15 superpotravín, ktoré si toto označenie naozaj zaslúžia

0
1098

Z hľadiska výživy neexistuje nič také ako superpotravina. Toto pomenovanie vzniklo skôr na marketingové účely s cieľom ovplyvniť trendy v potravinách a zvýšiť predaj niektorých produktov.

Hoci mnohé potraviny by sa dali opísať ako super, je dôležité pochopiť, že neexistuje jediná potravina, ktorá by bola kľúčom k dobrému zdraviu alebo prevencii chorôb.

Ale keďže sa zdá, že výraz „superfood“ v dohľadnej dobe nikam nezmizne, tu je 15 potravín, ktoré si možno zaslúžia titul váženej superpotraviny.

Tmavá listová zelená

Tmavozelená listová zelenina je vynikajúcim zdrojom živín vrátane kyseliny listovej, zinku, vápnika, železa, horčíka, vitamínu C a vlákniny. Má potenciál znížiť riziko chronických ochorení vrátane srdcových chorôb a cukrovky 2.

Obsahuje tiež vysoké hladiny protizápalových zlúčenín známych ako karotenoidy, ktoré môžu chrániť pred určitými typmi rakoviny.

Patrí do nej napríklad špenát, kel či švajčiarsky mangold.

Bobuľovité ovocie

Je zdrojom vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov.

Silná antioxidačná kapacita bobúľ je spojená so zníženým rizikom srdcových chorôb, rakoviny a iných zápalových stavov.

Môže byť účinné aj pri liečbe rôznych porúch trávenia a imunity, ak sa používajú spolu s tradičnými liečebnými postupmi.

Patrí medzi ne napríklad maliny, jahody, čučoriedky, černice, brusnice.

Zelený čaj

Zelený čaj, pôvodne z Číny, je mierne kofeínový nápoj so širokou škálou liečivých vlastností.

Zelený čaj je bohatý na antioxidanty a polyfenolové zlúčeniny, ktoré majú silné protizápalové účinky. Jedným z najrozšírenejších antioxidantov v zelenom čaji je katechín epigalokatechín galát alebo EGCG.

EGCG je pravdepodobne to, čo dáva zelenému čaju jeho zjavnú schopnosť chrániť pred chronickými ochoreniami vrátane srdcových chorôb, cukrovky a rakoviny.

Výskum tiež naznačuje, že kombinácia katechínov a kofeínu v zelenom čaji z neho môže u niektorých ľudí urobiť účinný nástroj na chudnutie.

Vajcia

Vajcia sú historicky kontroverznou témou vo svete výživy kvôli vysokému obsahu cholesterolu, no zostávajú jednou z najzdravších potravín.

Celé vajcia sú bohaté na mnoho živín vrátane vitamínov B, cholínu, selénu, vitamínu A, železa a fosforu. Obsahujú veľa kvalitných bielkovín.

Vajcia obsahujú dva silné antioxidanty, zeaxantín a luteín, o ktorých je známe, že chránia zrak a zdravie očí.

Strukoviny

Strukoviny sú triedou rastlinných potravín zložených z fazule (vrátane sóje), šošovice, hrachu, arašidov a lucerny.

Získali označenie superfood, pretože sú nabité živinami a zohrávajú úlohu pri prevencii a zvládaní rôznych chorôb.

Strukoviny sú bohatým zdrojom vitamínov skupiny B, rôznych minerálov, bielkovín a vlákniny. Pravidelná konzumácia fazule a strukovín môže tiež podporiť zdravé udržanie hmotnosti, pretože majú schopnosť zvýšiť pocity plnosti.

Orechy a semená

Orechy a semená sú bohaté na vlákninu, vegetariánske bielkoviny a srdcu prospešné tuky.

Obsahujú tiež rôzne rastlinné zlúčeniny s protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami, ktoré môžu chrániť pred oxidačným stresom.

Výskum naznačuje, že konzumácia orechov a semien môže mať ochranný účinok proti srdcovým chorobám.

Kefír (a jogurt)

Fermentované potraviny bohaté na probiotiká, ako je kefír, majú niekoľko súvisiacich zdravotných výhod, vrátane zníženého cholesterolu, zníženého krvného tlaku, zlepšeného trávenia a protizápalových účinkov.

Hoci sa kefír tradične vyrába z kravského mlieka, ľudia s intoleranciou laktózy ho zvyčajne dobre znášajú v dôsledku fermentácie laktózy baktériami.

Vyrába sa však aj z nemliečnych nápojov, ako je kokosové mlieko, ryžové mlieko a kokosová voda.

