5 neočakávaných spôsobov, ako môže ženské telo signalizovať problémy s plodnosťou

Tieto príznaky sa môžu zdať triviálne, ale lekári tvrdia, že si zaslúžia vašu pozornosť.

0
2561

Väčšina žien trávi roky pokúšaním sa otehotnieť a až neskôr si uvedomí, že splodenie dieťaťa je v skutočnosti oveľa ťažšie ako si väčšina ľudí myslí. V skutočnosti sa asi 1 z 8 párov stretne s problémami s plodnosťou a asi jedna tretina prípadov neplodnosti je spôsobená tým, že sa niečo deje s partnerkou.

Žiaľ, prevažná väčšina žien nevie, že by mohli mať problémy s otehotnením, kým nedostanú oficiálne hodnotenie od lekára – čo je zvyčajne potom, čo sa už začali snažiť otehotnieť. Niekedy však existujú príznaky, ktoré vám povedia skôr, že môžete mať problémom s plodnosťou.

Aj keď väčšina z týchto príznakov sa môže zdať celkom triviálna, budete o nich chcieť povedať čo najskôr lekárovi. Diagnostika a včasné vyriešenie problému neplodnosti môže drasticky zvýšiť vaše šance na otehotnenie. Toto je niekoľko významných prehliadaných príznakov neplodnosti u žien:

Nepravidelná menštruácia

Nepravidelná menštruácia je obrovským príznakom problémov neplodnosti.

Existuje široká škála toho, čo predstavuje nepravidelný cyklus. Obdobia, Ak nastáva veľmi zriedka, príliš často alebo vôbec mali by ste spozornieť. Zvyčajne to znamená, že neovulujete pravidelne.

Špinenie alebo prerušované krvácanie môžu tiež vyvolávať obavy. Ak máte pravidelné cykly, ale máte intermenštruačné krvácanie, vrátane krvácania pri pohlavnom styku, môže to naznačovať štrukturálny problém, ako je polyp, fibroid alebo infekcia. Pravidelné cykly, ktoré vykazujú výraznú zmenu v kvalite alebo množstve krvi, alebo extrémne bolestivé cykly môžu byť indikátorom toho, že je tu základný problém.

Existuje niekoľko dôvodov, prečo by váš mesačný cyklus mohol byť narušený – môžete mať problém so štítnou žľazou alebo hormonálnu nerovnováhu – a tieto problémy sa väčšinou dajú liečiť.

Bolesť panvy, najmä pri sexe alebo toalete

Ak neustále trpíte bolesťou počas sexu alebo keď idete na záchod, existuje veľká šanca, že budete mať endometriózu – stav, ktorý postihuje takmer 10% žien v reprodukčných rokoch. Niekedy sa táto bolesť objaví náhodne bez zjavného dôvodu a pravdepodobne budete cítiť tupú, ostrú, kŕčovitú bolesť. Endometrióza tiež spôsobuje veľmi intenzívnu alebo bolestivú menštruáciu.

Pri endometrióze rastie vnútorná výstelka maternice mimo vaječníkov a vajcovodov a môže potenciálne ovplyvniť plodnosť tým, že skreslí anatómiu a zníži funkčnosť maternice.

Kým endometrióza môže veľmi sťažiť otehotnenie, veľa žien s aj s týmto bolestivým problémom zvládne úspešné, zdravé tehotenstvo.

Hrubé chĺpky na nezvyčajných miestach

Hrubé, tmavé chĺpky na perách, brade, krku alebo brušku nie sú iba nepríjemné – môžu to byť tiež príznaky syndrómu polycystických vaječníkov, čo je bežná hormonálna porucha, ktorá môže sťažiť otehotnenie.

Ak ste si všimli nový rast chĺpkov na tvári a tele, možno je na čase navštíviť svojho lekára, aby zistili, čo sa deje. Ak ide o PCOS, hormonálna antikoncepcia – ako tabletka, náplasť alebo teliesko – zvyčajne môže obnoviť vašu hormonálnu rovnováhu a udržať stav pod kontrolou.

Mliečny výtok z vašich bradaviek

Ak nie ste tehotná alebo dojčíte a všimnete si mliečny výtok z bradaviek, môžete mať vysokú hladinu prolaktínu, hormónu, ktorý vášmu telu povie, aby produkovalo materské mlieko.

Aj keď sa to môže zdať neškodné, materské mlieko môže byť príznakom neplodnosti. Zvýšená hladina prolaktínu narušuje spôsob produkcie pohlavných hormónov. V závislosti od hladín prolaktínu sa u žien môže vyskytnúť neplodnosť v dôsledku slabých ovulácií alebo nedostatočnej ovulácie.

Možno máte ochorenie štítnej žľazy. Váš lekár vám môže predpísať lieky na zníženie hladiny prolaktínu, v závislosti od problému, aby sa váš ovulačný cyklus vrátil do normálu.

Návaly tepla

Ak máte neustále návaly alebo náhly pocit tepla, môže sa v závislosti od vášho veku vyskytnúť predčasná menopauza. Aj keď väčšina žien prechádza menopauzou okolo 50 rokov, niektoré ju prekonajú omnoho skôr.

Včasná menopauza – ktorá predstavuje koniec plodných rokov ženy – je jedným z najťažších problémov s plodnosťou, ktorý je potrebné liečiť, a vyžaduje čo najrýchlejšiu diagnostiku a intervenciu. Väčšinou sa to dedí, takže ak vaša matka zažila skorú menopauzu vaše šance by mohli byť vyššie.

Väčšina žien s neplodnosťou nemá žiadne príznaky a to je hlavný dôvod, prečo si toľko žien neuvedomuje, že môžu byť neplodné, až kým nie je neskoro.

Nemať žiadne„ zjavné “príznaky neplodnosti je klamlivé a zavádzajúce a často spôsobuje oneskorenie v liečbe. Ak uvažujete o otehotnení kedykoľvek v blízkej budúcnosti, oplatí sa navštíviť lekára alebo špecialistu.

Čítajte tiež: