Čo je novodobý fenomén polyamoria a ako funguje

0
10784

Ľudia vyjadrujú lásku rôznymi spôsobmi a žiadny vzťah nie je rovnaký, čo je dôvod, prečo sa polyamoria a schopnosť mať vzťah s viac ako jednou osobou stali čoraz bežnejšou témou diskusie.

Napriek tomu, že väčšina ľudí pojem polyamoria už počula, nie každému je jasné čo to presne znamená a ako vlastne funguje takýto vzťah.

Polyamoria znamená milovať viac ako jednu osobu a často sa, omylom považuje za rovnaký ako otvorený vzťah – čo nie je vždy ten prípad.

V skutočnosti sú polyamorálne vzťahy jedinečné v tom, že sa skladajú z viacerých milujúcich partnerstiev.

Čo je polyamorálny vzťah?

Polyamorálny vzťah je druh ne-monogamného vzťahu, ktorý sa líši od normatívneho vzťahu v tom, že sú v ňom viacerí ľudia – nie len dvaja.

Podľa odborníka na vzťahy je polyamorálny vzťah často „charakterizovaný primárnym párom, ktorý otvorene (a na základe vzájomného súhlasu) spolupracuje s ďalšími romantickými partnermi. Tieto sexuálne styky môžu prebiehať v páre alebo samostatne.

Avšak aj polyamorálne vzťahy sa líšia.

Pre niektorých ľudí, polyamorálny vzťah zahŕňa spojenie s viacerými ľuďmi, zatiaľ čo majú jedného, hlavného partnera. Pre ostatných je to možnosť byť v dvoch úplne odlišných vzťahoch.

,,Základnou filozofiou polyamorie je, že sexuálna láska by sa nemala obmedzovať len na obmedzenia monogamie, ale vyjadrovať slobodne a úplne,“ tvrdí odborník. “ Ďalším znakom polyamorie je, že obaja jednotlivci vedia o svojich milencoch.“

Ako funguje polyamorálny vzťah?

Ak má byť polyamorálny vzťah úspešný, všetci zúčastnení musia byť otvorení a úprimní o tom, čo chcú a očakávajú od tohto vzťahu.

Zatiaľ čo hranice v polyamórii sa odlišujú od monogamných vzťahov, stále existujú – či už definovaním toho, kto môže vstúpiť do vzťahu, alebo stanovením obmedzení na to, koľko času možno stráviť s každým partnerom.

Udržanie otvorenej komunikácie je neoddeliteľnou súčasťou tohto vzťahu, aby nevznikali problémy.

Aj keď ste však voči partnerovi či partnerom úprimní, môže sa prejaviť žiarlivosť.

,Na jednej strane polyamória odstraňuje tajomstvo a zradu dôvery, ktorá obklopuje aféru. Na druhej strane je zvládnutie kompromisu (tešiť sa z radosti iného partnera, ktorý si užíva s niekým iným) prekážkou, ktorá odrádza väčšinu polygamistov.

Polyamória môže fungovať, ak sú obaja jedinci úplne emocionálne a filozoficky stotožnení s konceptom vzťahu. Napriek tomu je náročné odstrániť neistotu, ktorá spôsobuje žiarlivosť.

Čím sa polyamória líši od otvoreného vzťahu?

Polyamoria sa často považuje za rovnakú ako otvorený vzťah – to však nemusí byť tento prípad, aj keď obidva sú považované za polygamné.

Polyamorálny vzťah nie jelen o sexe, zatiaľ čo otvorený vzťah je zvyčajne definovaný ako sexuálny styk mimo vzťahu, ktorý sa nepreklápa do partnerstva.

V polyamórii ide o to mať viacej vzťahov, kde sú láska a emocionálne spojenie hnacou silou.

Ktokoľvek sa môže zapojiť do polyamorického vzťahu, pokiaľ chápe jeho podstatu.

Zatiaľ čo polyamorózni ľudia majú tendenciu byť otvorenejší, neznamená to, že automaticky preferujú sex s viacerými ľuďmi.

Napriek tomu, že ployamoria znamená byť milovaný viacerými alebo milovať viacerých ľudí, vyžaduje najvyššiu dôveru, komunikáciu a porozumenie.

Vedeli by ste si takýto vzťah predstaviť aj vy?

Čítajte tiež:

Toto sú najnebezpečnejšie sexuálne polohy

3 základné tipy ako sa počas sviatkov neprejesť

Ako sa s partnerom dostať späť do normálu keď ste emocionálne vyčerpaní