Cesnak

Je dobrým zdrojom mangánu, vitamínu C, vitamínu B6, selénu a vlákniny.

Cesnak je obľúbenou kulinárskou ingredienciou vďaka svojej výraznej chuti, no pre svoje liečivé účinky sa používa po stáročia.

Výskum naznačuje, že cesnak môže byť účinný pri znižovaní cholesterolu a krvného tlaku, ako aj pri podpore imunitnej funkcie.

Olivový olej

Olivový olej je prírodný olej extrahovaný z plodov olivovníkov a jeden z hlavných pilierov stredomorskej stravy.

Jeho najväčšími tvrdeniami o zdraví sú vysoké hladiny mononenasýtených mastných kyselín (MUFA) a polyfenolových zlúčenín.

Pridanie olivového oleja do vašej stravy môže znížiť zápal a riziko niektorých chorôb, ako sú srdcové choroby a cukrovka.

Obsahuje tiež antioxidanty, ako sú vitamíny E a K, ktoré môžu chrániť pred poškodením buniek oxidačným stresom.

Zázvor

Koreň zázvoru obsahuje antioxidanty, ako je gingerol, ktoré môžu byť zodpovedné za mnohé z hlásených zdravotných výhod spojených s jeho užívaním.

Zázvor môže byť účinný pri zvládaní nevoľnosti a znižovaní bolesti pri akútnych a chronických zápalových stavoch.

Môže tiež znížiť riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby, demencia a niektoré druhy rakoviny.

Kurkuma

Kurkumín je aktívna zložka kurkumy. Má silné antioxidačné a protizápalové účinky a je predmetom väčšiny výskumov okolo kurkumy.

Štúdie ukazujú, že kurkumín môže byť účinný pri liečbe a prevencii chronických chorôb, ako je rakovina, srdcové choroby a cukrovka.

Môže tiež pomôcť pri hojení rán a znižovaní bolesti.

Jednou z nevýhod používania kurkumínu v medicíne je to, že ho naše telo ľahko nevstrebáva, ale jeho absorpciu možno zvýšiť jeho spárovaním s tukmi alebo inými koreninami, ako je čierne korenie.

Losos

Losos je vysoko výživná ryba plná zdravých tukov, bielkovín, vitamínov B, draslíka a selénu.

Je to jeden z najlepších zdrojov omega-3 mastných kyselín, ktoré sú známe rôznymi zdravotnými výhodami, ako je zníženie zápalu.

Zahrnutie lososa do vašej stravy môže tiež znížiť riziko srdcových chorôb a cukrovky a pomôcť vám udržať si zdravú váhu.

Potenciálnou nevýhodou konzumácie lososa a iných druhov morských plodov je ich možná kontaminácia ťažkými kovmi a inými látkami znečisťujúcimi životné prostredie.

Prípadným negatívnym účinkom sa môžete vyhnúť obmedzením konzumácie rýb na dve až tri porcie týždenne.

Avokádo

Avokádo je vysoko výživné ovocie. Je bohaté na mnoho živín vrátane vlákniny, vitamínov, minerálov a zdravých tukov.

Podobne ako olivový olej, aj avokádo má vysoký obsah mononenasýtených tukov.

Konzumácia avokáda môže znížiť riziko srdcových chorôb, cukrovky, metabolického syndrómu a niektorých typov rakoviny.

Sladký zemiak

Sladké zemiaky obsahujú veľa živín, vrátane draslíka, vlákniny a vitamínov A a C.

Sú tiež dobrým zdrojom karotenoidov, typu antioxidantu, ktorý môže znížiť riziko určitých typov rakoviny.

Napriek svojej sladkej chuti sladké zemiaky nezvyšujú hladinu cukru v krvi tak, ako by ste očakávali. Je zaujímavé, že v skutočnosti môžu zlepšiť kontrolu hladiny cukru v krvi u pacientov s cukrovkou 2. typu.

Morské riasy

Najčastejšie sa konzumujú v ázijskej kuchyni, ale vďaka svojej nutričnej hodnote si získavajú na popularite aj v iných častiach sveta.

Morské riasy obsahujú množstvo živín vrátane vitamínu K, kyseliny listovej, jódu a vlákniny.

Dosiahnutie optimálneho zdravia prostredníctvom jedla a výživy znamená viac než len zameranie sa na jeden alebo dva najnovšie trendy v oblasti stravovania. Zahrnutie niektorých alebo všetkých potravín na tomto zozname ako súčasť vyváženej stravy môže byť však prospešné pre vaše celkové zdravie.

Čítajte tiež: