Metlobalový turnaj v Bratislave

0
2032
  • Bratislavský metlobalový tím Pressburg Phantoms organizuje prvý ročník metlobalového turnaja Broomtislava.
  • Na turnaji bude proti sebe súťažiť 8 tímov zo šiestich krajín.
  • Turnaj sa koná od 18.08 -19.08 2018 v Športovom areáli Pavla Gleska pri Mladej Garde. Prvý zápas sa koná v sobotu o 09:30 a záverečná ceremónia začína v nedeľu o 18:00. Vstup na turnaj je pre divákov voľný.

Počas augustového víkendu 18.08.-19.08. sa v Bratislave odohrá prvý turnaj v metlobale. Domáci tím Pressburg Phantoms bude súťažiť spolu so siedmymi tímami z Poľska, Českej Republiky, Rakúska, Holandska a Slovinska o turnajove prvenstvo. Ide o prvý metlobalový turnaj organizovaný na Slovensku a zúčastní sa ho vyše 150 hráčov.

Tímy sú rozdelené do dvoch základných skupín a počas prvého dňa turnaja sa diváci môžu tešiť až na dvanásť zápasov. V druhý deň sa podľa výsledkov tímy rozdelia do “pavúka” a vo vyraďovacej fáze budú súťažiť o turnajové prvenstvo.

Diváci budú môcť naživo vidieť metlobalové zápasy a dozvedieť sa viac o tomto netradičnom športe. Chceme predstaviť bratislavský tím Pressburg Phantoms a priblížiť metlobal Slovenskej verejnosti. Dúfame, že nám turnaj pomôže získať nových hráčov a dopomôže k vzniku ďalších tímov na Slovensku” Martin Mornár 

Organizátor Pressburg Phantoms pôsobí v Bratislave od roku 2015  a pravidelne sa zúčastňuje turnajov na medzinárodnej scéne. Po aprílovej účasti na najväčšom európskom turnaji EQC v Nemecku a júlových Majstrovstvách Sveta je domáci tím odhodlaný bojovať o pódiové umiestnenie na prvom ročníku domáceho turnaja Broomtislava.

Tímy zúčastňujúce sa Broomtislavy podľa skupín:

Skupina 1:

Pressburg Phantoms (Slovensko)

Graz Grimms (Rakúsko)

Danube Direwolves (Rakúsko)

The Buckriders (Holandsko)

 

Skupina 2:

Vienna Vanguards (Rakúsko)

Czercs (Česko)

Wanderdracorns (Poľsko)

Aemona Argonauts (Slovinsko)

 

Quidditch / Metlobal

Metlobal je nový rýchlo sa rozvíjajúci šport inšpirovaný hrou z Harryho Pottera. Je to plne kontaktný, kolektívny loptový šport. V tíme sa nachádzajú muži aj ženy, čo z neho zároveň robí jediný zmiešaný kontaktný šport na svete. Vznikol pred dvanástimi rokmi v USA odkiaľ sa rozšíril na všetky kontinenty. Od roku 2012 Medzinárodná Metlobalová Asociácia (International Quidditch Association – IQA) organizuje každé dva roky majstrovstvá sveta. 

Stručný prehľad hry:

Tím tvorí 7 hráčov, ktorých cieľom je skórovať góly cez obruče umiestnené na súperovej polovici ihriska. Na ihrisku môže mať tím maximálne štyroch hráčov rovnakého pohlavia. Hráč môže hrať iba s loptou určenou jeho pozícii a musí mať metlu. Vyhráva ten tím, ktorý ma po skončení hry najvyššie skóre.

Tím pozostáva z:

  • 3x chaser (triafač) – hráč s bielou čelenkou, ktorého úlohou je skórovať góly.
  • 1x keeper (strážca) – hráč so zelenou čelenkou, ktorý má brankárske privilégiá.
  • 2x beater (odrážač) – hráč s čiernou čelenkou, ktorého úlohou je vybíjať protihráčov a dočasne ich vyradiť z hry.
  • 1x seeker (stíhač) – hráč so žltou čelenkou, ktorého úlohou je chytiť snitch a ukončiť zápas.

V hre je 5 lôpt:

  • 1x quaffle (prehadzovačka) – jemne vyfúknutá volejbalová lopta určená na skórovanie. Za každý gól si tím pripíše 10 bodov.
  • 3x bludger (dorážačka) – dodgeballové lopty určené na vybíjanie súperových hráčov. V prípade vybitia je hráč povinný sa najskôr vrátiť k svojim obručiam a až potom sa môže opäť zapojiť do hry.
  • 1x snitch (zlatá strela) – tenisová loptička v miešku pripnutá na šortky nestranného snitch runnera (nosiča zlatej strely) ktorej chytením sa končí zápas. Má hodnotu 30 bodov.