7 tipov na úlavu pri sennej nádche

0
919
Autor fotky: Engin Akyurt na Pexels

Nepretržité kýchanie, nádcha, červený nos, suché svrbiace oči – senná nádcha môže byť vyčerpávajúca.

Aj keď milujeme zeleň a krásne kvetinové záhony, uvoľňovanie peľu rastlín spôsobuje množstvo alergických reakcií.

Podľa Allergy Ireland asi 25% všetkých Európanov trpí nejakým typom alergie na nos/prinosové dutiny/hrudník a v nasledujúcom desaťročí sa očakáva nárast na 50% .

Tu je niekoľko tipov, ako aspoň trochu zmierniť akékoľvek podráždenie.

1. Majte po ruke appku

V súčasnosti exstiuje množstvo aplikácií na sledovanie množstva peľu v ovzduší  a vašich alergénov. Niektoré majú dokonca päťdňovú predpoveďou, funkciu denníka na sledovanie vašich alergií a živú peľovú mapu, ktorá vám môže pomôcť pripraviť sa na pobyt vonku.

2. Nechajte okná zatvorené

Slnko a modrá obloha? Je prirodzené, že chcete otvoriť okná. Nanešťastie môžu pustiť všetky tie nepríjemné častice dovnútra, takže sa snažte vyhnúť ich otváraniu počas “ vysoko peľových hodín“ neskoro ráno a neskoro popoludní a zatvorte ich v noci, keď je tiež vysoké množstvo peľov v ovzduší.

3. Vazelína môže pomôcť rôznymi spôsobmi

Keď máte suché pery, očné viečka alebo popraskanú pokožku, vazelína môže tiež pomôcť upokojiť a chrániť váš nos. Skúste natrieť nosné dierky, aby ste zmiernili bolesť a zachytili peľ, ktorý sa dostane do nosových priechodov.

4. Dajte si studenú sprchu

Ak vám slzia oči a nemôžete prestať kýchať, dajte si studené sprchu. Pomôže zmierniť príznaky, rovnako by ste si mali umyť vlasy a prezliecť oblečenie, ak ste trávili nejaký čas sedením alebo prácou vonku. Ak sprcha nie je možná, dajte si na tvár studenú rúšku a na pár minút si ľahnite.

5. Použité čajové vrecúška, môžu pomôcť zmierniť opuchnuté oči

Využite svoju rannú šálku naplno tým, že použité čajové vrecúška vložíte do chladničky a použijete ich ako studený obklad, ktorý vám pomôže zmierniť opuchy a upokojiť boľavé a svrbiace oči. Plátky uhorky môžu tiež dobre fungovať.

6. Noste rúško

Rúška sa stali takou normou, že ich môžete použiť aj na odfiltrovanie častíc peľu.

7. Noste slnečné okuliare

Nielenže ide o dobre vyzerajúci módny doplnok, ale rovnako môžu zabrániť vniknutiu peľových častíč do vašich očí.

Čítajte tiež: