Ako efektívne využiť ocot vo vašej záhrade

0
1763

Väčšina z vás počula o využití octu ako herbicídu. V záhrade sa dá však využiť na všeličo iné. Viac sa dočítate v tomto článku.

Využitie octu v záhrade

Hovorilo sa, že jedným z využití octu v záhrade je ako hnojivo. Nie. Kyselina octová obsahuje iba uhlík, vodík a kyslík – látky, ktoré môže rastlina získať zo vzduchu.

Ocot sa odporúča používať na zvýšenie hodnoty pH v pôde. Ani by sme nepovedali. Výsledok je dočasný a vyžaduje si v záhrade veľké množstvo octu, kým sa nestane nič pozoruhodného.

Posledné, ale najčastejšie odporúčané použitie octu v záhrade je ako herbicíd. Biely 5%-tný ocot skutočne spaľuje vrcholy buriny. Nemá to však žiadny vplyv na korene buriny a zničí lístie akýchkoľvek iných rastlín, s ktorými príde do styku.

Ocot ako herbicíd

Ocot ako herbicíd: bezpečný, máte ho doma a ide o lacný výrobok na ničenie buriny. Používanie octu v záhrade na spomalenie rastu buriny už dlho odporúčal váš sused, babička aj vaša mama, ale funguje to?

Ocot obsahuje kyselinu octovú (asi 5%), ktorá, ako to naznačuje nomenklatúra, pri kontakte horí. Každá kto sa nadýchal závanu octu, vie, že ovplyvňuje aj sliznicu a spôsobuje rýchlu reakciu. Kvôli svojim horľavým účinkom sa využíva práve na boj s burinou.

Dá sa kúpiť aj produkt s vyššou koncentráciou kyseliny octovej (20%), ktorý má rovnaké potenciálne škodlivé výsledky pri jeho použití ako herbicídu. Pri týchto vyšších koncentráciách kyseliny octovej sa preukázalo, že je zaistená regulácia buriny 80 až 100%, je potrebné však dodržiavať pokyny výrobcu. Pamätajte tiež na to, že má žieravé účinky na vaše nosné cesty, oči a pokožku, nehovoriac o záhradných rastlinách, a urobte príslušné preventívne opatrenia.

Napriek dlhoročným zástancom používania octu v záhradách sa preukázalo len málo prospešných informácií. Zdá sa, že výskum uskutočnený USDA s roztokmi obsahujúcimi 5% kyseliny octovej sa nepreukázal ako spoľahlivý ničiteľ buriny. Vyššia koncentrácia tejto kyseliny (10 až 20%) v maloobchodných produktoch môže spomaliť rast niektorých jednoročných burín a skutočne ničí lístie vytrvalých burín, ako je bodliak kanadský, ale bez ničenia koreňov; čím vedie k regenerácii.

Keď to zhrnieme, ocot používaný ako herbicíd môže byť mierne účinný na malé jednoročné buriny počas vegetačného pokoja a pred výsadbou záhrady, ale ako dlhodobá kontrola buriny je pravdepodobne lepšie držať sa starého pohotovostného režimu – vytrhávania alebo vykopávania.

Ďalšie využitie octu záhrade

Existujú aj ďalšie spôsoby použitia octu v záhrade, ktoré môžu byť rovnako dobré, ak nie lepšie:

  • Osvieženie pre rezané kvety. Pridajte 2 polievkové lyžice octu a 1 čajovú lyžičku cukru na každý liter vody.
  • Odradenie mravcov nastriekaním octu okolo rámov dverí a okien a po ďalších známych chodníkoch mravcov.
  • Odstránenie nahromadeného vápnika pomocou polovice octu a polovice vody. Nastriekajte a potom ho len nechajte stuhnúť.
  • Očistenie záhradného náradia od hrdze, cez noc namočíte do neriedeného octu.
  • Vedeli ste, že jablčný ocot sa používa aj na odstránenie psieho zápachu? Treba ho zriediť v správnom pomere a aplikovať na srsť. Pre podrobný návod sa poraďte s veterinárom, alebo si návod vyhľadajte na odborných fórach.

Čítajte tiež: