Čo sa stane keď prestanete nosiť nohavičky

0
2934

Pre mnohých môže byť rozhodnutie prestať nosiť spodnú bielizeň nezmyselné. Koniec koncov, nosenie spodnej bielizne je pre nich automatické ako dýchanie. Ale prečo vôbec nosíme spodnú bielizeň? „Nikto nevysvetľuje, prečo ľudia nosia spodnú bielizeň, ale najbežnejším dôvodom je to, že je považovaná za spoločenskú normu,“ uviedla Dr. Elizabeth Eden. Je to však skutočne nevyhnutné?

Z lekárskeho hľadiska je údajne ženská vagína najšťastnejšia, keď má šancu dýchať. Čo sa naozaj s ňou stane keď sa rozhodnete chodiť naostro?

Môžete znížiť riziko infekcie dolných močových ciest

Nikto nemá rád infekciu, obzvlášť tam dole.  Ukázalo sa, že ak prestanete nosiť spodnú bielizeň, môžete znížiť svoje šance na rozvoj infekcie močových ciest alebo kvasiniek. Prečo? Podľa lekárov, môžu nohavičky zachytávať nadmernú vlhkosť a mikróby. A to môže vytvoriť vlhké prostredie, kde sa baktériám, ktoré spôsobujú kvasinkové infekcie darí najviac. Dochádza k tomu napríklad keď spíte alebo pri cvičení, najmä ak máte na sebe nepriedušné nohavičky.

Niektorí odborníci tvrdia, že nohavičky môžu infekciu dokonca spôsobiť, pretože ich materiál môže pomôcť síreniu baktérií z oblasti konečníka do traktu a to najmä v prípade tango nohavičiek, priamy dôkaz však neexistuje.

Ak prestanete nosiť nohavičky pri spaní, bude sa vám tam dole lepšie dýchať

Ak už nosíte nohavičky celý deň, je dobré dať si pauzu aspoň v noci. Jednoducho povedané, aj ona potrebuje čerstvý vzduch.

Tento nočný rituál by mohol byť užitočný najmä pre ženy, ktoré sú citlivé na vaginálne infekcie.  Ako už bolo spomenuté, spodná bielizeň môže zachytávať vlhkosť a tento typ vlhkého prostredia je miestom rastú baktérie. Ak vagíne doprajete trocha vzduchu, pomôžete ju udržiavať v suchu a čistote.

Nižšie riziko podráždenia a odierania

Ďalším prípadom kedy by ste mali zvážiť nosenie nohavičiek je keď dochádza k podráždeniu či odieraniu. Pri príliš tesnom spodnom prádle môže dôjsť k podráždeniu a odieraniu vaginálnej oblasti v dôsledku vytvoreného trenia.

Trenie zvyčajne nastáva ak je spodná bielizeň vyrobená z umelých tkanín, ktoré môžu odierať a dráždiť pokožku, čo vás vystaví krvácaniu alebo poraneniu a to najmä počas menopauzy.

Ak prestanete nosiť nohavičky, zvážte zvyšok oblečenia.

Je pravda, že ak nohavičky vynecháte, predídete tým podráždeniu či odieraniu, záleží však aj na tom, akú spodnú časť oblečenia nosíte. Ak práve na sebe máte voľné pyžamo, alebo niečo pohodlné, je to v poriadku. Ak naopak nosíte priliehavé nohavice či džínsy, mali by ste zvážiť vynechanie nohavičiek, ktoré vás v tomto prípade pred odieraním chránia.

Podráždenie môže mať formu začervenania a svrbenia, ktoré pripomína infekciu, ale v skutočnosti ide o zápal. Ak ste si intímnu oblasť čerstvo oholili, siahnite po sukni či šatách, prípadne voľných nohaviciach a nezáleží na druhu holenia.

Ak nohavičky vynecháte pri cvičení, môžete cítiť silný zápach

Cvičenie či ranný beh naostro je v poriadku, no môžete si všimnúť, že vaša intímna oblasť začne zapáchať rýchlejšie ako pred tým. Potenie umožňuje kožným baktériám uvoľňovať pach tela. Ak nemáte spodnú bielizeň, medzi vami a šortkami alebo legínami nie je žiadna prekážka, takže namiesto potu, ktorý zasiahne vaše spodné prádlo, ide priamo k na povrch, čo spôsobuje, že si ten spotený zápach, ktorý nenávidíte ucítite rýchlejšie.

Nezabudnite, že nezáleží na tom či nohavičky máte, alebo nie, váš cvičebný úbor je potrebné oprať po každom tréningu.

Nižšie riziko alergických reakcií

Ak prestanete nosiť spodnú bielizeň, môžete sa vyhnúť svrbivým alergickým reakciám. Niekedy môžu nohavičky spôsobiť lokalizovanú vyrážku známu ako kontaktná dermatitída. Toto je často reakcia vašej pokožky na určité „látky, farbivá, chemikálie a konzervačné látky“ nachádzajúce sa v spodnom prádle, vrátane latexu, ktorý sa často používa v oblasti pásu. Jedným zo spôsobov, ako zabrániť alergickej reakcii, je nosiť spodnú bielizeň bez obsahu latexu.

Váš obeh sa môže zlepšiť a vyhnete sa problémom s trávením

Ak prestanete nosiť spodnú bielizeň, môže to byť nielen pohodlnejšie, ale môže to tiež pomôcť zlepšiť krvný obeh, najmä ak ste zvyčajne nosili priliehavé oblečenie.

Chodenie naostro vám môže pomôcť, ak trpíte zažívacími problémami, ako je kyslý reflux a v minulosti ste zvyčajne nosili tesné oblečenie. Tesné spodné prádlo môže spôsobiť tlak na žalúdok a ako výsledok, tlačiť kyselinu do pažeráka a spôsobiť zažívacie ťažkosti.

Čítajte tiež: