Recenzia filmu Stanko alebo nenásilný pohľad na obchod s dievčatami

0
3949

Recenzia Slovenského filmu Stanko: Do kín práve dorazil nový, Slovenský film Stanko. Snímka sľubujúca príjemné talianske prostredie, Slovenskú realitu či životné príbehy, ktoré sa niekedy vyhrotia až do úplných extrémov vnáša do divákov veľké očakávania. Čo vás všk v tomto filme naozaj prekvapí? Samotný Stanko a jeho púť medzi Talianskom a Slovenskom. Nie až tak klasický „road movie“ zo Slovenskej dielne sľubuje divákovi pravý pohľad na život bežného človeka, ktorý pre svoju zlú životnú situáciu hľadá extrémne riešenia ako zarobiť peniaze. Avšak, aj Stanko je človek.

O čom je film Stanko?

Stanko (Peter Kočan) je obyčajný tridsiatnik, ktorý odišiel za prácou do Talianska. Avšak, jeho nezodpovednosť a ľahkovážnosť ho privádza do situácie, kedy mu už nikto neverí a nikto mu nechce požičať peniaze. Dostáva však poslednú šancu od bývalého šéfa Paola a jediné čo musí urobiť je to, aby priviezol do Talianska slovenské dievča. Nevie však prečo no chce sa uistiť, aby nepracovala ako prostitútka. Nechce už veci robiť nedomyslene a túto úlohu si zobral k srdcu. Stanko však nerátal s tým, že viac ako peniaze sú silnejšie ľudské priateľstvo.

„Nikto z účinkujúcich nečítal scenár. Niektoré scény boli dokonca nakrúcané skrytou kamerou. Vďaka tomu sa podarilo nakrútiť neopakovateľné situácie, aj keď o to bolo náročnejšie to bolo v postprodukcii.“ Peter Harum (strihač)

Ako hlboko môže človek klesnúť aby dostal peniaze?

Podarí sa Stankovi priviezť dievča do Talianska a odovzdá ho Paolovi? To je otáznik, ktorý vo vás visí počas celého filmu. Samotný divák si nie je do poslednej chvíle istý, či sa Stankovi úloha podarí a čo bude s mladým dievčaťom. Dlhá cesta zo Slovenska do Talianska v starom aute prináša pohľad do života týchto dvoch ľudí, ktorých na prvý pohľad nič nespája. Dlhé noci v aute, ľudské príbehy a ukážky toho, ako hlboko dokáže Stanko klesnúť aby dostal peniaze môžu miestami diváka až pobúriť.

film-stanko-recenzia

Film Stanko je slovenský „road movie“ o tom, ako že aj keď sú peniaze veľmi dôležité, priateľstvo má väčšiu hodnotu. Síce to znie na prvý pohľad ako klišé, Stanko na to nepríde hneď. Príjemný film na piatkový večer v hlavnej úlohe s hercom Petrom Kočanom vás určite nenechá chladnými, no zároveň vám ponúkne nenásilný pohľad do zákulisia obchodu s bielym mäsom.