Cestovatelia, toto je všetko, čo potrebujete vedieť o víruse Zika

0
1798

Ako odhaliť Ziku

Zika nie je žiaden nový vírus a vedci o ňom vedia už niekoľko rokov. Avšak, stále o tomto víruse veľa nevieme, no je nám jasné, že má katastrofické následky pre zdravie človeka. Najhoršie na tom je, že väčšina z tých, ktorí sú Zikou nakazení často na sebe nepozorujú žiadne príznaky ako je napríklad teplota, červené oči či bolesť hlavy. To robí Ziku chorobou, ktorú v sebe tak skoro neodhalíte. Jediným spoľahlivým spôsobom ako odhaliť Ziku je dať si vyšetriť krv zhruba týždeň po tom, ako sa nakazíte. Aj keď sa Zika najviac týka tehotných žien, nakaziť sa môže každý.

42136915 - woman scratching her arm.

Čo vieme o víruse Zika

  • Zika sa rozširuje vďaka komárom, ktoré majú v sebe vírus
  • Ziku však môžete dostať aj orálnym, análnym alebo vaginálnym sexom, tvrdí portál the Atlantic.
  • Ziku roznášajú aj tí, ktorí ňou sú nakazení, no neprejavujú žiadne symptómy
  • Zika ostáva dlho v mužských spermiách, krvi a moči
  • Tehotná žena môže na plod preniesť vírus a choroba sa môže u dieťaťa prejaviť aj o niekoľko rokov neskôr. Nie je to však pravidlo
  • Zatiaľ neexistuje žiadna vakcína, ktorá by človeka pred Zikou ochránila
  • Neexistuje ani žiadna liečba ani lieky

O Zike toho ale veľa nevieme. Nevieme, či ženy, ktoré sú tehotné a čakajú dieťa prenesú chorobu na plod a za akých podmienok. Zika bola označená ako „oneskorená epidémia“, lebo sa nemusí prejaviť hneď. Najlepším spôsobom, ako sa ochrániť pred Zikou je vyhýbať sa miestam, kde sa nachádza a používať repelent proti komárom.

Kde vo svete je Zika?

Najväčší risk pre chytenie vírusu Zika je aktuálne v celej Strednej a Južnej Amerike a v Papui Novej Guinei. Rozširuje sa aj v častiach Afriky ako je Angola, Benin, Burkina-Faso, Keňa, Nigéria a ostatén. V Ázii ziku nájdeme v Indii, Bangladéši a Pakistane.

Čítajte tiež:

Hľadáte najlepší repelent proti komárom? Záchranu ponúka veda

Štyri miesta na Slovensku, ktoré si zaslúžia viac turistov už toto leto