Starostlivosť o dom, chatku či záhradu bude oveľa jednoduchšia vďaka správnym pomocníkom

0
1422
Zdroj: BOKEH STOCK / Shutterstock.com

Byť majiteľom rodinného domu, vlastniť chatku alebo niekoľko árovú záhradu je určite príjemnou vecou. Ale ako to už býva, o majetky sa treba starať, ak chceme, aby nám čo najdlhšie slúžili. A kto k takýmto šťastlivcom patrí, vie, že radosti prinášajú so sebou aj nejednu starosť. V dnešnej dobe si však môžeme aj tú najnáročnejšiu prácu uľahčiť vďaka moderným technológiám.

Rezanie dreva nemusí byť vôbec ťažké

Už dávno sú za nami časy, keď sa naši rodičia či starí rodičia poriadne zapotili pri rezaní/pílení dreva. Veľakrát im táto činnosť zabrala aj celý deň a boli na to viacerí. Vďakabohu, žijeme vo vyspelej dobe, keď sa už nemusíme takto namáhať a drieť, aby sme mali drevo pekne napílené a upravené.

Jednoducho siahneme po motorovej píle, vďaka ktorej nám pôjde rezanie dreva ako po masle. Vopred si však musíme premyslieť, ktorá motorová píla bude pre nás tá najvhodnejšia, keďže existuje viacero typov. K tým základným patria motorové píly elektrickébenzínové.

Ak budeme pílu používať iba občas, lepšou voľbou bude elektrická píla, je menej hlučnejšia a cenovo výhodnejšia v porovnaní s benzínovou pílou. Na druhej strane, benzínové pílyvýkonnejšie, ale cenovo drahšie. Sú však vhodnejšie v prípade, ak potrebujete rezať drevo pravidelne.

Dajte svojmu trávniku nový vzhľad

Okrem motorovej píly by mal mať každý majiteľ domu, chaty či záhrady kvalitnú kosačku. Je to spravidla dlhodobejšia investícia, a preto si treba vopred premyslieť, aký typ kosačky budeme potrebovať.

Existuje kosačka benzínová, elektrická a najnovšia aj akumulátorová. Rozdiel medzi nimi zrejme netreba vysvetľovať. Aby ste si vybrali tú správnu, treba si položiť ešte pred kúpou kosačky tri základné otázky: Akú veľkú plochu budem kosiť? Aký terén má môj trávnik? Má môj pozemok sklon alebo je rovný?

V prípade menších pozemkov vám postačí elektrická kosačka, ak potrebujete kosiť väčšie plochy, radšej zvoľte kosačku benzínovú alebo akumulátorovú. Ak je pozemok členitejší a „obohatený“ o rôzne kríky či stromy, lepšie budú kosačky, ktoré nemajú kábel. Pozemky, ktoré majú väčší sklon je dobré kosiť s kosačkou, ktorá má pohon kolies, inak by ste pravdepodobne prišli o ruky ustavičným tlačením kosačky napríklad do kopca.