Fenomén 21. storočia: Pes namiesto dieťaťa

1
3202

Čoraz viac párov uprednostňuje šteniatko pred deťmi. Sme naozaj svedkami toho, že modernú rodinu tvorí mama, otec a štvornohý chlpáč?

Vzťah medzi človekom a psom sa za posledné desaťročia radikálne zmenil. Pes už nie je iba strážcom majetku. Je najlepším priateľom človeka a mnohí svojich domácich maznáčikov dokonca povýšili do role dieťaťa.

14187645 - group of chihuahua dressed in front of white background

Čierne na bielom

Tento rozširujúci sa trend potvrdil aj výskum uskutočnený Centrom pre kontrolu a prevenciu chorôb (Centers for Disease Control and Prevention), ktorý odhalil, že počet detí, ktoré sa narodili ženám vo veku 15 až 29 rokov, za posledné roky rapídne klesol, avšak na druhej narástol počet psíkov, ktoré si tieto ženy zadovážili.

Dôvod? Ženy sa vydávajú v porovnaní s minulosťou oveľa neskôr a rodia menej detí. Existuje čoraz viac žien, ktoré zostávajú slobodné, ako aj mnoho párov, ktoré nechcú, aby im príchod dieťaťa narušil ich životný štýl, no zároveň chcú niekoho rozmaznávať a kúpou psíka si vynahrádzajú rodičovstvo.


Tip redakcie: Na Slovensku je to tak… Zviera ako hnuteľná vec


Vzťah medzi človekom a psom

Tí, ktorí dali prednosť štvornohému miláčikovi pred dieťaťom priznávajú, že zo psíkov majú také isté potešenie ako z detí. Rozmaznávajú ich, obliekajú, vodia do psích salónov či kaviarní, ktoré už v dnešnej dobe nie sú žiadnou zvláštnosťou. Ďalším faktorom, ktorý v tomto narastajúcom trende bezpochyby zohráva svoju úlohu je ten, že mnohí ľudia si jednoducho nevedia nájsť čas, peniaze či dokonca správneho partnera na to, aby mali dieťa. Starostlivosť o chlpáča je pre nich rozhodne menej vyčerpávajúca a zaväzujúca. Psy síce tiež vyžadujú určitú pozornosť, avšak nie sústavnú kontrolu ako v prípade detí.

Ak si myslíte, že psa nemôžete ľúbiť tak ako dieťa, ste na omyle. Vedci z Azabu University v Japonsku totiž zistili, že pri kontakte psíka s jeho majiteľom sa tak v ľudskom, ako aj v psom mozgu uvoľňuje hormón oxytocín, známy aj ako hormón lásky. Láska medzi psíkom a jeho majiteľom je teda rovnako bezpodmienečná ako medzi rodičom a dieťaťom.

Čítajte tiež:

Veľký prehľad: Ako často kŕmiť najobľúbenejšie, no aj netradičné domáce zvieratá

Toto všetko deti ruší pri robení si domácich úloh

Tieto stránky by ste na firemnom počítači navštevovať nemali

Comments are closed.