Recenzia: Autokamera Transcend DrivePro 200 s podporou Wi-fi

0
3530

DrivePro 200Autokamery sú čoraz viac populárnejším doplnkom do auta. Chránia najmä vodičov pred nezodpovednými šoférmi, ale aj chodcami na cestách. Slúžia nám na záznam bezohľadnej jazdy, alebo len ako malá poistka pre prípad, že sa stane problém a vám padne kameň zo srdca, keď by ste inak museli komplikovane vysvetľovať, kto je naozaj za problém zodpovedný. Autokamerám sa venujeme už nejaký čas aj aktívne. V redakcii sme mali možnosť vyskúšať si model DrivePro 200 od výrobcu Transcend. To, že patrí medzi tie lepšie a môžete sa tak na neho plne spoľahnúť, je jasné už z obalu. Pevná krabica s niekoľkými vypichnutými prednosťami a kvalitný papier ukrývajú bielu škatuľku, v ktorej sa nachádza kamera trochu iných tvarov, ako vídať v predaji na Slovensku.

Kamera do auta a jej vzhľad
Čierna kamerka má plochú podobu hrubého štvorca, ktorej prednú časť tvorí výrazný objektív s vypuklou šošovkou. Práve tento tvar jej dovoľuje snímať až 160° uhol, čo je podstatne viac, než kamerový priemer u nás. Širokouhlý formát videa 1080P / 30 fps s výbornou svetelnosťou F/2.0 sa tak bude hodiť pre snímanie cesty aj v zhoršených svetelných podmienkach. Že disponuje vylepšeným nočným videním sa pýši aj na obale. Vzadu výrazný displej disponuje štyrmi tlačidlami. Ich funkcie sa menia počas zapnutia podľa toho, či práve kamera nahráva, je v pohotovostnom režime, alebo prezeráte vyhotovené záznamy. Na pravej strane má pripojenie DC IN (zároveň ide o napájanie) a video výstup, ku ktorému máte v škatuli samozrejme aj kábel. Na televízore si tak môžete pozrieť, čo sa podarilo zaznamenať. Keď už som pri zázname, ten je ukladaný na TF kartu – MicroSD formát kartičiek. Mimochodom, súčasťou celého balenia je darček v podobe 16 GB kartičky Transcend rýchlostnej triedy 10, čo je pri kvalitnom videozázname dnes už štandard aj na silnejších kamerách. Kartičku zapojíte do bočnej strany zľava, nižšie je tlačidlo EMERGENCY. Súčasťou balenia je kábel pre pripojenie k TV, držiak s lepivou časťou na okno z hora, manuál prekvapivo vo farebnej verzii v rôznych jazykových mutáciách, kábel pre pripojenie k napájaniu do zásuvky v aute, kábel pre pripojenie počítača a spomínaná MicroSD kartička. .

Zopár prekvapení pred zapnutím
Prvým prekvapením skôr, než sa kamera dočkala prvého zapnutia, bol tvar, ďalším bolo nájdenie 16 GB karty CLASS 10, tretím je dvojmetrový kábel na napájanie. Ten má takúto dĺžku zámerne. V niektorých krajinách môže byť problém cudzí predmet v zornom poli, hoci by išlo o tenký kábel. Taktiež sú ľudia, ktorým kábel prekáža. Dvojmetrový kábel následne slúži pre natiahnutie kábla po vrchu čelného skla na strane spolujazdca, cez palubnú dosku až k zásuvke. Neprekáža tak ani vo výhľade a ani v pohybe vodiča.

Používanie
Kamera sa zapína okamžite a nahráva. Pomôže to najmä vtedy, keď očakávate situáciu a potrebujete okamžitú akciu. Počas nahrávania je možné vstupovať do nastavení. V tom prípade bude nahrávanie pozastavené. Štyri tlačidlá majú rôzne funkcie podľa toho, či kamera nahráva, ste v menu, alebo robíte úpravy. Poradí si na nočnej ceste, vo svetle aj pri osvetlení podzemných garáží. Kĺbové rameno, ktoré som použil pri testovaní, umožnilo kameru nahnúť naozaj do všetkých možných smerov a tak ak som sa chcel zamerať na proti smer, stačilo len pohnúť. V každom prípade je uhol 160° naozaj viditeľný a potešujúci. Doma si potom viete záznam pozastaviť a EVČ sú jasné, rovnako ako farby na semaforoch. Uvedené príklady sú slabé vďaka počasiu a rannej hodine.

