Rozumiete si s bývalým? Pozor na jeho motiváciu

0
2632

Niektorí ľudia dokážu po rozchode zostať kamarátmi, iní nie. Podľa štúdie v časopise Personality and Individual Differences môže byť dobrý vzťah s bývalým dokonca známka psychopatického správania.

Pod slovom psychopat si väčšinou predstavíme zlého človeka s narcistickými či sadistickými sklonmi. Psychopatov však od zvyšku ľudí odlišuje iná črta – absolútna absencia empatie. Kvôli nej sa nedokážu vžiť do pocitov iných a konajú len pre vlastný zisk či potešenie.Výskumníci z Oaklandskej univerzity hľadali na vzorke 861 respondentov prepojenie medzi osobnostnými črtami a vzťahmi s bývalými. Najskôr sa ich pýtali na súčasné vzťahy partnerov a kontakt s predošlými partnermi, potom im dali vyplniť dotazník, ktorý mal posúdiť, či majú narcistické alebo psychopatické sklony.

Autorom štúdie vyšlo, že ľudia s temnejšími osobnostnými črtami častejšie zostávali v kontakte s bývalými láskami. To by samo osebe nebolo alarmujúce. Znepokojivé sú však dôvody, ktoré uviedli. Psychopati považujú kamarátstvo s bývalými najmä za príležitosť na získanie informácií, peňazí alebo sexu. „Ostatní ľudia sú pre psychopatov ako mäso. Kedykoľvek majú chuť, prídu si trochu odhryznúť. Ak s takým človek zostanete po rozchode v kontakte, bude ťažké sa ho zbaviť,“ tvrdí psychologička Perpetua Neo, ktorá sa špecializuje na psychopatické správanie.

Psychopati sú často šarmantní a obete manipulujú s veľkou intenzitou. Práve preto sa ťažko odmietajú. Za priateľov si vyberajú ľudí s podobnými sklonmi. To im pomáha presvedčiť svoje partnerky o tom, že ich správanie je normálne. „Povedia vám: Veď si predsa stretla všetkých mojich priateľov. My sa jednoducho takto správame,“ vysvetľuje Neo jednu z taktík psychopatov, vďaka ktorej s nimi obete zostávajú dlhšie.

Ak sa priatelíte s jedným či dvoma bývalými, ešte to neznamená, že ste psychopat. Ak však má váš bývalý medzi priateľkami podozrivo veľa niekdajších lások, mali by ste zbystriť pozornosť a zamyslieť sa nad jeho motiváciou.

Čítajte tiež:

Ako sa vyrovnať s rozchodom a s tým, ak stále niečo cítite k bývalému

Ako reagovať, keď v dave nastane panika


Zdroj: http://www.independent.co.uk/life-style/friendship-ex-partner-psychopathic-study-break-ups-relationships-personality-individual-differences-a8122221.html