Kruhová dúha okolo slnka: zaujímavý a (ne)záhadný prírodný jav

0
15691

Kruhová dúha okolo slnka je pozoruhodný prírodný jav, ktorý v našich končinách nie je veľmi bežný, napriek tomu, že máme často dobré teplotné podmienky na jeho vytváranie. Jav, pri ktorom sa okolo slnka vytvorí presný kruh zložený z rôznych farieb je vlastne dúha, ktorá však nemá svoj základ, ale tvorí jeden celý spojený kruh. Veľmi výrazné „halo“ okolo slnka je pre mnohých záhadou, no nejde o dielo mimozemšťanov, ani lietadla.

Slnko, Turecko a dúha

Ako vzniká
Halo, alebo svätožiara, ako mnohí tento jav nazývajú, vzniká najčastejšie v zime na jar a v jeseni, pri prúdení studenších vetrov vo veľkých výškach v oblakoch typu Cirrostratus, kde sa práve lom svetla cez ľadové kryštáliky mení podobne, ako tomu je pri dúhe po daždi pri svietiacom slnku. Svetlo sa pritom v obrovskom množstve kryštálikov láme vo výške približne 5 až 10 kilometrov a hoci je jeho hrúbka v tomto mieste nemerateľná, môže ísť o zhruba pár stoviek metrov hrubý kruh. Nemerateľná preto, že tento kruh nemá svoje stále miesto a záleží na uhlu pohľadu, z ktorého sledujete slnko samotné. Ak by ste totiž leteli cez toto miesto, nenašli by ste ho, lebo by chýbala potrebná vzdialenosť a uhol.

Indikátor
Práve obsah ľadu, alebo vody v spomínanom mraku typu Cirrostratus signalizuje, že je možné s vyššou pravdepodobnosťou očakávať dážď. Nemalo by ísť o búrku, ale len o mrholenie, prípadne o krátky dážď. Podobný jav sa môže objaviť aj okolo Mesiaca na nočnej oblohe.

Snímka vznikla v Turecku, © zaujimavosti.net