Najznámejšie filmové piesne a zvučky – nezabudnuteľné české filmy

0
8150

noc na karlstejne, soundtrackZa posledné dva mesiace sme si priblížili v šiestich dieloch najznámejšie filmové zvučky a skladby. Každý pozorný čitateľ si všimol, že v každom z článkov chýbal pôvodný slovenský, alebo český film. Keďže tieto filmy sú nám blízke jazykom a aj spoločnou históriou, zaslúžia si svoj vlastný článok a svojich vlastných TOP 10. Opäť sme vybrali možno tých naozaj 10 najznámejších skladieb, ktoré si pamätáme a už pri ich počutí vieme, kde sa objavili. Je to jeden z tých prípadov, kedy pri počutému si v pamäti vybavíme obraz, scénky a tváre hercov. Niektoré skladby v rádiu počujeme dodnes, pri iných by možno rádio stratilo svoju vážnosť. V každom prípade, dnes je to 10 tých najlepších z českých filmových počinov.

Saxana ako Dívka na koštěti
Petra Černocká v nezabudnuteľnej úlohe mladej čarodejnice zháňajúcej babské ucho. Kto by ju nepoznal zo staršej a aj tej najmladšej generácie? V samotnom filme sa objavilo veľké množstvo hercov známych mien, dokonca aj taký Jan Kraus, prípadne Jan Zavřel (dabuje novšieho Homera Simpsona) v úlohách nespratníkov s oslími ušami.

Noc na Karlštejně
Lásko má, já stůňu je jednou zo slávnych filmových skladieb, ktoré v origináli spievala Helena Růžičková, ale ústa otvárala Jana Breychová. Výnimočnú skladbu napísal Karel Svoboda, známy hudobník, ktorý takmer celú strednú Európu prekvapil svojou samovraždou pred pár rokmi, kedy Čechy znenávideli jeho manželku Vendulu Svobodovú, ktorej jeho smrť kládli za vinu. Za toto povedomie však nakoniec mohol český bulvár. Karel Svoboda aj vďaka tejto skladbe zostáva nesmrteľný naďalej. Noc na Karlštejně preslávil hrad Karlštejn a zatraktívnil ho svojho času pre celé Československo.

S tebou mě baví svět a Sladké mámení
Ďalší z filmov, kedy pieseň spievala Helena Vondráčková, no ústa otváral niekto iný. Otváračkou bola v tomto prípade Zdena Studenková, ktorá tiež svojim otváračským výkonom v scénke nahrávajúcej speváčky presvedčila mnohých fanúšikov filmu. Tí ani po rokoch nechceli pripustiť, že to nespieva Zdena Studenková, ale Zlatá Helena. Film samotný bol vyhlásený za komédiu storočia v ankete na Českej televízií pred niekoľkými rokmi, pričom do hlasovania sa zapojila celá Česká republika. Vysoko bodovali aj Slavnosti sněženek a ďalšie, no S tebou mě baví svět vyhral. Veď radi si ho pozrú všetky generácie.

Jaroslav Uhlíř a Severní vítr je krutý
Nezabudnuteľný film Vrchni prchni o v skutočnosti reálnych prípadoch nie len z ČR (je možné, že film mohol niekoho k tomu inšpirovať), rozpráva príbeh o odvážnom netalentovanom huslistovi, ktorí si prišiel na slušný balík ako falošný čašník. Úvodná skladba je už neoddeliteľnou súčasťou filmu a navzájom si možno pomohli k sláve. Severní vítr je krutý hráva pomerne často v našich rádiách, hoci ide skôr o tie nie pre tíneďžerov.

Slunce, Seno…
Stačia tri tóny zapískať a každý spozná o čo vám ide. Slunce Seno Jahody, Pár facek aj Erotika, ako neopakovateľná trilógia, ktorej som ja osobne musel ako dieťa prichádzať na chuť a dnes si bez nich neviem predstaviť českú kinematografiu. Desiatky, či stovky nezabudnuteľných hlášok originálneho vyjadrovania, až nakoniec divák pochopí, že celý film je neopakovateľný každým slovom. Slunce seno je niečo, čo sa nebude už opakovať a aj pokusy o to zatiaľ vždy zlyhali.

Jak utopit dr. Mráčka – Znala panna pána
Helena Vondráčková a Václav Neckář spoločne naspievali známu skladbu pre film Jak utopit doktora Mráčka o Vodníkoch v Prahe. Šlo o koktail hercov, ktorých sa už nemôžu stretnúť v žiadnom filmovom počine. Polovica zo známych umelcov je už po smrti.

Špenát ako najpopulárnejšia zelenina
Nič nespopularizovalo zeleninu v českej kinematografii viac ako film Coš takhle dát si špenát. Špenát, ktorému nedokážu najmä deti pre vyššiu citlivosť chuťových buniek prísť na chuť, tak nenápadne spopularizovali ako dobrú a zdravú zeleninku. Opäť sme sa mohli stretnúť s výnimočným koktailom známych hereckých tvárí a známych scénok. Hudbu zložil a naspieval Jiří Schelinger, autor skladieb ako Šípová Růženka a Holubí Dům, ktorý zomrel za tragických nevyjasnených okolností v Bratislave pred viac ako dvadsiatimi rokmi.

Discopříběh
Hudobný film Discopříběh by dnes s najväčšou pravdepodobnosťou neuspel. Možno ak komédia. V každom prípade vo svojej dobe to bol veľký hit a slávu Michalovi Davidovi len umocnil. Skladby ako Nonstop, alebo Žiju si svůj Discopříběh, sú stále akosi žiadané aj na diskotékach a aj medzi časťou mladých. Pamätníci si ešte pamätajú jeho šialené falošné tóny pri speve naživo, ale treba uznať, že mu to spieva dnes o niečo lepšie.

Byl jednou jeden Polda
Známa trojdielna komédia Byl jednou jeden polda sa nechala voľne inšpirovať Policajnou akadémiou. Českú kinematografiu nepochybne už prvý diel obohatil o nové filmové postavy ako bol „Major Majsner, Václav“, „René Hrubec“, alebo „Promovaný psycholog magistra Kudláková“. Niektoré hlášky sú a zostanú navždy zaryté v pamäti, podobne ako je u niekoho aj soundtrack k filmu.

Dedictví, aneb viacero skladieb
Nakoniec jeden film a výnimočne viac skladieb. Milovníci českého filmu Dedictví, aneb… by nám istotne neodpustili, že sa zabudlo na tento film. Jeho piesne boli tiež nezabudnuteľné, ale keďže u všetkých by sme to mohli povedať roznomerne, uvádzame ako desiaty film a hudbu všetky skladby v jednom.