Mapy Google po novom ponúknu aj ekologické trasy, budú šetriť planétu aj peňaženku

0
671

Vozidlá na cestách sú zodpovedné za takmer tri štvrtiny emisií CO2 v rámci dopravy a sú jedným z najväčších prispievateľov k tvorbe skleníkových plynov na celom svete. Spoločnosť Google sa preto rozhodla zaviesť do Máp Google možnosť voľby ekologických trás – novú funkciu, ktorá bude v najbližších týždňoch postupne nabiehať používateľom na Slovensku, ako aj v ďalších európskych krajinách.

Vďaka tomu si vodiči budú môcť zvoliť popri najrýchlejšej trase aj najúspornejšiu cestu, t. j. takú, ktorá šetrí palivo a znižuje uhlíkovú stopu. Google odhaduje, že ekologické trasy majú potenciál ušetriť viac ako jeden milión ton emisií uhlíka ročne na celom svete, čo predstavuje ekvivalent, ako keby z ciest zmizlo 200 000 áut.

Zatiaľ čo Mapy Google doteraz zobrazovali vodičom najrýchlejšiu možnú trasu do zvoleného cieľa, po novom im začnú ponúkať aj tú najúspornejšiu (ak sú rozdielne). Používateľom sa zobrazí približná úspora paliva a časový rozdiel medzi oboma trasami – a následne si zvolia jednu z nich. Funkcia tiež umožňuje vodičom zvoliť si typ pohonu svojho vozidla (benzínový, dieselový, hybridný alebo elektrický) a optimalizovať ekologické trasy s ohľadom na spotrebu paliva či záťaž batérie.

Návrhy ekologických trás sú založené na umelej inteligencii, ktorá podľa Googlu predstavuje dôležitú technológiu na boj proti klimatickej zmene. „Umelá inteligencia identifikuje všetky relevantné trasy z bodu A do bodu B a vypočíta spotrebu paliva pre každú z nich na základe historických, ako aj reálnych dopravných vzorcov, prevýšenia a typu cesty a ďalších údajov. Vďaka tomu dokáže v zlomku sekundy nájsť najrýchlejšiu, ale aj najúspornejšiu trasu do cieľa,“ vysvetľuje Iva Fialová, tlačová hovorkyňa Googlu pre Čechy a Slovensko.

Ekologické trasy využijú používatelia najmä tam, kde nie sú dostupné alternatívne spôsoby dopravy, ako je bicykel či hromadná doprava, a vydávajú sa napríklad na vzdialenejší výlet autom, no pritom chcú mať k dispozícii aj voľbu úspornejšej a udržateľnejšej trasy. Vodiči, ktorí o túto ponuku nebudú mať záujem, môžu novinku v nastavení aplikácie jednoducho vypnúť.

Podľa údajov spoločnosti Statista je cestná doprava najväčším zdrojom emisií uhlíka v celej Európskej únii (vrátane Spojeného kráľovstva a Islandu). Mapy Google už dlhšiu dobu ponúkajú vo svojej navigácii aj rôzne alternatívy k jazde autom, vrátane verejnej dopravy a peších trás. Funkcia ekologických trás na Mapách Google bola už predtým spustená v USA a Kanade a podľa odhadov už ušetrila viac ako pol milióna ton emisií uhlíka. To zodpovedá ekvivalentu 100 000 áut, ktoré by zmizli z ciest. Nedávno bola táto funkcia zavedená aj v Nemecku.

Google sa v roku 2020 zaviazal, že pomôže jednej miliarde svojich používateľov robiť udržateľnejšie rozhodnutia každý deň. O znižovanie uhlíkovej stopy sa už dlhodobo snaží aj samotná spoločnosť. Od roku 2007 je firma uhlíkovo neutrálna. V roku 2017 Google prvýkrát dorovnal svoju spotrebu elektriny na 100 % z obnoviteľných zdrojov. Jej ďalším cieľom je do roku 2030 začať využívať čistú energiu bez uhlíkovej stopy.

Čítajte tiež: