Známy spisovateľ Paulo Coelho hľadá maliara, ktorého stretol pred 34 rokmi v Prahe. Nepoznáte ho?

0
4090

Včera na svojom blogu zverejnil brazílsky spisovateľ Paulo Coelho zaujímavú výzvu – žiada v nej verejnosť o pomoc pri hľadaní tajomného umelca, ktorého stretol pri svojej návšteve Prahy v roku 1982. Pouličný maliar v tej dobe nakreslil zdarma portrét jeho manželky a Coelho mu na znak vďaky daroval dve predmety, ktoré náhodne našiel vo svojich kapsách. Práve tieto majú byť indíciami a dôkazom pravej totožnosti hľadaného muža.

20160309_174655

Jeden z najpredávanejších súčasných autorov Paulo Coelho miluje Prahu. Hlavné mesto Českej republiky navštevuje často a vždy sa do neho rád vracia. Bolo tomu tak aj v roku 1982, kedy sa so svojou manželkou prechádzal po meste. „V jedno nedeľné ráno, 24. januára, sme v Zlatej uličke alchymistov zazreli osamelého umelca. Aj napriek tomu, že bola v tom čase treskúca zima, ten muž tam sedel a robil, čo musel. Ja a moja žena sme boli úplne samy. Rozhodol som sa kúpiť jednu z jeho kresieb. Bol z toho tak nadšený, že zdarma zhotovil portrét mojej ženy. Priviedlo ma to do rozpakov, ale zatiaľ čo som ho pozoroval pri kreslení, došlo mi, že je pre mňa vynikajúcim príkladom: nikto tu nie je, nikto nič nekupuje a on neprestáva robiť to, čo chce,“ píše Coelho na svojom blogu, kde zverejnil aj dve spomínané kresby s maliarovým podpisom.

Bez názvu

Coelho svoju prosbu adresoval priamo svojím českým fanúšikom cez sociálnu sieť Facebook. Spisovateľ do Prahy zavíta 19. marca, kedy na Pražskom hrade zaháji tradičný sviatok sv. Jozefa. Túto udalosť pravidelne oslavuje na vybraných magických miestach po celom svete. „Veľmi by som si želal, aby som ho mohol stretnúť, bol by mojím čestným hosťom. Pravdepodobne dnes už robí niečo iné. Keď som ho stretol, mohol mať okolo 25 rokov. Spoznám ho práve na základe dvoch drobností, ktoré som mu vtedy dal,“ popisuje Coelho, ktorý má nos na zvláštne príbehy a neverí na náhody.

Paulo Coelho je autorom niekoľkých bestsellerov. Medzi jeho najznámejšie knihy patria: Alchymista, Pútnik z Compostely alebo Veronika sa rozhodla zomrieť. Možno o „stratenom“ pražskom maliarovi vznikne nový román. Kto vie?

Originál výzvy si môžete prečítať na spisovateľovom blogu.

Photo credit: paulocoelhoblog.com