a preto absorbujú menej tepla.

Ak chcete v miestnosti viac súkromia, je najlepšou voľbou užšia alebo uzavretá tkanina. Kým tkaniny z otvorenej väzby vám umožnia vychutnať si krásne okolie a výhľady, pričom budete stále filtrovať časť svetla, ktoré môže v určitej časti dňa do vášho domu vniknúť.

Mali by ste zvážiť pomoc profesionálov, ktorí vám poskytnú odborné rady o tom, čo najlepšie vyhovuje vašej oblasti a rôznym miestnostiam vášho domova.

Zdroj obrázka

Výhoda látkových roliet

Aby ste využili výhody jednotlivých tkanín, môžete ľahko kombinovať priesvitné alebo sieťové textílie s blokovacou tkaninou. Asi nie je prekvapením, že biele a svetlé šedé sú najobľúbenejšou voľbou čo sa týka farieb. Aj keď teplejšie tóny vychádzajú skôr z tradičnej atmosféry, chladné odtiene modrej sú obľúbenou voľbou pre tých, ktorí majú radi modernú atmosféru s nádychom klasiky. Nezabudnite do výberu vložiť váš osobitý štýl, dôležité je aby ste sa cítili príjemne vy.