V menu nastavení je možné pozrieť si videá, ktoré tu majú rozdelenie do dvoch kategórií. Je tak hneď bez veľkého hľadania dostupná kategória chránených Emergency videí a bežných videí z ciest. Výberom jednej z týchto dvoch sekcií máte jasno v tom, čo obsahuje. V prípade potreby je možné hociktoré video otvoriť, pozrieť si, alebo zmazať. Ak máte zapnuté nahrávanie aj zvuku, video pri prehrávaní spustí aj zvuk. Ak máte na zázname mierne či viac roztrasený obraz, skontrolujte pevnosť zapnutia. Kĺbový držiak je dostatočne pevný a spojenie je pevné. Ak ste však kameru nezapli celkom, záznam môže byť mierne roztrasený. Tak trochu to vidieť na prvom videu vyššie.

G senzor a teda aj funkcia Emergency
V nastaveniach je možné upraviť citlivosť G senzora, nahrávanie zvuku, prípadne znížiť kvalitu záznamu, čím docielite viac nahratých záznamov, nižšiu kvalitu, no počet 15 EMERGENCY videí zostáva. Upraviť však môžete aj dĺžku jednotlivých videí na 1 minútu, 3 minúty alebo 5 minút. G senzor je celkom zaujímavá vecička, a pokiaľ jazdíte trochu bezohľadne so šliapaním na brzdy, kamera to môže vyhodnotiť ako kolízne situácie, ktoré by mali byť zaznamenané. Prvotná úloha G senzora je vycítiť, kedy sa začne auto správať ako pri nehode, či náraze, alebo problémovej situácií. Jeho aktiváciu vyvolá náhle brzdenie, náraz, prudké vytočenie volantu a rôzne ďalšie, pri ktorých je predpoklad problému na ceste. G senzor má tri stupne citlivosti. Prudké zachádzanie do malých ostrých zákrut vám tiež aktivuje G senzor. V podstate to znamená, že vám práve nahrávané video označí značkou EMERGENCY, čo vyjadrí aj malým pípnutím. To, aby ste mali jasno, že sa video označilo značkou proti prepísaniu. Kapacita takýchto videí je 15 na jednej karte. Kedykoľvek si však môžete video označiť značkou proti prepísaniu aj sami. Na kamere je pre tento účel výrazné červené tlačidlo. Označenie videa má za následok, že pri neustálom prepisovaní videí novými a novými záznamami sa takto označené preskočia a neprepíšu.

Čo sa stane ak vložím kartičku s dátami?
Toto je veľmi častá otázka ľudí, ktorí nemajú po ruke kartičku a napadne im použiť tú z mobilu. Karta je súčasťou balenia, no ak sa zapatroší, pomôže aj kartička z mobilu.
Pre test bola použitá aj moja MicroSD. Súbory z mobilu neboli nijako porušené. Automakera si vytvorí svoju zložku, ostatné súbory ignoruje. Vo svojej zložke funguje a nahráva dianie na ceste po maximum kapacity a následne funguje automatický prepis starých záznamov, ktoré neboli označené značkou / ochranou proti prepísaniu. Takže o dáta žiaden strach. Jediné prepísanie vašich dát hrozí len v prípade, ak máte na kartičke nejakého neznámeho dôvodu zložku s názvom N-VIDEO a v nej videá v presne rovnakom formáte názvov ako vytvára kamera. Inak nazvané a vôbec iné formáty súborov necháva na pokoji.

