Začína sezóna kliešťov. Ako sa chrániť?

0
4575

Sú drobné, tiché a voľným okom takmer neviditeľné, no aj napriek tomu patria k tým najnebezpečnejším tvorom. Reč je o kliešťoch, ktoré s príchodom jari začínajú pravidelne útočiť a ohrozovať naše zdravie.

Prítomnosť kliešťov v našom okolí je úplne bežná a v posledných rokoch s nimi prichádzame do kontaktu viac ako s ktorýmkoľvek iným parazitom. Vyzerá to tak, že ani tento rok o nich nebude núdza, pretože vzhľadom na slabú zimu už stihli vyliezť zo svojich skrýš a pustili sa do hľadania chutných hostiteľov. Na tom by nebolo nič nebezpečné, ak by kontakt s týmto miniatúrnym útočníkom neprinášal zdravotné riziká.

klieste

Hojný výskyt kliešťov po celom Slovensku

Aktivita kliešťov začína rásť pri prvom výraznejšom oteplení, počas ktorého začínajú hľadať hostiteľov za účelom vysávania krvi potrebnej pre proces rozmnožovania. Ten prebieha dosť rýchlo a výsledkom sú stovky nových potomkov, ktorí pokračujú v hľadaní novej koristi. To spôsobuje pravidelné premnoženie v celej krajine, takže vyhnúť sa nejakým rizikovým zónam snáď ani nie je možné.

Infikované kliešte môžu spôsobovať choroby

Agresivita kliešťov rastie každým rokom, čo potvrdzujú aj odborníci skúmajúci ich život. Takisto lekári sa stretávajú s pribúdajúcim počtom prípadov, kedy bola v dôsledku kontaktu s kliešťom pacientovi diagnostikovaná encefaltitída alebo borelióza. Obe choroby môžu mať trvalé následky na náš zdravotný stav, takže dôraz na ochranu zvýšte pred každou návštevou lesov a lúk. Epicentrom ich výskytu sú totiž prírodné plochy s vysokým trávnatým porastom.

 

Tipy na účinnú ochranu pred útokom kliešťa :

  1. Dlhé a pevné oblečenie – Najlepšou ochranou je dobré oblečenie, ktoré dokáže zabrániť kliešťovi dostať sa vám pod kožu. Keďže ich priťahujú ochlpené miesta, v ktorých sa môžu ukrývať, pomôcť môžu tričká a nohavice s dlhým rukávom.
  1. Odpudivé vône – Indulona už nepomáha ani pri komároch, takže radšej vsaďte na prírodné vône. Už naše babičky poznali účinky anízu, levandule či rozmarínu, ktoré kliešťa odpudzujú. 
  1. Kontrola po návrate – Kliešť si pri snahe prisať sa dôkladne vyberá lokalitu, takže nejaký čas bude po vás ešte loziť. Preto sa po návrate domov detailne prezrite a možno ho objavíte skôr než sa stihne prisať.

 

Pozor pri odstraňovaní parazita !

Ak už na sebe objavíte kliešťa ako si vo veľkom pochutnáva na vašej krvi, potom musíte prejsť k jeho odstráneniu. Pri tomto kroku dávajte skutočne veľký pozor, aby ste odstránili celé telo vrátane hlavičky. Pomôže vám obyčajné mydlo, ktorým navlhčíte tampón a budete krúžiť pokožkou v protismere hodinových ručičiek. Zásadne nepoužívajte olej alebo alkohol, pretože kliešťa to dráždi a vyvráti vám nacicaný obsah do krvi, pričom práve vtedy sa začína šíriť infekcia. Tí menej odvážni môžu navštíviť lekára, ktorý vám parazita vyberie a v rámci prevencie by mal navrhnúť odber krvi vykonaný po 2 až 3 týždňoch.

 

Nezabudnite chrániť aj psa

Rovnako veľkým lákadlom je pre kliešťa aj krv zvierat. Keďže tieto malé stvorenia si radi pochutnávajú na našich chlpáčoch, chrániť musíme aj ich. Veterinári odporúčajú špeciálne antiparazitné produkty ako obojky, spreje či emulzie, ktorých účinky prinášajú efekt a mnohí majitelia potvrdzujú, že kliešte sa ich psovi vyhýbajú. Ochrana pred týmito tichými útočníkmi prenášajúcimi nebezpečné infekcie je teda potrebná u ľudí aj u zvierat.