Na Slovensku je to tak… Zviera ako hnuteľná vec

0
5058

Slovensko je jednou z posledných krajín Európskej únie, ktorá v zákonoch definuje zviera ako hnuteľnú vec. Súčasný zákon je však prikrátky aj na množstvo ilegálnych vývozcov či množiteľov šteniat. Mnohé organizácie a združenia preto vypisujú petície, ktoré však dopadli neúspešne.

Ak ste už niekedy mali psa alebo aspoň niekto z vašej rodiny, koho ste veľmi často navštevovali, určite si uvedomujete, že psy, rovnako ako aj iné zvieratá majú určité city a emócie. Žiaľ, na svete je ešte stále množstvo ľudí, ktorým sa zdá byť týranie zvierat veľkou zábavou, ktorú nie len vykonávajú, ale aj sa ňou chvália. Zatiaľ posledným, no stále neutíchajúcim zvieraťom, ktoré prišlo o svoj život kvôli nemilosrdnému správaniu človeka, bola sučka Viky. Ak sa však v zákone niečo nezmení, určite budú týrané zvieratá iba pribúdať.

Autor: cas.sk
Autor: cas.sk

Podľa trestného zákona z 20. mája 2015- človeka, ktorý ubližuje zviera čaká takýto trest:

Za utýranie zvieraťa, týranie zvieraťa zvlášť krutým spôsobom alebo bol za týranie zvieraťa už niekoľkokrát odsúdený dostane trest s odňatím slobody na 2 roky.

Ak týra viac zvierat, týra zvieratá na verejnom alebo mieste prístupnom verejnosti alebo týra zviera ktoré je zákonom chránene dostane trest odňatia slobody na 1-5 rokov

Napriek tomu, že tento zákon a tieto tresty sú navýšené, podľa správania sa ľudí to asi stále nie je dosť rokov. Čoraz častejšie sa stretávame so zvieratami, ktoré boli utýrané, týrané alebo bezcitne vyhodené na ulicu. Nakoľko je náš zákon k zvieratám neúprosný, útulky sa čoraz častejšie plnia zvieratami, ktoré našli na prahu života a smrti. Vďaka práci útulkov, ale aj zverolekárov sa podarilo zachrániť niekoľko zvierat, no stále je veľa takých, ktoré svojim zraneniam či podvýžive podľahli.

Autor: emaze.com
Autor: emaze.com

Preto len zostáva otázkou, prečo sa nemôžu zvýšiť tresty tak, aby sa pes nepovažoval iba za hnuteľný majetok? Podľa výskumov bolo zistené, že pes má kapacitu mozgu ale aj správanie také, ako 3-5 ročné dieťa. Ak pôjdeme do extrémov, tvrdíme tým, že by sme legálne mohli zabiť malé dieťa bez toho, aby sme spáchali nejak obzvlášť závažný čin a trest za zabitie bude viac ako mierny.

Napriek tomu, že výskumy výrazne pokročili a bolo zistené, že pes rozpozná viac ako 500 predmetov a nezapamätá si iba ich názov a vzhľad, ale aj prípadnú chuť (aj keď nevie rozprávať) a po novom aj to, že dokáže rozlíšiť farby (aj keď jeho farebná škála nie je až tak vyvinutá ako u človeka) či dokáže vycítiť a kopírovať naše správanie (samozrejme s určitými obmedzeniami), zákon sa stále nemení.

Ostáva len otázka, ako sa môžeme spoliehať na tento štát, keď ani zvieratá, ktoré sú odkázané na našu pomoc, nedokáže ochrániť.