Zaujímavé fakty o svetle, o ktorých ste zrejme ani netušili

0
2252
Zdroj: Artazum / Shutterstock.com

Svetlo je veľmi zaujímavá  a potrebná vec. Bez neho by na planéte neexistoval život a nenastali rôzne chemické ani historické udalosti. Pomáha nám cítiť sa lepšie fyzicky aj psychicky a disponuje množstvom ďalších zaujímavých výhod a faktov.

Poďte sa spolu s nami na tie najzaujímavejšie pozrieť.

Ovplyvňuje naše vnímanie

 „Svetlé a priestranné“ sú slová, ktoré dnes môžu predávať všetko od nehnuteľností po jednoduchú hotelovú izbu. Ak narazíte na fotografiu svetlého bytu alebo miestnosti s vysokými stropmi, francúzskych okien, vitrín alebo slonovinového nábytku, uprednostnili by ste ho pred tmavým kútom s nízkymi stropmi, úzkymi priestormi a malými oknami. Psychologický aspekt osvetlenia má veľký význam a mnohí ľudia to vo svoj prospech aj využívajú.

Podľa známych faktov a zistení je hormón serotonín, ktorý nám pomáha cítiť sa šťastne, spokojne a uvoľnene, aktivovaný, keď slnečné svetlo prechádza cez naše oči. Môže za to špeciálna oblasť v sietnici oka, cez ktorú prenikanie svetla spôsobuje v našom tele uvoľnenie tohto hormónu. Pokiaľ ale máte toho slnečného menej, môže vám pomôcť aj dobrá lampa.

Aj umelé osvetlenie má svoj význam, pretože vytvára správnu atmosféru, zlepšuje náladu a podporuje produktivitu. 

Slnko je biele

Vďaka atmosférickej vrstve, ktorá rozptyľuje vlny prichádzajúce zo slnka, vnímame tento prírodný zdroj energie ako žltú guľu a nebo ako modré. Slnko je v skutočnosti ale biela hviezda, o čom by ste sa presvedčili, ak by ste opustili našu atmosféru.

Zvieratá, ktoré svietia

Viditeľné slnečné svetlo preniká do oceánu do hĺbky asi 80 metrov, ale potom už začína iba tma. Aj napriek tomu však niekde v hĺbke asi 200 metrov nájdete dravé bioluminiscenčné zvieratá, ktoré vytvárajú svetlo na prilákanie potravy.

Kýchanie vyvolané svetlom

Pozreli ste sa niekedy na jasné slnko a zrazu máte nutkanie na kýchanie, potom patríte k 30 % ľudí, ktorí majú svetelný reflex. To všetko sa deje v dôsledku genetickej mutácie, keď je zrakový nerv podráždený jasným svetlom, telo vtedy nemyslí na nič lepšie ako je kýchanie.

Slnko a svetlo sú dobré pre naše telo a myseľ, ale kde je hranica?

Odhad zdravých dávok slnečného žiarenia nie je až tak jednoznačný, ale niet pochýb o tom, že približne dve hodiny denne vonku, dokonca aj v zimných mesiacoch, sú zdravé a prispievajú k lepšej nálade a pohode. 30 minút vystavenia slnečnému žiareniu by malo stačiť na získanie potrebných vitamínov D a E a na aktiváciu produkcie serotonínu v našom tele.

Tak na to myslite a dostatočné množstvo svetla si doprajte. Možností máte k tomu naozaj dosť.