Metallica zahraná na cimbale, nedocenený a zabudnutý výnimočný talent

0
2854

cimbalNa internete je už pár rokov dostupné výnimočné umenie, ktoré ukazuje ozajstné hudobné majstrovstvo. Známa skladba od americkej skupiny Metallica s názvom Nothing else matters je ich azda najznámejšou. Zahrať ju na gitare, na klavíri, alebo inom hudobnom nástroji nikdy nevyvolá taký pocit, ako hra, ktorou sa predstavil neznámy hudobník v neznámom podniku. Výnimočná hra so zmyselom pre tóny a detaily na cimbale je na toľko zaujímavá, že pochopiteľne vás prinúti si vypočuť celú skladbu celú. Nechýbajú v nej mnohé charakteristické časti. Hudba, ktorá akoby bola hraná najmenej dvoma hudobníkmi, vychádza z jediného cimbalu.

Záhada, prečo nie je toto oveľa známejšie
Od nahratia videa na youtube ubehlo pár rokov. Od vtedy sme o tomto mužovi nepočuli a práve to pokladáme za veľkú škodu. Medializovať každý prieser, hlúposť, haváriu a prešľap sa dá ľahko. Pozdvihnúť a zviditeľniť skutočné talenty už ale akosi také jednoduché nie je. Škoda je aj fakt, že jediná nahrávka tejto naozaj skvelo prevedenej skladby je nahrávaná na mobile v neznámom podniku, kde akosi poslucháči celkom ignorovali hudobný obsah a kvalitu. Dokonalo majstrovsky ovládaný cimbal pohol v celom podniku asi jediným človekom a to tým, čo si to nahral aspoň na mobilný telefón. Rád by som poznal tohto majstra cimbalu a poéčul od neho viac cover verzii známych skladieb. Myslím, že dokonca nebudem sám.

Rovnaká skladba z pod iných rúk
Rovnakú skladbu si zahrali aj iní majstri cimbalu. Tam je však oveľa jasnejšie to, kto je majiteľom takto talentovaných rúk. Napríklad hneď prvý je Vojenský umelecký súbor Ondráš, druhým je Red Seu a treťou je Maďarka Erzsébet Gódor.



Viete ešte o niečom, čo si zaslúži byť medializované? Poznáte niekoľho zaujímavého a talentovaného bez zásahu počítačov a profesionálov, o kom by sa malo hovoriť? Píšte nám do redakcie na adresu redakcia @ zaujimavosti.net