Najstarší gejovia v dejinách: Homosexualita tu bola odjakživa

0
4283

Najstarší gejovia v dejinách: Homosexualita tu bola odjakživa

Postoj starovekého Egypta k homosexualite zohral významnú rolu v jej vnímaní v starovekom Izraeli, Grécku i Ríme.

gay

Obdobie starovekého Egypta trvalo viac ako tritisíc rokov. Homosexualita a postoj k nej sa menil v priebehu storočí i od jedného panovníka k druhému. Primárne zdroje sa tejto témy takmer vôbec nedotýkajú a naše informácie o homosexuálnych vzťahoch pochádzajú z troch oblastí, ktoré sú otvorené interpretácii. Ide o mýtus o bohoch Horovi a Sutechovi, historický príbeh o faraónovi Neferkareovi a jeho generálovi Sasenetovi a odkrytú hrobku dvoranov Chnumhotepa a Nianchchnuma.


Tip redakcie: Viete, ako vznikla dúhová vlajka LGBT+ komunity


V príbehu o Horovi a jeho strýkovi Sutechovi bojujú títo dvaja bohovia o egyptský trón. Sutech sa Hora snaží obalamutiť. Podrobí si ho tým, že ho opije, zvedie a napokon inseminuje. Hor však nie je opitý na mol a podarí sa mu zachytiť Sutechovo semeno do ruky. Na druhý deň ukáže ruku s dôkazom matke Iris a zosnujú spolu odplatu. Hor pokropí svojim semenom Sutechov obedný šalát. Sutech sa nahnevá a zvolá tribunál. Keď ich bohovia požiadajú o predloženie semena, Sutechovo vystúpi z Nílu a Horovo zo strýkových úst.

Tento mýtus naznačuje, že v starovekom Egypte a Grécku neboli tŕňom v oku ani tak samotné homosexuálne vzťahy ako to, keď muž zohrával pasívnu rolu. Horovi nevadilo, že ho Sutech zviedol a že sa s ním vyspal, ale to, že sa ho snažil inseminovať.

Ďalším príkladom je príbeh faraóna Pepiho II Neferkare a jeho nočných návštev u generála Saseneta. Podľa špeha vyšiel v noci faraón z kráľovského paláca, pri generálovom dome zadupal nohou a hodil tehlu a vyštveral sa po spustenom rebríku. Na „návšteve“ pobudol štyri hodiny. Sasenet nemal manželku a v jeho dome nebývala žiadna žena. Istý úryvok o týchto milencoch z 23. storočia p.n.l. obsahuje aj slovo „láska“. V zdrojoch sa priamo nespomína sex – nie preto, že by bol medzi dvomi mužmi, ale preto, že o panovníkovi a bohovi sa nepatrilo takto vyjadrovať.

Chnumhotepa a Nianchchnuma objavili v spoločnej hrobke naaranžovaných v objatí s dotýkajúcimi sa nosmi, čo v starovekom Egypte predstavovalo bozk. V hrobke sú s nimi aj ich manželky a deti, preto niektorí tvrdia, že nešlo o milencov, ale bratov. To, že mali rodiny, im však nijako nebránilo v milostnom vzťahu, a v hrobke sú umiestnení ako manželia. Chnumhotep a Nianchchnum sú zrejme najstarší zaznamenaní gejovia v dejinách. Ich hrobka naznačuje, že v istom období starovekého Egypta boli homosexuálne vzťahy a putá silnejšie ako manželstvo nielen akceptované, ale aj oslavované prostredníctvom hrobkového „umenia“.

Čítajte tiež:

6 európských destinácíi, ktoré sú ako stvorené pre last minute dovolenku

Ako vznikajú poruchy stravovania. Veľkú roľu hrá tzv. neistá väzba

Voda na Mesiaci nabáda k ďalšej misii i kolonizácii


Zdroj: https://www.psychologytoday.com/blog/hide-and-seek/201707/the-oldest-gays-in-history