Wifi a aplikácie na mobil
Cez smartphone si môže užívateľ stiahnuť aplikáciu na správu kamery. Ich komunikácia prebieha pomocou Wifi. V podstate tak máte v mobile predĺženú ruku z kamery, alebo skôr opačne. Všetky záznamy sú vám dostupné aj v mobile, kde si ich môžete prezerať, spúšťať a samozrejme zmazať, či ďalej nahrávať na sociálne siete, na Youtube a podobne. Záznamy si môžete z karty sťahovať aj klasickou cestou cez počítač, no pokiaľ kamera stále beží a nahráva, cez mobil to ide ihneď. Majitelia Android a iOS operačných systémov k tomu potrebujú len aplikáciu, ktorá má anglickú mutáciu, slovenčina chýba.

iTunes a operačný systém iOS: https://itunes.apple.com/us/app/…8
Google Play a systém Android: https://play.google.com/store/app…cvr

Prednosti hodné pozornosti
Každý prístroj má ťaháky, ktorými upútava na seba pozornosť. Tento konkrétny prístroj sa pýši 160° obrazu, 7 sklenenými šošovkami pre čo najostrejšie hrany a G-senzorom pre bezpečnostné nahrávanie v prípade náhleho brzdenia a nehody. Celková váha kamery je 84 gramov a mimo štandardný držiak v balení je v predaji aj Suction Mount, čo je drobný, ale silný, no hlavne 360°nastaviteľný držiak kompatibilný so všetkými kamerami do auta od Transcend. Ďalším podstatným ťahákom je Wi-Fi a teda aj spojenie s chytrými telefónmi s operačným systémom iOS alebo Android. Presnejšie má ísť o verzie Android 2.3 a viac, iOS 5.0 a viac, mimo iPhone platí aj pre iPad mini. Súčasťou je mikrofón a reproduktor. V prípade nutnosti prehrať si zvukové dianie si prelistujete v prehľadnom menu s náhľadmi ku každému videu a jednoducho spustíte so zvukom, čo potrebujete. Zvuk nepatrí medzi absolútne kvalitné, no každý uzná, že základ je pohotovosť a schopnosť kvalitnejšieho video záznamu na cestách. Kamera, kde nevidieť farby na semafore, EVČ vinníka nehody, či toho, čo vám ohol stierače, je zbytočná.

Video z britských ciest

Ukážka z nočných ciest, video zo zahraničia

Prednosti pri používaní
Pri nahrávaní poteší možnosť chráneného súboru, ktorý pokladáte za dôležitý, či kľúčový, aby nezanikol. Nahrávanie totiž funguje nepretržite a premaže staré súbory. Ak si sú označené tlačidlom EMERGENCY, sú chránené proti prepísaniu.

Nevýhody
Súčasťou balenia je držiak, ktorý má lepiacu pásku. Tá je silná a kameru udrží. Problém však nastáva vtedy, keď chcete kameru použiť v inom aute, alebo napríklad vzadu a pásku musíte odlepiť. Nemusí byť pevná pri sťahovaní. Je preto možno lepšie kúpiť držiak s prísavkou. Ten je predávaný samostatne. Vyžaduje si však rovnakého výrobcu, keďže má svoj vlastný systém zapájania a istenia. Ten úspešne drží kameru pri rôznych podmienkach a udrží ju pokojne aj v tereniaku na offroad ceste. No ide o samostatne predávaný doplnok označovaný ako Suction Mount TS-DPM1. Nevýhodou môže byť aj slabšia výdrž batérie mimo napájanie. Ide o autokameru a tak kameru nepoužijete na spôsob GoPro, aj keď sa priznám, že som plánoval pôvodne kameru testovať aj pri športových aktivitách. Neobsahuje GPS. Preto bude určená skôr používateľom, ktorí sa v rámci GPS spoliehajú napríklad na navigácie a svoje záznamy nepotrebujú riešiť podľa súradníc.

Promovideo modelu kamery

Čiže?
DrivePro 200 je stále aj napriek pár nevýhodám výborným riešením záznamu jazdy. 2,4 palcový displej je dostatočne veľký, aby ste si potrebný záznam pozreli v prípade potreby priamo na ceste, zároveň dostatočne malý, aby netvoril veľkú prekážku pri hornom spätnom zrkadle. Poskytuje jednoduché ovládanie a dobrý záznam z ciest. Využijete režim mimoriadneho videa, ktoré chráni pred prepísaním, záznamový režim funguje nepretržite a tak nahráva celý priebeh cesty. Určite však poteší hlavne fakt, že uhol pohľadu zaznamenáva s čitateľnou EVČ vozidlo, ktoré je od vás presne diagonálne, či už 45° vľavo či vpravo pred vami.